Tidligere ansvarlig redaktør i Østlands-Posten, Terje Svendsen, har skrevet en sang med tittelen «Gatene på Torstrand», som har blitt framført av bandet hans Dr. Nielsen. Det er tydelig at de som jobber i avisa i dag ikke kunne ha skrevet om strendene på Torstrand verken i vers eller prosa. En kvinne fra en kjent Torstrand-familie vet at Bøkebloggens skribent, Morten Bakkeli – som selv kommer fra denne bydelen – kjenner til stedegne navn. Hun sendte ham denne oppfordringen på Messenger: «Kan du ikke lære ØP hva de forskjellige strendene på Torstrand heter? De tror alt er Karistranda.» Anledningen var en artikkel om en kvinne som angivelig parkerte bobilen sin på Karistranda der hun vokste opp. Fotografiet, som illustrerte artikkelen, viste at bobilen slett ikke stod parkert på Karistranda, men på det som i dag kalles Smiestranda.

Jeg kan godt fortelle hva de ulike strendene på Torstrand heter, men ikke bare for ØPs ansatte. Flere av navnene er av eldre dato og vil kanskje dø ut, dersom ikke dagens generasjon tar vare på dem. Det kan også være innflyttere som ønsker å vite litt mer om bydelens historie.

Torstrand Foto:Bøkebloggen

Torstrand Foto:Bøkebloggen

Torstrand Foto:Bøkebloggen

Torstrand Foto:Bøkebloggen

Torstrand Foto:Bøkebloggen

Jeg inviterer Bøkebloggens lesere til en imiginær gåtur. La oss begynne med Karistranda, som i dag ikke lenger er en sandstrand, men en småbåthavn. Karistranda har sitt navn etter Kari Paulsdatter (1823–1899) fra Bø i Telemark, som flyttet inn i Hospitalstredet 11 sammen med mannen Rollef Kittilsen i 1854. Så går vi til høyre. Det er mulig at noen av de eldre Torstrand-guttene inviterer oss inn i «Jugebua», men vi takker høflig nei og sier at det har vi dessverre ikke tid til i dag. Vi går videre og kommer til Strømmen, også kjent som Strømbadet. Den er i dag en nedlagt badeplass, men nøt stor popularitet og hadde stupetårn samt badehus. Det eldste badehuset sto opprinnelig på Strømbadet på Sanden. Da badehuset ble flyttet til Kirkebukta på 1800-tallet fulgte navnet med. Kommunen drev sjøbadene og det ble solgt barne- og voksenbilletter. Et stupetårn ble montert i 1947. Strømmen ble nedlagt i 1960-årene. Stedet er nå asfaltert igjen. På svaberget er det innrisset en tegning av en bark for fulle seil, en kompassrose samt navnet H. C. Eliasen. De er omgitt av årstallene 1825 og 1897. Jeg husker imidlertid en annen tegning. Et profilportrett av en sjømann med pipe i munnen, utført med hvit maling. Da jeg for flere år siden var på Strømmen, oppdaget jeg at det var borte. Er det noen av leserne som vet hvem denne kunstneren var?

De fleste av Torstrands strender befinner seg mellom havnekontorets bygning og Kanalkaia. I dag kalles alle disse samlet for Smiestranda. Første strand er Varildstranda, som lå ved A. Varilds båtbyggeri. Anders Varild (1844–1910) etablerte båtbyggeriet i Skiringsalsgate 30 i 1880. Virksomheten ble etter hvert overtatt av hans to sønner Alfred og Peter. Båtbyggeriet holdt til i Strandgata 16 fra 1917 til 1931, da det flyttet tilbake til sin opprinnelige adresse.

Engvoldstranda er oppkalt etter Nicolai Engvoldsen (1848–1934, som bodde i Strandgata 22. Det var for øvrig i uthuset til denne bygningen at Idrettsforeningen Fram ble dannet 15. januar 1894. Engvoldsen var forretningsmann, lokalpolitiker og Torstrand-patriot. En tid hadde han agenturer og drev kullimport. Engvoldsen var i 1870-årene ansatt på kontoret til «Backersaga». Han ble bestyrer av Skræppestad Dampsag, som startet i 1889. Sagbruket brant ned natt til 10. september 1905 og ble ikke gjenoppbygd. Fra da av måtte Engvoldsen ernære seg gjennom eiendomsmekling og hjelp ved oppsetting av dokumenter o.l.

Han ble valgt inn i Larvik bystyre som representant for Venstre i 1899 og satt som representant for Arbeiderpartiet fra 1905 til 1910. Noen år var Engvoldsen også medlem av formannskapet. Samtidig var han ansatt som kommunerevisor fra 1891 til 1921 og var i syv år medlem av fattigstyret. Sistnevnte lå Engvoldsen særlig på hjertet. Han var også en utrettelig forkjemper for Torstrands interesser. Med årene kom Engvoldsen på kant med Arbeiderpartiet og gled ut av politikken. Han var ifølge Larviks historie én av de første og ivrigste forkjemperne for en moderne sosialpolitikk i Larvik. Engvoldsen snakket ofte og mye. I ett enkelt bystyremøte i 1903 hadde han ordet hele 56 ganger.

Smiestranda var på midten av 1800-tallet navnet på et mindre strandstykke nedenfor smia til Mathias Andersen (1823–1895) i Strandgata 26. I dag er Smiestranda, som tidligere nevnt, en felles betegnelse for hele strandområdet.

Glassverkstranda var navnet på stranda nedenfor den vestre av Glassverkets eiendommer (Strandgata 28-30), hvor boligkomplekset Peter Wessel-kvarteret nå ligger. Larvik Glassverk (tidligere Laurvig Glasværk) ble opprettet i 1872 og nedlagt i 1926. Norsk Soya A/S ble etablert i 1933, og stranda fikk etter hvert navnet Soyastranda. Fabrikken opphørte i 1979.

Mariusstranda er oppkalt etter fiskehandler Georg Marius Larsen sr. (1872–1921), som hadde sin forretning i Fiskerveien 1. Han var far til fiskehandlerne Georg Marius Larsen jr. og Martin Larsen.

Justestranda var betegnelsen på strandstykket nedenfor A/S Thorstrand Sagbruk & Høvleri («Justesaga»), som ble stiftet i 1914. Bedriften var hjemmehørende i Strandgata 36-38. J.M. Hansen Just (1872–1933) var disponent.

Det var sommerlig da vi startet på denne omvisningen, men nå begynner det å bli kjølig og utrygt for regn. Derfor er det godt å komme seg hjem.

Langgrunna var en badeplass ved det tidligere smelteverket på Revet. Hvis det er noen som kjenner til flere strender på Torstrand, så skriv noen ord til oss!

Morten Bakkeli

 

 Kontakt oss gjerne på mail adresse:bokebloggen@gmail.comhvis dere har noe på hjertet.