«I ettertid har flere av kommunens fremste og mest markante folkevalgte innrømmet og beklaget hva de har stemt for», lyder ordene til Bøkebloggens gjesteblogger Thore Brastein. 

 Les hele innlegget under bildet. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Lett å gjennom- skue

Reidar Bergene Holm, Arne Bredvei, Lars Ueland Kobro og Bjørn Erik Brandsæter Helgeland engasjerer seg mer eller mindre ukritisk om utbyggingen av Grandkvartalet med sine kommentarer i ØP. Det har de selvfølgelig all rett til i et demokrati. De jubler for prosjektet som har versert gjennom mange år, men spesielt de siste to, tre årene. Et prosjekt som til nå har kostet kommunen mange millioner kroner – alt for mange skattekroner (mine og dine penger). Midler som kunne og burde vært brukt til fellesskapets beste. Ikke til å tilfredsstille truende og selvgode boligutviklere som aldri blir fornøyd. Sammen med en skandaløs behandling fra kommunens administrasjon og politiske enheter har partene brakt seg selv og en hel by og kommune i en lite heldig lys og vanry og en befolkning i fortvilelse og oppgitthet. Det har blant annet resultert i at 10 av vel- og boliglag i Larvik by har levert en merknad i forbindelse med høringsprosessen som igjen ruller og går. Et 17-sidig faglig og veldokumentert dokument.

Det som er felles for Bergene Holm, Bredvei, Ueland Kobro og Brandsæter Helgeland er at de lar seg lett gjennomskue? Som eventuelt venner, bekjente eller forretningsforbindelse tillater de seg generelle og udokumenterte bemerkninger og påstander.

Brandsæter Helgeland er en dyktig forretningsmann og en fantastisk kommunikator og hva han sammen med andre har skapt gjennom ABAX er en personlig suksess og flott for Larvik. Men når han i ØP 24. juni drømmer seg bort om høyder, byutvikling, påvirkning av livene våre og hvilken glede og stolthet Grandkvartalet vil gi oss, føler jeg at innkjøp av Møllers Tran har tatt helt av. Selv barna trekker han inn som et vitnesbyrd. Det er ikke grenser for hva det vil tilføre hverdagen vår. Det vil utvilsomt skape spennende jobber, møteplasser, byliv og ikke minst grønn bærekraft. Det skal skaffe oss moderne, bærekraftig byutvikling og et levende sentrum. Han skriver at Larvik og bykjernen de siste tiårene har blitt tappet for liv. Rett nok! Han hevder Grandkvartalet igjen vil få i gang pulsen i Larvik?

Reidar Bergene Holm»s støtte til sine venner i sin kommentar i ØP 28. juni kan «ha et lite snev» av konspirasjon. Han bekrefter at kommunens næringsliv sammen med næringsforeningen og kommunens fraværende næringspolitikk har ført til tap av arbeidsplasser, attraktivitet og lite vi kan være stolte av. Bergene Holm skriver at vi skal slutte å kaste steiner og i stedet bukke og takke? Vi skal være glade for at Larviksinvestorer investerer i Larvik. «Hvem skulle ellers finne glede av å invester i Larvik, hvis ikke Larviksinvestorer gjør det?» Er du så sikker på at det er dine Larviksinvestorer som etter hvert står fram med gjennomføring av Grandkvartalet og den milliardinvesteringen som skal til? Vi får leve i spenning å se hva som dukker opp. Avslutningsvis prøver han seg på å riste av seg byens fortid og at Grandkvartalet vil skape et attraktivt sentrum. Det er ikke «mange» som ønsker broen mellom det historiske Larvik sentrum og sjøsiden og indre havn Bergene Holm, ? det gjør «vi alle». SI JA, og takk, men til et bedre prosjekt.

24. juni forsøker Arne Bredvei i ØP å sammenligne Grandkvartalet med debatten om Picasso og skulpturen Sylvette, skapt av Larvikskunstneren Carl Nesjar og debatten om Batteristranda og hvor hotellet den gang skulle ligge. Alle var vel stort sett enige om at hotellets arkitektur og utforming var spennende og ville være positiv for Larvik. Debatten var vel hvor hotellet skulle ligge. I dag ligger hotellet, Fritzøe Brygge og Bølgen som 3 fantastiske bygg og har vært til berikelse og utvikling av Larvik. Synd bare at utbyggingen av Sanden, når den blir ferdig utbygd, blir en belastning for det visuelle og det flotte området det kunne blitt.

Alle er enige om at Grandkvartalet skal utvikles Bredvei og beliggenheten er jo gitt. Saken nå er om prosjektet vil skape positiv utvikling eller om resultatet blir på stedet hvil. Avslutningsvis forsøker også Bredvei og «vier» seg for eksisterende prosjekt og hvilken tyngde og selvtillit det skal gi oss.

I en kommentar i ØP 22. juni starter Lars Ueland Kobro sin byråkratiske og «vitenskapelige» kommentar med, sitat: «Attraktivitet handler ikke om høyder og det handler ikke om å være vakker – det er vi enige om at Larvik er. Attraktivitet måles med om stedet tiltrekker seg flere innbyggere enn det mister og om det tiltrekker seg næringer som skaper arbeidsplasser». Han avslutter med, sitat: «Et lykketreff! Jeg oppfatter at Larvik står overfor et lykketreff. Å vende tommelen ned for planene – og tro at man får noe liknende ut av et krav om konseptendring som vil fjerne fellesarealer og de publikumsrettede funksjoner i gateplansarealene vil være svært uheldig for byutviklingen. Det vil sannsynligvis være et historisk feilgrep som kan komme til å prege byens attraktivitet i flere generasjoner». Hvor i alle dager får du dette fra Ueland Kobro? Det er jo dette vi savner og som er en stor del av hva Jan Gehl så kritisk savner. Nemlig attraktivitet og et område som vil samle byens innbyggere. Innimellom dette skriver Ueland Kobro om at byens mål og utbyggernes initiativ sammen og betegner det med dette såkalte «lykketreffet». Da er det underlig at han ikke har lest seg opp og fått med seg at alle faglige instanser kommunen har søkt råd fra – lokalt, nasjonalt eller internasjonalt – mer eller mindre slakter prosjektet. Samtidig har flere av byens innbyggere tatt utbyggerne og kommunens administrasjon med buksene ned i ankelhøyde med feilbehandling, manipulering, faktafeil, løgnaktige illustrasjoner og trusler om å legge området og planene døde for all framtid.

Noe av det de fire nevnte herrer skriver om er selvfølgeligheter og naturligvis er det deler av skriveriene vi kan enes om. Det som er så lett å gjennomskue er at de har så totalt fravær av det som er realiteter og virkelighet. Det virker på undertegnede som om alle fire kun har sett og forholder seg til reklamevideoen som Finn Erik Røed reiser rundt med og som er et luftslott av manipulasjon og som «bare en mor og far kan elske».

Det minste vi nå kan forvente fra Reidar Bergene Holm, Arne Bredvei, Lars Ueland Kobro og Bjørn Erik Brandsæter Helgeland er at de dokumenterer sine påstander og Grandkvartalets fortreffelighet gjennom sine mer eller mindre flotte ord og drømmer. La oss få det punkt for punkt hva de mener og hvorfor og hvor de henter sin kompetanse og informasjon fra. Alternativt er de gjennomskuet! Larvik by hadde fortjent det – før det er for sent. Vi kan fort havne med nok en viktig, men gal avgjørelse som verken vil utvikle eller gagne Larvik by og byens innbyggere.

Larvik Kommune har tatt mange svært uheldige og gale avgjørelser de senere år. Valg vedrørende Larvik by og byens utvikling. Til tross for vedtak, planer og formingsveileder som skulle gi byen fasit på positiv byutvikling, viser de folkevalgte en utrolig evne til ikke å ta lærdom av sine feil og gale valg. I ettertid har flere av kommunens fremste og mest markante folkevalgte innrømmet og beklaget hva de har stemt for.

De siste 2-3 årene som undertegnede har fulgt utviklingen «ringside» viser det seg gang på gang at administrasjonen og politikerne gjennom planutvalg, formannskap og kommunestyre kommer på etterskudd i prosessen og utviklingen. De må alt for ofte prøve å reparere og inngå kompromisser over partigrensene og/eller febrilsk tilfredsstille utbyggernes sterke press og trusler. Noe som aldri gir en optimal løsning, men som oftest resulterer i at utbyggerne får det som de vil. Mot befolkningens ønsker og til fortvilelse.

Thore Brastein

 

Les også Egil Lærums Åpne brev til rådmannnen hvor han etterlyser svar.

Les også innlegget fra Thore Brastein hvor han skriver varmt om Snøhettas planer for Bøketunet.

Les også innlegget fra Finn W Fjellanger som skriver om Alfa Eiendom sine planer i sentrum. 

Les også innleggene fra Bøkebloggen angående pågående saker i Planutvalget. Hvem har sagt hva ?

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *