«Under fanen «Fortetting» skapes en kunstig panikk – og et eiendomsutvikleres paradis. «, skriver Bøkebloggens gjesteblogger Mai H. Grunden

Les hele innlegget under bildet. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OPPFORDRING TIL KOMMUNENS SAKSBEHANDLERE OG FOLKEVALGTE

I innspurten til en avgjørelse i Grankvartal-saken vil jeg med dette oppfordre kommunens saksbehandlere og folkevalgte på det sterkeste, til å lese denne viktige artikkelen i VG fra 16.10.16; 

Under overskriften NYBYGGERNASJONEN   skriver VG bl.a. (sitat): «Byplanlegging, arealdisponering og arkitektur er komplekse prosesser som sjelden egner seg for håndsopprekking på torget. Det er derfor vi velger politikere til å representere oss i disse prosessene, der kompetente fagfolk og opplyste reguleringsmyndigheter skal legge til rette for planarbeidet.

Politikerne er folkets representanter, og skal målbære vårt syn på den inngripen slike prosjekter medfører. Altfor ofte ser vi at de raskt finner sammen med byggeinteressene. Heller enn å tilpasse til det eksisterende og se helhetlige løsninger velger politikerne minste motstands vei og setter seg i fanget på byggherren. Når kommunepolitikerne setter utbyggerne foran innbyggerne, er resultatet gitt. Vi får arkitektoniske katastrofeområder som tjener kun én hensikt: å fylle byggherrens lommebok.

Sentrumsområder i en rekke norske bygdebyer og tettsteder har systematisk blitt ødelagt av entreprenører og utbyggere som har fått kommunal velsignelse til å gjøre akkurat som de vil. Fraværet av estetikk som en faktor i planarbeidet, kombinert med manglende pietet for det eksisterende, gjør at ulykkene skjer igjen og igjen.  Enhver by i hele verden har sine forfeilede byggeprosjekter og arkitektoniske ødeland, men i forhold til areal og folketall må Norge ligge ubehagelig høyt på denne negative rankingen» (sitat slutt).

Det er helt klart at også andre byer og tettsteder strever med sine «Grandkvartal».

Under fanen «Fortetting» skapes en kunstig panikk – og et eiendomsutvikleres paradis.

Utbyggerne av Grandkvartalet er intet unntak. De retter en dirrende pekefinger mot et forfallent kvartal som ikke under noen omstendighet kan renoveres med nybygg – dersom de ikke kan oppføre en middels drabantby i betong. De har latt kommune og innbyggere forstå at det er dette byen trenger og noe mindre har de ikke råd til.

At byen allerede drukner i leiligheter og visner på rot i mangel på lys, luft og grønne lunger – rett og slett kjærlighet og omsorg, skal visstnok reddes av betonggiganten. Vi trenger nemlig næringsareal, er omkvedet i byen som har overskudd av tomme lokaler. Det lokkes med en Mathall i en by som har Nord-Europas største tetthet av matbutikker og avisa skriver om «bikkjeslagsmål» i næringa.

Alle ønsker Grandkvartalet. Tomta ligger så fint i nedkant av en sjarmerende bydel og rett inn for fjorden. For et potensiale den har!

Mai Grunden

 

Les også tirsdagens innlegg » Synsing og ønsketenkning om Grandkvartalet. «

Les også innlegget «Verdien av vår byplan = 0» 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *