«Det som nå skjer på alle sider, er at befolkningen er i ferd med å miste tilliten til politikerne,» skriver dagens gjesteblogger Thore Brastein. 

Les hele innlegget under bilde. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

En ordfører uten autoritet og en kommuneledelse uten evner, mål og planer.

 Torsdag 9. februar 2006 hadde jeg som initiativtaker og første president i Fokus Larvik en lang kommentar i ØP med tittelen «Levedyktig by og et blomstrende sentrum». Fokusklubben skulle være et positivt element i Larvik (hvilket vi er) og undertegnede skrev: «Byens innbyggere fortjener ikke at det er de folkevalgte selv som er bremseklossen, de sneversynte og de ødeleggende – det er tross alt vi som har valgt dere».

16. desember 2007 ble det publisert en fantastisk historie om Larvik som «Dagens Perspektiv» i magasinet Plot – magasinet for ledelse, arbeidsliv, samfunnsstyring, samfunnsansvar og nyskapning. Les hele saken på denne linken. 

Under tittelen «Stjernelag skaper ny vekst i Larvik – 15 milliarder skal gi ekstrem forvandling». Videre heter det: «Et elitelag av investorer anført av Mille Marie Treschow, Stein Erik Hagen, Olav Thon, Olav Nils Sunde, Odd Reitan, Ikea-gründer Ingvar Kamprad skal løfte Larvik ut av bølgedalen. Et uvanlig samstemt lag av politikere og næringsaktører skulle sette småbyen Larvik på kartet igjen og gjøre Larvik til selve navet i en ny østnorsk region. Kommuneledelsen mente at byen nå hadde langt lysere fremtidsutsikter enn for få år siden. Kort sagt skulle det bygges en «ny by» med spennende innhold og ny fremtid. Levevilkårene for befolkningen i Larvik sentrum har vært dårligst i landet og befolkningsutviklingen alarmerende».

Spennende lesning må det være for ordfører, rådmann, formannskap og kommunestyre. La oss ta med Larvik Næringsforening også.

Innen ti år skulle den nye byen ha tatt form og optimismen steget i takt med milliardene som skulle «strøs» utover distriktet. Ordfører Øyvind Riise-Jenssen mente at kommunen nå var i ferd med å skape et produkt som «holdt vann» – som ikke lurer(?) folk. Nå går alt den veien befolkningen har lengtet etter, ifølge ordføreren den gang.

Svært trist er det at gjennom utrolig mange møter, konferanser, diskusjoner og rapporter de siste 4-5 årene i regi av Larvik Kommunes forskjellige etater, Larvik Næringsforening og andre, skulle en tro at Larvik evnet å gå videre. Samle sammen alle positive innspill. Gjennomføre denne positive utvikling vi skulle tro på. At vi kunne evne å sette oss mål og skape en plan. Videreutvikle «Branding Larvik» – et begrep og en start som skulle bringe Larvik «mot nye høyder» og «den nye byen».

Så sitter vi her da, med et sentrum med nybygde kvartal etter kvartal nærmest uten næringsarealer, grønne lunger, møteplasser, kafeer, lekeplasser, åpne fasader og fristende butikkvinduer og siktlinjer fra gate til gate. Det som var skrevet ned som veien å gå. Et resultat av unnfallenhet og feighet overfor boligutviklere som styrer og regjerer over kommunens politikere. Politikere som ikke en gang evner å se sine egne svakheter og resultater av sin fraværende og mislykkede byutviklingspolitikk. Til tross for advarsler fra øst og vest. Og til tross for at all den hjelpen de trenger og har vedtatt gjennom kommunens egen byplan og mellom to permer i den utmerkede håndboken «Formingsveileder for Larvik sentrum».   

 Vi måtte gi opp «Link Larvik» som skulle gi oss næringsutvikling og arbeidsplasser. Vi måtte gi opp «Opplev Larvik» som skulle aktivisere turistnæringen og arrangementutvikling. Nå står vi nok en gang i en skummel situasjon hvor vi kanskje må gi opp Larvik Håndballklubb. Norges desidert beste og en av Europas beste håndballklubber på damesiden. Fantastiske jenter og damer som har profilert og representert Larvik på en særdeles flott og sportslig suveren måte. Selv i disse dager hvor det stormer som verst er det jentene vi må stole på. De fleste gidder ikke en gang komme å gi dem støtte på kampene. Det er håndballjentene som i dag står fram som lederstjerner, gode rollemodeller og viser vei.

De siste dagene leser vi i lokalavisa da at to nye «klubber» starter for å hjelpe til med å bringe byen videre – mot disse høydene. Høyder er jo så populært og utviklende i Larvik nå. Tidligere arbeiderpartirepresentant Atle Bruce Karlsen som nå er «sulten» på personlig utvikling, byutvikling og popularitet at han vil møte likesinnede på restauranten Hungy Hart og Bjørn Z. Ekelund som inviterer til nytt engasjement for byutvikling – gjøre Larvik til en bedre by å bo i! Han ønsker å gjøre en forskjell. Herre min prest – skal vi aldri lære?

I læreboka for ledelse heter det: «Handlekraft og energi er uatskillelige, for ingen av dem fungerer UTEN den andre».

Ja, ja!

La meg avslutningsvis bruke ordene til Stein Erik Hagen i Dagens Næringsliv 28. desember i fjor: «Ikke i mitt 60 år lange liv har jeg følt større uro blant befolkningen. Det som nå skjer på alle sider, er at befolkningen er i ferd med å miste tilliten til politikerne. Det er et veldig kraftig signal». Skal jeg driste meg til å ta med en nylig innsatt Amerikansk president?

En kan være fristet til å si – ordfører ta din hatt å gå. Spørsmålet blir dessverre hvilken hatt? Skal vi forholde oss til artikler i lokalavisa så er det mangelfull ledelse, autoritet som er fraværende og som forsvant for lenge siden. Hvor er det blitt av mål og planer. Nå går det på lykke og fromme? Eller kanskje det er Bast, Manvik eller Prinsesklia til Gulla som fortsatt skal regjere Larvik og ØP med sine utrolige og selvdiggende kromspring. Til byens best er det vel ikke?

Vi kommer ikke videre!

Thore Brastein

PS – dette er på ingen måte kritikk til ovenfor nevnte næringslivsledere.

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *