OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Bør Larvik kommune flytte fokus fra blomsterkasser til å sjekke at boplikt overholdes i Nevlunghavn ?

Etter fredagens innlegg om Planutvalgets befaring til Nevlunghavn neste uke har vi mottatt mange kommentarer fra leserne. Mange mener at Larvik kommune på onsdag bør ta seg tid til en befaring i hele området. Det er lett å sjekke opp hvilke hus som nå er bebodd og hvilke som er stengt ned for vinteren. 

Tilbakemeldingene fra leserne viser også at veldig mange av de fastboende liker de nye blomsterkassene. Og kanskje er det personer som bruker sine boliger som sommerhus som klager på disse kassene ? 

Mange kommuner i Norge praktiserer boplikt for bolighus, og spesielt gjelder dette i områder hvor det er kanskje ikke er så aktuelt å bo, men å feriere.

Boplikten har hovedsakelige til hensikt å unngå at f.eks. små idylliske sørlandsbyer blir til ?spøkelsesbyer? vinterstid. Imidlertid har ikke dette hatt ønsket effekt, kanskje fordi reglene er for enkle å omgås.

Når man arver en bolig, bortfaller boplikten, og trer først i kraft igjen for den som kjøper boligen. Bare noen få kommuner praktiserer boplikt selv ved arv. 

Det kan søkes om bruksendring fra bolig til fritidseiendom, og selv om de fleste kommuner driver en restriktiv politikk på dette området, er det mange eksempler på at slik dispensasjon blir gitt.

Når boligen får status som fritidseiendom dobles gjerne markedsverdien, og skaper store forskjeller gevinstmessig, som naturlig nok virker urimelig for boligeiere i samme område.

Ta en titt på oversiktskartet som viser områdene i Nevlunghavn med boplikt. 

 

Les også fredagens innlegg om blomsterkassene på brygga. 

Les saken fra Nevlunghavn omtalt i ØP. Dessverre så er den lagt ut som (+) artikkel.

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *