Rundt 4000 funksjonshemmede har personlig assistent i Norge. Et offentlig utvalg oppnevnt av Helse- og omsorgsdepartementet, leverte i desember 2021 forslag til endringer i ordningen. Rapporten beskriver store forskjeller i kommunene og brukergruppene krever endringer.

Lørdag 19 august har VG publisert en sak om funksjonshemmede Adrian Bjørklund som ble plassert på sykehjem i Asker. I Tvedestrand bor han nå i nybygd bolig og har personlig assistent (BPA) døgnet rundt.

Her er litt av det som er skrevet i saken og nedenstående skrevet med blått er sitat fra saken i VG lørdag.

– Forskjellene brukerne opplever i kommunene, er helt uholdbart. Det fører til at funksjonshemmede flytter til kommuner med gode ordninger, sier Tove Linnea Brandvik, leder i Norges Handikapforbund, og medlem i BPA-utvalget.

12 år gammel gikk Adrian til topps på Galdhøpiggen. 19 år senere har muskelsykdommen Beckers muskeldystrofi gjort ham til rullestolbruker. Han har også mistet synet og har jevnlig livstruende epileptiske anfall.

Adrian beskriver en årelang kamp med sin tidligere hjemkommune Asker om retten til brukerstyrt personlig assistent (BPA). Han valgte å flytte til Tvedestrand, der han nå bor i ny bolig med døgnbemannet assistentordning. Les hele saken i VG her. 

Sitat slutt.

Adrian Bjørklund har lagt ut dette på sin Facebook side i helgen.

«-Er det en ting jeg aldri vil slutte å kjempe for, så er det unge på sykehjem og BPA«

«Det trengs en endring og den et høyst på overtid! Jeg måtte flytte for å redde eget liv, men det er så verdt det. Men ja, jeg er velferdsflyktning. I dag er det en av hovedsakene i VG, så les og del veldig gjerne kampen min er forhåpentligvis litt over nå. Det er bare kostnadene igjen og å bearbeide alle årene i helvete. Men jeg har aldri gitt meg og kan aldri gi meg! Jeg kan i det minste jobbe for at mitt kjære, lille Tvedestrand skal være og fortsette å bli bra for oss alle»Link til Adrian sin Facebook side her. 

Denne historien forteller at det er store forskjeller i Norges kommuner ved tildeling av BPA. Kanskje det er på tide å sette fokus på dette i årets valgkamp?

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *