Jan Henry Thoresen (født 30. september 1944 i Larvik) er vokalist, musiker (fløyte, klarinett og saksofon), komponist, tekstforfatter og radioprogramleder. Foreldrene var Sverre Andreas Thoresen og Elsa S. f. Sørensen. Begge var fra Larvik. Jan Thoresens barndomshjem fra 1947 var «Eidro», bruksnummer 85 under gården Anvik Østre. Han bodde senere i Stavern og på Ski. Jan Thoresen var første gang gift med danselærer Vivi fra Oslo, bosatt i Larvik, og andre gang med psykolog Elisabeth Grindheim fra Bergen. Hun døde i 2014.

Som tekstforfatter har Thoresen har blant annet gitt norsk språkdrakt til Vera Lynns store slager «We’ll Meet Again» («Vi sees igjen»).

Jan Thoresen med saksofon. Foto: Sporveismusikken

I 1968 ble han dirigent for aspirantkorpset til Larvik Skolekorps. Thoresen var fast dirigent for Sporveismusikken i Oslo 2002–2019. Der var han en ildsjel og drivkraft. Thoresen var ansatt som programsekretær i musikkavdelingen i NRK fra 1981-2020. Han har vært programleder for en rekke musikkprogrammer på radio, blant annet «Swingfot» og «Plateplukk» (begge sammen med Helge Lindeman), «Countryloftet», «Den vil jeg høre igjen» samt «Jan Session».

En ung Jan Thoresen med klarinett. Foto: Nasjonalbiblioteket

Så kan vi ta med noe ikke-musikalsk. Thoresen fikk en tredelt førsteplass i høyde under idrettsstevnet – med 256 deltakere – for elever ved Romberggata og Langestrand skoler, som ble avholdt på Lovisenlund stadion 19. september 1956.

Thoresen var bare tre år gammel da han sang ei vise på Festiviteten. Han tok orgeltimer hos organist Knut Corneliussen fem år gammel. Thoresen spilte klarinett i åtte år i Larvik Guttemusikkorps. Deretter ble det Larvik Ungdoms Musikkorps. Losje Bøkens Krone holdt møte 15. mars 1960. Etter saksbehandlingen var ungdommene i ilden, med Jan Thoresen, Tore Hansen og Tor Asker som ansvarlige. De hadde et variert og morsomt program med skjemt og alvor. Da Losje Bøkens Krone hadde åpent møte i Godtemplarlokalet 28. september 1960, var Thoresen med på underholdningen gjennom å spille klarinett. I 1960 spilte han klarinett i Sandefjord Jazzklubbs orkester.

Ungdomsgruppa til Larvik Turns friidrettsgruppe holdt et møte 17. januar 1962, hvor det var underholdning og musikk med Thoresen og tryllekunstneren «Melini». Thoresen var én av amatørene, som var oppe og «blåste» under jazzkvelden på Calle 13. februar 1962. Østlands-Postens medarbeider skrev følgende i referatet, som stod på trykk i avisas utgave dagen etter: «Skal man rose noen spesiell så må det bli Leif Larsen som bidro med både sang, trommer og tenorsaks, og Jan Thoresen på klarinett. Begge disse karene fikk et riktig tak på tilhørerne, og spilte både med «futt og tæl», som en sa.» Det ble 31. mars 1962 holdt premieutdeling i restaurant Greven etter at kretslosje Nesjars kunnskapstevling var avsluttet. Det var dans til Berntsens trio med Thoresen på klarinett.

I 1962 spilte også Thoresen saksofon i det nystartede Larvik Storband. Han var profesjonell musiker i Johnny Schills orkester 1962–1964. Senere ble det ett år med David Pringle på Caravelle på Fornebu. I 1966 spilte Thoresen sammen med Yngve Sofiesdal på Hotell Bristol i Oslo. Thoresen kom så tilbake til Caravelle. Han gikk i tre år på orkestermusikk-linjen ved Musikkonservatoriet i Oslo. Thoresen ble ansatt som musikklærer ved Romberggata skole og Mesterfjellet skole. Senere arbeidet han blant annet som musikklærer ved Bugården skole i Sandefjord fram til han i 1972 ble heltidsmusiker.

Han var medlem av larvikskvartetten Harmony Four, som i februar 1968 begynte å spille på restaurant Calle.

Vinteren 1968 spilte bandet Melody Five på Villa Farris. Da kom Thoresen innom og spurte trompeteren Tor Magnus Pedersen om det var mulighet for ham å få en plass i bandet, men fikk til svar at man hadde saksofonisten Kjell Svanvik. Pedersen svarte Thoresen at Melody Five skulle spille på Calle i juli/august og trengte en stand in på trommer for Per Thorstensen, som var opptatt med husbygging. De ble enige om at Thoresen tok sommerjobben. Han begynte på trommer og vokal, men etter hvert overtok Kjell Svanvik trommene, mens Thoresen spilte tenorsaksofon og klarinett. Bandmedlemmene ønsket å ha Thoresen med videre på tenorsaksofon, klarinett og som vokalist. Kjell Svanevik sluttet og Thorstensen kom tilbake på trommer. Melody Five ble kåret til beste gruppe under vestfoldmesterskapet i pop, som ble holdt i Tønsberg 26. februar 1970.

Melody Five – eller Martin Ljungmenn som bandet kalte seg den gang. Bak fra venstre: Per Thorstensen, Tor Magnus Pedersen og Jan Thoresen. Front fra venstre: Gunnar Gundersen og John Oppen Berntsen. Foto: Fra programbladet til sommershowet. Bilde stilt til disposisjon av Tor Magnus Pedersen.

Melody Five spilte – under navnet Martin Ljungsmenn på Martin Ljungs sommerrevy på Hotel Klubben i Tønsberg i 1970. Den første uken i august 1970 spilte bandet på Vestfoldutstillingen under samme navn, fordi Ljung også underholdt. Deretter gikk man tilbake til Melody Five og resten av året spilte man under dette navnet.

I artikkelen „Melody Five” har blitt til „Martins Ljungmenn”, som stod på trykk i Østlands-Postens utgave 6. juli 1970, ble Thoresen benevnt som gruppens leder. Tor Magnus Pedersen fortalte følgende 25. oktober 2021: «JT hadde skrevet de fleste musikkarrangementene for band og vokalister, slik sett fremsto han som gruppens leder (ref ØP) og selvsagt under forestillingene. Ingen tvil om at JT var et viktig medlem i bandet, utdannelse og erfaring som han hadde. Men internt hos oss var han et særs dyktig medlem. JT satset mot en proffkarriere, og bandet hadde mange tilbud for en slik karriere, men det passet ikke oss andre.»

I 1971 gikk Melody Five i hvilemodus. Thoresen satte høsten 1971 sammen dansebandet Je t’aime, som – foruten ham selv – bestod av musikere fra Sandefjord og Herøya.

Under Larviks dag på Vestfoldutstillingen 13. august 1971 ble Reidar Thommessens nykomponerte «Larviksvalsen» presentert av en trio med Thoresen som vokalist. Sandefjord Teaterforening oppførte 1. desember 1971 barnestykket Kari, Mari og prinsen. Thoresen var kapellmester for et lite orkester, som spilte under forestillingen. Musikkens venner inviterte 5. desember 1971 til matiné i Munken. The Swinging Five, som ble ledet av Thoresen, var tredje deltakergruppe.

I 1972 ble han medlem av Kjell Karlsens orkester og musiker på heltid. Thoresen sluttet i 1975 hos Kjell Karlsen, fordi han ville bruke mer tid på familien.

Jan Thoresen – En blomst i karmen (1973) – YouTube

Thoresen ble senere ansatt som musiker ved Oslo Nye Teater, hvor han blant annet skrev musikk til William Shakespeares Kjøpmannen i Venedig – som hadde premiere 24. januar 1980 – og eventyrstykket Grimsborken for Det nye teaters dukketeater. Det hadde premiere 18. mars 1986.

Vi Sees Igjen – YouTube

I 1980 spilte Jan Thoresen inn Gulljenta vår (en hyllest til Bjørg Eva Jensen fra Larvik, som vant 3000 meter på skøyter under vinter-OL i Lake Placid 1980) på en singleplate. Melodi og tekst ble skrevet av Fredrik Friis.

I programposten For små og store, som ble sendt på NRK radio 3. mai 1980, leste skuespilleren Helge Reiss det kinesiske musikkeventyret Lyktefesten. Thoresen hadde til dette skrevet musikk med «kinesiske» klanger, som ble framført av ham selv og Kåre Grøttum på rørfløyter, klarinett, marimba, gonger, fingercymbaler og rørklokker.

I 1980 ble Thoresen medlem av Finn Eriksens orkester, der han var vokalist, spilte flere blåseinstrumenter og var ansvarlig for en rekke av arrangementene. Thoresen skrev i 1982 moderne arrangementer til kjente salmetoner for «Sekstetten» fra Larvik Ungdoms Musikkorps. Under «Bøkejazz ’90» i Larvik 27. mai 1990 opptrådte Thoresen og hans kvartett Oo-oo-bee-doo. Da Larvik Ungdoms Musikkorps feiret sitt syttiårsjubileum med en konsert på Munken 14. april 1991, var Thoresen én av solistene. Østlands-Postens medarbeider, Dag Gjærum, skrev i avisas utgave av 15. april 1991, at Thoresen trollbandt alle med soloinnslag både på klarinett, saksofon og sang. Videre skrev Gjærum at det var ikke så mange musikere i Norge som var så allsidige som ham og som framførte sitt stoff med en slik lekende eleganse.

I årene 1973–1976 hadde Thoresen åtte sanger inne på Norsktoppen. «Håvard Hedde» og «Sett en blomst i karmen» oppnådde begge førsteplasser i 1973.

Jan Thoresens TV-opptredener: Han var én av ti personer, som ble tatt ut til å delta i finalen til NRK-programmet Skru pås sangkonkurranse Talent 68. Thoresen framførte som femte deltager «Shadow of Your Smile». Finalen ble sendt parallelt på radio og TV 8. november 1968. Lydbåndet, som Thoresen hadde sendt inn, var fire år gammelt og var for så vidt bare en stemmeprøve, som han fikk gjort hos Arne Bendiksen. Thoresen hadde den gang fått låne hans studio mot at han skulle hjelpe til med en plateinnspilling.

Thoresen fikk 132 poeng og kom sist. Journalist Elin Evensen skrev i Østlands-Postens utgave 9. november 1968 at han kanskje hadde kommet høyere opp på listen, dersom juryen ikke bare hadde bestått av ungdommer. Hun mente at Thoresens valg av «Shadow of Your Smile» ikke var av den sorten som de unge satte mest pris på, men at han hadde en fin stemme. Musikeren Leif Larsen mente at Thoresen var blitt bortdømt. Han uttalte til Østlands-Posten at det var helt borte i veggene galt å dømme ham til en tiendeplass. Larsen syntes at Thoresen musikalsk sett lå meget høyt, ja foran de fleste i konkurransen, og at en tredjeplass ville ha vært mer naturlig.

Melodier fra 40-50-60-tallet, som ble vist på NRK fjernsynet 12. september 1974, framførte Kjell Karlsens orkester – med vokalistene Bente Brønmo og Jan Thoresen – melodier fra forgangne år.

Talent – Talent 68 – NRK TV Jan Thoresen kommer cirka 25:50 minutter inne i programmet

NRK TV – Melodier fra 40-50-60-tallet

En stor takk til Tor Magnus Pedersen for uvurderlige opplysninger om Jan Thoresens tid i Melody Five.

Morten Bakkeli

 

Les historien om «Marie Sachnowitz – Sangstemmen som tystnet» her.

Les historien om «Thorbjørn Nilsen – Kjærketjenær’n» her. 

Les historien om «Harald Tvetene – Vaktmester’n» her.

Les historien om «Mally Haaland – Mora til Karius, som ble født i Fredriksvern» her.

Les historien om»Sverre «Jeja» Hansen – Vår første OL-medaljør» her. 

Les historien om «»Peter Bendow – Vår første mannlige krimforfatter» her. 

Les historien om «Larviks Coleman Hawkins» her. 

Les historien om » Den glade musikant» her. 

Les historien om » Larviks akkompagnatør» her.

Les historien om «Et lite stykke Thorstrand i USA» her.

Les historien om «Fiskeren fra Viksfjord som solgte flyndre til kronprins Olav» her.

Les historien om «Mannen fra Fredriksvern som ble blindesaksforkjemper» her.

Les historien om «Liakatten som ble en kjent kunstmaler i USA her.

Les historien om «Larvikingen som var fange i tre diktaturer» her.

Les historien om»Den lettlurte Aftenposten-redaktøren fra Larvik» her.

Les historien om «Vegetarianeren fra Tjølling som var vår første olympier» her. 

Les historien om «Sjøfareren fra Lagetsrand» her.

Les historien om «Søster Helene fra Kaupang» her. 

Les saken om » Gutten fra Sarpsborg som ble hele Larviks pol’ti Rolf» her.

Les saken om » Larviks sterkeste mann» her.

Les saken om «Jernbanemannen fra Torstrand» her.

Les saken om «Larvikingen som ble den første sjefen i Norges Bank her. 

Les saken om » Presten fra Larvik som ble filmskuespiller» her. 

Les saken om «Motstandskvinnen fra Østre Halsen her. 

Les saken om » Motstandskvinnen fra Langestrand» her. 

Les saken om «Mannen bak de hvite bussene» her. 

Les saken om «Larvikingen som ble fagforeningspioner» her.

Les saken om «Krigsseileren som overlevde et opphold i «Østens Sachsenhausen»her. 

Les saken om «Krigshelten fra Larvik» her.

Les saken om»Offiseren og gentlemanen fra Nanset» her. 

Les saken om «Krigshelten som ble båtkonstruktør» her. 

Les saken om «Larviks første skøytedronning» her. 

Les saken om «Den skrivende prestefruen» her. 

Les saken om «Larviks trekkspillkonge» her. 

Les saken om » Larviks første norgesmester i bordtennis» her. 

Les saken om «Den feirede operasangeren fra Skalleberg» her. 

Les saken om Johanna på Posten her. 

Les saken om Rolf Møller fra Kveldsol her. 

Les saken om Larvik første flyvertinne her. 

Les saken om Larviks første diskjockey her.

Les saken Birger Moss Johsen her.

Les saken om Larviks Finn her. 

Les saken om Anna Hvoslef  her.

Les saken om Reidar Thommessen her.

Les saken om Oscar Wisting her. 

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *