«Er det på tide å ta en pust i bakken og konsentrere seg om å skape et bymiljø «, skriver Bøkebloggens gjesteblogger Mai H. Grunden

Les hele innlegget under bildet. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

En pust i bakken for boligbygging i Larvik. 

Det er panikktilstander vedrørende boligmangel – i Oslo. Ellers i landet er markedet sunt, sier de som forstår seg på slike tall. Vi skal fortette for å spare miljøet og dyrkbar mark. Det er en positiv overordnet tankegang.

Jeg har sett på tall som gjelder befolkningsvekst. Vestfolds fylkesordfører opplyste at vi skal bygge «Høyt og tett» for å ta imot 70 000 til 100 000 nye vestfoldinger fram mot 2040. Jeg sjekket med Statistisk Sentralbyrå (SSB) og fant antallet 52 000. Dobbeltsjekket med SSB som mente at det var et «naturlig tall» å bruke. Fylkesordføreren forklarte at 100 000 var «en kommunal drøm/visjon» og at 70 000 var reelt, hentet ut av SSB Panda, altså en annen beregningsnøkkel. Nå bruker Panda SSBs beregninger og på SSB «registrerte de at 70 000 var samme befolkningsfremvekst som Oslo og Akershus», men skal ikke diskutere videre på dette.

Hvis vi tar utgangspunkt i 70 000 nye innbyggere i Vestold, deler dette på 24 år, deler dette på 2,2 personer pr bolig (SSB) og igjen på 5,5 (5 store bykommuner og 0,5 på indre Vestfold) får vi at Larvik storkommunen bør ha bygget i underkant av 5800 boliger frem mot 2040.

Jeg fulgte denne informasjonen og tok en rask opptelling over dagens nylig ferdigstilte, igangsatte og planlagte boliger rundt fjorden, fra Østre Halsen, via Nanset/Hovland, sentrum, Martineåsen og ut til Agnes.

Resultat;

Inkludert Martineåsen, hvor det skal bygges opp mot 3000 boliger i løpet av 20 år, og Agnes, med en liten by på 600 boliger, er vi oppe i mål med ca (minimum) 4 450 prosjekter pr. dags dato.

Da er ikke tettstedene utenfor medregnet.

Det skal bygges i Kvelde (68 boliger foreløpig) og vi må regne med at også Svarstad, Tjølling, Helgeroa osv vil bygge for sin andel av vekst, samt nye boligfelt; Torpefeltet, Brunlaskogen osv.

Nå er de største prosjektene planlagt bygget over en langtidsperiode (Martineåsen 20 år) og det gir mening. Samtlige nye innbyggere kommer ikke på en gang, men over en periode på 24 år.

Jeg vil tro at all denne igangsatte og prosjekterte boligbyggingen er innfor rammen for fortetting.  Det skal som kjent ikke kun fortettes i sentrum, men også ute i tettstedene.

Er det på tide å ta en pust i bakken og begynne å tenke utover fortetting en stund? Ta en pust i bakken og konsentrere seg om å skape et bymiljø ? en trivelig by og et bysentrum som får folk til å ønske å flytte hit? For å stille et ledende spørsmål i den anledning; Hvor reiser vi, hva oppsøker vi, hva ønsker vi av de byene vi besøker for avslapping, rekreasjon og gode opplevelser? Svarene her tror jeg kan være en god pekepinn for videre utvikling.

Mai Grunden

 

Les også saken om forslaget til fortetting på Mesterfjellet i Larvik sentrum

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *