Fritz Semb Thorstvedt (født 18. mai 1892 i Hedrum, død 21. november 1975 i Oslo) var idrettsutøver, senere kjøpmann. Foreldrene var Ole Christian Olsen [Thorstvedt] (1870–1933) og Emilie Fredrikke, f. Semb (1873–). Faren var født i Sandar, mens moren var født i Hedrum.

Fritz Semb Thorstvedt. Foto: Ukjent. Hentet fra P. Chr. Andersen og Ragnar Wold (red.): Sport i navn og tall (1950)

Barndomshjemmet var bruksnummer 2 under gården Torstvedt, som farfaren Ole Olsen eide 1890–1899. Ifølge folketellingene for 1900 og 1910 bodde Thorstvedt med foreldrene og søsken i Herman Foss’ gate 8 i Kristiania. Den yngre broren, Rolf, ble – i likhet med Fritz – også landslagsspiller og norgesmester i fotball for Frigg. Fritz Semb Thorstvedt var fra 1954 bosatt på Røa.

Torstvedt området ca 1960 Foto: 1881.no

Han giftet seg 30. desember 1920 med Alfheid Vormdal (1893–1954). Hun var født i Trondhjem.

Dagen før sin tolvårsdag var Thorstvedt 17. mai 1904 med på å stifte Frigg i Kristiania, og han representerte klubben i fotball og skisport.

Foto stilt til disposisjon av Nils Henrik Solum, Frigg Oslo FK

Thorstvedt ble norgesmester for Frigg to ganger, i 1916 og 1921. Han spilte tre kamper for det norske landslaget, ytre venstre mot Danmark i 1918 samt venstre half mot Sverige i 1919 og mot Danmark igjen samme år. Som spiller var han kjennetegnet som sterk, ikke spesielt elegant, men med god kondisjon og arbeidsmoral.

Frigg-spillernes drakter. Foto stilt til disposisjon av Nils Henrik Solum, Frigg Oslo FK

Thorstvedt ble nummer to i kombinert under Holmenkollrennene i 1917. Han hoppet seg opp fra 13. plass i langrennet til 2. plass, bare slått av Otto Aasen som tok kongepokalen.

Samme år satte Thorstvedt bakkerekord i Langelandsbakken i Kongsvinger med et hopp på 36 meter.

Spørsmålet om en tidsmessig hoppbakke kom til å forfølge Kristiania, senere Oslo skikrets gjennom årene. Kretsen besluttet i 1922 å arbeide for å få en egen bakke. Midtstubakken ble innviet 23. januar 1927. Dugnadsgjengen, som hadde ansvar for byggingen av stillas og tribuner, hadde nedlagt et iherdig arbeid. Thorstvedt var medlem og ble kalt for «Midstubakkens far».

Midtstubakken. Foto: Anders Beer Wilse

Under Oslo Skikrets’ jubileumshopprenn i Midtstubakken i februar 1933 var han dommer. Norges skiforbund tok ut Thorstvedt som dommer i hoppklassen under hovedlandsrennet i kombinert i Porsgrunn i mars 1934.

I 1925 var han med i orienteringsløpet i Hurum, som var det første som ble arrangert her i landet.

Under Friggs årlige generalforsamling i 1927 ble «Der alte Fritz», som han ble kalt, utnevnt til klubbens første æresmedlem. Thorstvedt var også den første som ble tildelt Storkors av Friggs Orden.

Han tok idrettsmerket i gull i 1928. Thorstvedt hadde godkjente resultater i lengdehopp på 5 meter, 400 meter løp på 60.2 sekunder, kulestøt på 14.40 meter og 1000 meter svømming på 27 minutter 42 sekunder.

Under 50 års-jubileet til Oslo og Aker Skikrets 1. desember 1958 ble han tildelt et diplom for fortjenstfull innsats.

Thorstvedt var i 1907, 1908 (sammen med Mattis Horne) og 1929 formann for Frigg. Han var sekretær for Kristiania, senere Oslo Skikrets 1922–1928 og var medlem av styret i Oslo kjøpmannsforening. Thorstvedt var 1940–1947 formann for Oslo Papirhandleres Forening.

Han var mangeårig leder for matstasjonen på Kikut under femtikilometeren i Holmenkollrennene. Thorstvedt var transportsjef under Holmenkollstafetten i flere år.

Som et ledd i vinteridrettsuken i Oslo inngikk det en stor utstilling av vintersportsartikler 22. februar 1930–3. mars 1930. Den ble arrangert av Skifabrikantenes forening, som nedsatte en komité der Thorstvedt var sekretær.

Han krediteres for å ha vært den som først foreslo navnet Lillomarka. Dette gjorde han i 1931 i Skiforeningens årbok: «På det terrenget som i vest og nord er begrenset av Nordbanen, i øst og nord av Nittedalen, i syd av Grefsenkollen og Grorud, finnes meg bekjent intet fellesnavn. Blant folk som ferdes der, vil imidlertid et navn som Lillomarka virke kjent, og sannsynligvis være et navn som hurtig vil kunne vinne hevd blant Oslos friluftsmennesker.»

Thorstvedt ble i 1934 og 1935 valgt til medredaktør for Oslo Selgerforenings blad Selgeren samt til sjefredaktør i 1936 og 1937.

Ved Ole Christian Thorstvedt død i januar 1933 ble sønnen Rolf Semb Thorstvedt disponent for Thorstvedts Maskinforretning A/S i Oslo. Han hadde jobbet i firmaet siden 1918. Fritz Semb Thorstvedt ble på generalforsamlingen 6. april 1933 valgt til styreformann.

Thorstvedt har vært beskjeftiget med handel siden 1910 og kom inn i papirbransjen i 1917. Han kjøpte 15. september 1937 A/S Axel Gude Smiths Eftf. Som formann for Oslo Papirhandleres Forening kom Thorstvedt – under den andre verdenskrig – i opposisjon til nazistene. De påbød forretningen å stenge i 10 måneder. Den var én av de ledende for papir, kontorrekvisita og aksidensarbeider. Thorstvedt var videre medeier i firmaet Fritz Semb Thorstvedt A/S, en forretning for paraplyer og vesker.

Atelier Tor A/S ble registrert i Oslo handelsregister 17. november 1945. Firmaets formål var å drive reklame-, dekorasjons- og forlagsvirksomhet samt handel med forretningskontor i Oslo. Det ble inngått avtale om at A/S Axel Gude Smiths Eftf. skulle føre Atelier Tor A/S’ regnskap. Sistnevnte skulle påta seg å utføre vindusdekorasjoner for A/S Axel Gude Smiths Eftf. Thorstvedt var styreformann og disponent.

F. Semb Thorstvedt A/S, en forretning for paraplyer og vesker, ble registrert i Oslo handelsregister 4. april 1961. Thorstvedt var styreformann.

Han døde 21. november 1975, 83 år gammel.

En stor takk til Nils Henrik Solum, Frigg Oslo FK, som stilte bilder til disposisjon.

Guttetime. Hvordan et Holmenkollrenn blir til. Sendt 21. februar 1940. Fritz Semb Thorstvedt kommer 12:06 minutter inni programmet.

Morten Bakkeli

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *