«Jeg har tenkt mye på ordføreren i jula, » skriver Erik Ness i dagens gjesteinnlegg. 


foto: larvik.arbeiderparti.no

Vår alles ordfører

Jeg har tenkt mye på ordføreren i jula. Litt for mye i forhold til at det er ferie, men litt for lite i forhold til at Høiseth nå har inntatt kongeposisjonen i Larvik, skriver Erik Ness fra Rødt Larvik.

Bakgrunnen finner du i overskrifta:» Investor-jubel etter ja til full høyde.» (ØP 15/12). Ordføreren brøt med partiet, stemte sammen med Høyre og FrP – og det ble maks høyde på tårnene. ØP sier det sånn: «Men at ordfører Rune Høiseth skulle bryte med vedtaket fra APs medlemsmøte og stemme for «full» høyde, det var det nok ikke mange som hadde trodd.»

Vel vi var vel noen som ikke var så overraska. Fra Høiseth skrev under på støttelista til Grand i hotellets resepsjon, har hans lojalitet vært til Røed/Hansen eller Skanska (hvis det er de som står bak). Kommentarene underveis har også tydet på det.

Dette er ikke nok til å tenke så mye på ordføreren i jula. Med Finn Fjellanger i spissen (han burde fått ØP-rosen og fast spalteplass i ØP) er realitetene tross alt synliggjort for alle som kan lese: Byplanen er ikke verdt papiret det er skrevet på, høringsrundene og den demokratiske prosessen spiller ingen rolle, og virksomhetsleder i Arealplan, Hege Eick, kasta seg rundt halsen på Jan Hansen. Ordføreren kan lese, men altså allikevel.

Det som har gjort at Høiseth har fått plass i mitt romjulshode, er følgende: «Høiseth forteller at han tok den viktige avgjørelsen natt til onsdag: – Da forfattet jeg et brev som jeg sendte til partileder og gruppeleder på morgenen. Jeg har en helt spesiell rolle som ordfører, og det handler om å ivareta helheten. Jeg vet selvfølgelig hvilket parti jeg tilhører, samtidig må jeg ta med i vurderingen at jeg er ordfører for alle, sier han.» (ØP 15/12)

Jeg er enig med Høiseth at ordføreren har en spesiell rolle, og at helheten er innafor den rolla. Han skal prøve å forene, fordi han styrer ordet, for å få til breie vedtak som står seg over tid. Men det er ikke den rolla han har utøvd her, i denne saken har han vært pengemaktas mann mot demokratiet og de folkevalgtes vedtak. Det eneste som står seg over tid, er tårnene og muren mot havet. Det er ikke rart Hansen og Røed gliser på bildet som illustrerer artikkelen.

«Ivareta helheten» sier Høiseth, men jeg trodde byplanen var helheten i denne saken. Sak etter sak ble utsatt i påvente av byplanen, den er nemlig rammene som aktuelle prosjekter skal være innafor. 
«Ordfører for alle» sier Høiseth og legger høringsrundene, prosessen og vedtaket i kommunestyret til side. Jeg som trodde det var byplanen som var «alle».
Nå vet jeg at dette ikke er første gang pengemakta får det som de vil, til tross for. Men så åpenlyst!
Utbyggerne snakker ofte om at det skal være forutsigbart, og jeg min dumme dust som trodde byplanen hadde noe med nettopp forutsigbarhet å gjøre. Ihvertfall litt. 

Men så vet vi det, at når Høiseth i neste valgkamp (?) forsvarer APs valgprogram, er det ikke programmet han forsvarer, men «helheten». Kong Håkon sa han også var kommunistenes konge, det tror jeg han på. Ordfører Høiseth sier han er «alles ordfører». Nå vet vi det, han har til og med skrevet det i et brev til leder og gruppeleder i AP natt til onsdag 14. desember. Og vi vet hva de to ordene betyr.

Er vi på vei inn i en nye æra der kongeposisjonen trumfer demokratiske prosesser? Er dette første skritt, dette som skaper presedens, som ordførere kan vise til seinere? Det var dette som fikk meg til å tenke så mye på Rune Høiseth i jula. Mens bombene faller i Syria, Afghanistan, Tyrkia ? men med et lite lyspunkt: FN vedtok å fordømme Israels okkupasjon av palestinske områder.

Godt nytt år!

Erik Ness
Rødt Larvik

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *