Bøkebloggen har denne fredagen en litt merkelig lokal profil. Vi tror at denne mannen aldri satte sin fot i Larviks gater. Likevel har han hatt tilknytning til Larvik i mer enn 81 år. C.W.S. Oliver ble gravlagt på Undersbo kirkegård 23. august 1942.

Det er sikkert noen larviksfolk, som når de har gått forbi, har reagert på det fremmede navnet C.W.S. Oliver på en gravsten og spurt seg: «Hvem var han, og hvorfor ligger han her?» Bøkebloggen kan i kveld gi dere svarene på begge spørsmål.

Vi vil rette en stor takk til følgende personer:

Tone Strand gjorde oss oppmerksomme på Oliver, da hun hadde lagt ut et bilde av hans grav på Facebook-siden til Commonwealth Wargraves Commission.

Søren Flensted ga oss tillatelse til å bruke bildet av Oliver.

Bibliotekar Renee Holman ved State Library of NSW sendte oss lenker til sider som ga oss uvurderlige opplysninger

Kate Lemerle sendte oss lenke til en side som ga oss uvurderlige opplysninger.

Bengt Stangvik fortalte oss at Oliver vervet seg som frivillig til de australske luftstyrkene. Det var i 1940, og han var da bare 22 år gammel.

En spesiell hilsen til Margaret Støle Karlsen.

John Williams skrev: «Her er Olivers loggbok, som du kan finne nyttig.»

Australia kom med i Den andre verdenskrig 3. september 1939. Bare litt over tre måneder senere, 16. desember, underskrev den da 19-årige Oliver en søknad om å bli flybesetningsmedlem hos Royal Australian Air Force. Han skrev at han ikke hadde flysertifikat. Oliver fortalte også at han mekket på motorsykler. Han skrev dessuten at han hadde drevet med friidrett, australsk fotball (kaptein), svømming og turning.

Da Oliver i juni 1940 vervet seg til Royal Australian Air Force sin reservestyrke, fylte han ut et spørreskjema. Han oppga at han var 5 ½ fot høy samt at han hadde brune øyne, mørkebrunt hår og medium hudfarge. Oliver oppga også at han tilhørte Church of England.

Det er dypt tragisk å tenke på at Oliver aldri fikk møte sin mor og sin venninne Lottie hjemme i Australia igjen. Vi vet heller ikke om de noensinne fikk vite om at han var gravlagt i Larvik.

Claudius William Samuel Oliver (født 20. juni 1920 i Adelaide i delstaten South Australia, død 11. august 1942) var en australsk flyoffiser (flight sergeant). Han er den eneste flygeren fra et land i Det britiske samveldet som ligger begravet på Undersbo kirkegård i Larvik.

Claudius William Samuel Oliver. Kvinnen til høyre kan være hans venninne Lottie Shavler. Foto: Via John Williams. Gjengitt med tillatelse av Søren Flensted.

Oliver flyttet i 1940 fra Mayfield i delstaten New South Wales, en forstad til Newcastle. Han bodde i North Bondi i samme delstat, en forstad til Sidney, da han vervet seg 9. desember 1940. Olivers stilling var oppgitt som butikkassistent.

Foreldrene var William Samuel Oliver (død 1933) og Madeleine Eveline, f. De La Perelle (1888-1956). Faren var fra Devonshire i England, og moren var australsk. Claudius William Samuel var deres eneste barn.

Norge hadde strategisk betydning for Nazi-Tyskland under den andre verdenskrig. Invasjonen 9. april var brå og omfattende. Hele landet hadde i begynnelsen av juli blitt okkupert av tyskerne, til tross for intervensjon fra allierte land. Etter dette ble de alliertes aktivitet i Norge begrenset til tokt og spesialoperasjoner, hvor flystyrker fra land i Det britiske samveldet – deriblant Australia – bidro med støtte til norske motstandsstyrker fram til tyskerne kapitulerte 8. mai 1945.

Oliver vervet seg frivillig til bomber command i Royal Australian Air Force ved et rekrutteringssenter i Sydney 9. desember 1940 og tjenestegjorde i den 149. skvadron.

I 1941 ble han stasjonert i England.

Et fly av typen Stirling I R9162 tok klokka 22:34 av fra flybasen Lakenheath 10. august 1942 for å slippe ned miner i Silverthorn-regionen i Kattegat. Oliver var pilot. Flyet styrtet om natten til 11. august 1942. Årsaken ble aldri fastlagt. Hele besetningen på syv mistet livet. Fire har ingen kjent grav.

Sgt. James Henry Storey ble 12. september 1942 funnet omkommet på havet fire kilometer fra Hjardemål Klit i Danmark. Navnet hans stod skrevet på den livbøyen man fant ham i. Storey ble begravet i Frederikshavn 17. september.

Sgt. Leonard Robert Sims ble begravet på Kviberg kirkegård ved Göteborg.

Liket av Claudius William Samuel Oliver drev i land ved Andvik i Brunlanes. Han ble klokken 8 bisatt under militære æresbevisninger på Undersbo kirkegård i Larvik 23. august 1942. Det var stilt opp en æresavdeling av de herværende tyske troppene under ledelse av en offiser. Kisten ble båret av seks underoffiserer.

Larviksmennene Arne og Steinar ved Claudius William Samuel Olivers grav på Undersbo kirkegård. Foto: Tone Strand (2023)

Begravelsestalen ble – etter Ortskommandantens bestemmelser – holdt av en offiser, som var geistlig i det sivile liv. I talen betonte han særlig at den falne motstanderen var soldat og som sådan hadde kjempet på en ærefull måte og hadde gitt det høyeste for sitt land.

Etter kransnedleggelsen ble tre salver avfyrt over den åpne graven.

Oliver hadde skrevet et brev til sin mor i tilfelle han skulle bli drept. Lenke: Stirling I R9162 crashed in Jammerbugt / Skagerak on 11/8 1942 (flensted.eu.com)

To In Memoriam-notiser sto på trykk i avisa Newcastle Herald. Den første hadde blitt rykket inn av «hans kjærlige venn» («his loving friend») Lottie Shavler og sto i utgaven av 11. august 1943, ettårsdagen for ulykken; den andre hadde blitt rykket inn av hans mor og sto i utgaven av 11. august 1944, toårsdagen for ulykken.

Oliver ble tildelt følgende medaljer: 1939-1949 Star, Aircrew Europe Star, Defence Medal, War Medal 1939-1945 og Australia Service Medal.

Han døde 11. august 1942, bare 22 år gammel.

Morten Bakkeli

 

 Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.comhvis dere har noe på hjertet.