Helene Kaupang (født 26. april 1921 på Kaupang i Tjølling, død 24. august 1993 i Larvik) var sykepleier og søndagsskolelærer. Hennes foreldre var gårdbruker Lars Martin Larsen Kaupang (1894–1983) og Ragnhild, f. Andersen (1895–1973). Faren eide bruk nummer 1 under gården Kaupang Søndre 1923–1936, mens moren kom fra bruk nummer 1 under gården Eftang Øvre.

Foto: google.maps

Kaupang var fjerde barn i en søskenflokk på ti. Det var hennes arbeidsoppgave å ta hånd om dyra. Kaupang likte dette arbeidet. Sammen med en eldre bror var hun rundt på Østre Halsen for å selge grønnsaker. Det var på en slik tur at søsknene fant en eldre syk mann, som trengte hjelp, men som ikke hadde noen til å hjelpe seg. Kaupang følte da at hun ville gjøre noe for de som hadde det vondt, da hun ble voksen.

Kaupang dro til Oslo for å utdanne seg som sykepleier og ble uteksaminert i mai 1945. Hun var ansatt som menighetssøster i Furnes 1945–1948. Da Østre Halsen Sanitetsforenings helsesøster, Torborg Rosseland Torjesen, i august 1949 måtte fratre sin stilling, ble Kaupang ansatt som hennes etterfølger og tiltrådte stillingen 15. februar 1950. Kaupang ble i 1953 av Tjølling formannskap ansatt som bestyrerinne ved «Kveldsol» gamlehjem på Tjøllingvollen, hvor hun tok fatt på oppussingsarbeidet alene. I 1961 ble Kaupang av Østre Halsen Sanitetsforening ansatt som distriktets menighetssøster.

Foto: kirken.no

Hun arbeidet også i private hjem. Sykkelen var Kaupangs framkomstmiddel i mange år. Ifølge Eva Aaseruds nekrolog, som ble publisert i Østlands-Postens utgave av 27. august 1993, skal hun også ha vært bestyrerinne ved et sykehjem i Oslo, og en tid var hun også bestyrerinne ved Furubakken i Larvik.

Fra jobb på Furubakken Larvik i 1956.

Kaupang ble av Tjølling kommunestyre 6. februar 1963 valgt til medlem av byggekomitéen for det nye Tjølling pleiehjem. Hun ble 14. november 1965 valgt som varamedlem av Menighetsrådet i Tjølling. Kaupang ble 16. november 1969 valgt som medlem av det samme rådet. Hun ble 18. november 1973 atter valgt som varamedlem.

Kaupang holdt kåserier for diverse foreninger og viste lysbilder fra reiser til Egypt, Israel, Jordan og USA.

Helene Kaupang grunnla 23. april 1950 Kaupang Søndagsskole. Hun begynte i brorens bryggerhus. I starten var det elleve barn som var samlet der hver søndag. I 1970 var det 65 barn, delt på to grupper. De store holdt til i søster Helenes stue, mens de små holdt til i et tilbygg, som ene og alene ble oppført for at søndagsskolen skulle kunne fortsette.

Fra Søndagskolens dag i 1965.

Kaupang Søndagsskole var tilsluttet Norsk Søndagsskoleforbund. Barna fikk ikke bare undervisning på søndagsskolen. De tegnet og kludret også. Skolen arrangerte skirenn og årlige sommerutflukter.

Fra Søndagskolens dag i 1965.

Annette Berge Moen skrev følgende i Menighetsbladet Tjølling og Østre Halsen, nr. 2, 2017: «Søster Helene var en fantastisk dyktig formidler. Bibelhistoriene ble fortalt så levende og spennende at vi satt bom stille og fulgte med. Etter hvert som vi ble blant de eldste viste hun oss tillit. Hun ga oss diverse oppgaver, noe vi vokste på og likte å utføre.»

Utenfor Søndagskolen på Kaupang 1961.

Helene Kaupang startet og drev også Kaupang barneforening samt Peisklubben, som var en ungdomsklubb. Hver Sankthansaften rigget hun til et festlig arrangement med spill og leker for store og små på Huestranda i Tjølling.

Utenfor den gamle butikken på Kaupang på Søndagskolens skidag i 1961.

I 1962 var det åpenbart ikke vanlig å reise til USA, slik at da noen av distriktets innbyggere gjorde det, så fikk det spalteplass i lokalavisa. I sin utgave av 20. oktober 1962 kunne Østlands-Posten opplyse for sine lesere at Helene Kaupang og hennes niese Tordis Abrahamsen samme dag reiste på ferie til USA. De tok tog fra Larvik til Oslo om morgenen. Derfra gikk det videre med fly til København og siden gikk turen med jetfly over Atlanteren. På et møte i Tjølling Husmorlag 10. september 1963 kåserte Kaupang og viste lysbilder fra reisen til USA.

Kaupang var nominert som nummer 14 på Tjølling Kristelig Folkepartis liste ved kommunevalget i 1963 og som nummer elleve på Tjølling Kristelig Folkepartis liste ved kommunevalget i 1967. Hun var nominert som nummer fire på Tjølling Venstres liste ved kommunevalget i 1971.

På årsmøtet til Tjølling Ungdomslag, som ble avholdt lørdag 3. desember 1938, ble Helene Kaupang valgt som medlem av finanskomitéen. Hun ble på årsmøtet til Østre Halsen Indremisjonsforening, som ble arrangert 6. januar 1952, utnevnt som én av tre ledere for yngres avdeling. På årsmøtet til Vestfold Krets av Norsk Søndagsskoleforbund, som fant sted 8. september 1963, ble Kaupang valgt til nytt medlem av kretsstyret. Hun trådte ut av styret på årsmøtet 11. september 1966. Helene Kaupang var på 1980-tallet formann for Kaupang kvinneforening.

Østlands-Posten kunne i sin utgave av mandag 16. mars 1936 meddele at Kaupang hadde vunnet søndagens langrenn for damer (cirka 6 kilometer) med tiden 42.20. Det ble arrangert av Tjølling ungdomslag. Rennet startet på Håkestad. Sandefjords Blad opplyste i sin utgave av onsdag 31. mars 1937 at hun kom på første plass med 73,5 poeng i bakkerennet for piker, som ble avholdt av Sandefjord Godtemplarungdomslag ved Kvernstua første påskedag.

Kaupang døde 24. august 1993, 72 år gammel.

En stor takk til Leif Abrahamsen som stilte bilder til disposisjon for «Bøkebloggens» lesere.

Morten Bakkeli.

 

Les saken om » Gutten fra Sarpsborg som ble hele Larviks pol’ti Rolf» her.

Les saken om » Larviks sterkeste mann» her.

Les saken om «Jernbanemannen fra Torstrand» her.

Les saken om «Larvikingen som ble den første sjefen i Norges Bank her. 

Les saken om » Presten fra Larvik som ble filmskuespiller» her. 

Les saken om «Motstandskvinnen fra Østre Halsen her. 

Les saken om » Motstandskvinnen fra Langestrand» her. 

Les saken om «Mannen bak de hvite bussene» her. 

Les saken om «Larvikingen som ble fagforeningspioner» her.

Les saken om «Krigsseileren som overlevde et opphold i «Østens Sachsenhausen»her. 

Les saken om «Krigshelten fra Larvik» her.

Les saken om»Offiseren og gentlemanen fra Nanset» her. 

Les saken om «Krigshelten som ble båtkonstruktør» her. 

Les saken om «Larviks første skøytedronning» her. 

Les saken om «Den skrivende prestefruen» her. 

Les saken om «Larviks trekkspillkonge» her. 

Les saken om » Larviks første norgesmester i bordtennis» her. 

Les saken om «Den feirede operasangeren fra Skalleberg» her. 

Les saken om Johanna på Posten her. 

Les saken om Rolf Møller fra Kveldsol her. 

Les saken om Larvik første flyvertinne her. 

Les saken om Larviks første diskjockey her.

Les saken Birger Moss Johsen her.

Les saken om Larviks Finn her. 

Les saken om Anna Hvoslef  her.

Les saken om Reidar Thommessen her.

Les saken om Oscar Wisting her. 

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *