«Kjære venner og Larvikinger: Stopp opp og finn ut hva dere egentlig sier ja til. Jeg støtter et Grandkvartal, men definitivt ikke slik dette foreligger til nå«sier Kjersti Grøn Stub i søndagens gjesteblogg. 


Klippet fra ØP

JA! ? Til hva da egentlig?

I den senere tid har beskyldningene om utbyggers manipulering av plantegninger blitt bekreftet. Fra en uavhengig part. Dette er i seg selv svært alvorlig, men mange bryr seg ikke om det. De ønsker byggestart fordi det må skje noe i området- og i sentrum.

«Hvem vil ta en latte med meg i denne trappa?» Noe slik lød det fra en støttespiller av Grandkvartalet. Darks tegningen av trappen fulgte med. Selvsagt vil jeg det! Hadde det bare ikke vært for at denne trappen alldeles ikke blir seende ut slik tegningene så fint viser. Det viser seg at denne trappen blir både smal og bratt. Står man i Sigurdsgate, vil bredden på trappen være rundt halvparten av bredden mellom Larviksbanken og Hovland sko(Eurosko). I tillegg vil byggene ruve skyhøyt på begge sider. Dette blir størsteparten av tiden en skyggenes trapp, og som Gehl Architects sier; svært utsatt for vindturbulens. Skal den være tilgjengelig for rullestolbrukere og barnevogner, må den ha ramper. Hvor blir det plass til å sitte med latten sin i dette smale, bratte, skyggefulle trappesmuget fylt av ramper? Og, vil det egentlig være fristende?

En enda mer nedtrykkende sak er o`Store Grandplass som ikke er så stor likevel. Grandplassen er tegnet som en lys og åpen plass der mennesker møtes. Nå viser det seg at byggene her inne ikke er riktig tegnet i forhold til sitt egentlige volum. Vi får verken se Freselsarmebakken eller lys og plassforhold slik salgsperspektivene viser.

Dessuten; høye og brede bygg stopper ikke vinden. Vinden smetter i stedet forbi der den kan, øker farten og skaper turbulens. Det er enkel fysikk. Så, hvem vil sitte på en utecafé med latten sin, eller tusle rundt på Grandplassen innhyllet av en voldsom bygningsmasse med lite lys og ekstra mye vind?

Røed og Hansen har et prosjekt de skal selge, og penger de skal tjene. Det i seg selv er ingen ulovlighet. Salgstriksene spiller på Larvikborgeres ønske om et levende sentrum. Jeg siterer Finn Erik Røed: ?Visjonen for Grandkvartalet er å finne et bygrep som vitaliserer sentrum, skaper ny vekst og gjør vandringen mellom Torget og indre havn til en spennende opplevelse?. Det høres fantastisk ut! Det er lett å rives med, for vi ønsker så vel. Men, vent! Vil noen av oss smette inn i den ruvende fengselsmurens musehull for å komme seg fra sentrum til Indre havn, eller vil folk ?ferdes? på en mørk og vindfull plass? Knytter dette fjord og torg sammen? Vi må spørre oss om situasjonen for Fjordbyen og sentrum faktisk risikerer å bli enda mer dyster enn den er i dag?!

Kjære venner og Larvikinger: stopp opp og finn ut hva dere egentlig sier ja til. Jeg støtter et Grandkvartal, men definitivt ikke slik dette foreligger til nå.

Kjersti Grøn Stub

 

Les også Bøkebloggens tidligere innlegg » Bør Larvik Kommune slankes» 

 

Les også fredagens gjesteinnlegg fra byggmester og takstmann Oddvar Andreassen. » Bygge. Plansaker med forviklinger. » 

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *