«Jeg håper langt flere i fremtiden fra Lardal og Larvik, vil våge å engasjere og ytre seg,» skriver Erik A. Sørensen i dagens innlegg. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

LOKALDEMOKRATI – «DEN SOM GIR SEG ER EN DRITT?»

«Den som gir seg er en dritt», sier noen. Tittelen er valgt for å vekke litt oppmerksomhet, da et leserinnlegg om lokaldemokrati er utfordrende mht. å fange din oppmerksomhet. Utvikling av lokaldemokratiet, er viktigere enn en enkelt opphetet debatt, om f.eks. skolenedleggelse der du hadde tenkt dine barn skulle gå, eller nedleggelse av et sykehjem nær deg og dine besteforeldre. Vi innbyggere har enestående mulighet gjennom lokaldemokratiet og kommunevalg til å påvirke f.eks. hvor mange skoler og sykehjem vi ønsker i fremtiden. Ikke minst om skolen eller sykehjemmet der du bor, består den dagen du eller noen av dine nærmeste, trenger den som mest!

Ved kommunevalget i 2015 i Larvik var det bare 57% valgdeltakelse…! Hvorfor bruker ikke 4 av 10 innbyggere i Larvik retten sin til å påvirke hvordan man vil at det skal være i sitt eget nærområde gjennom å stemme? Er mange av de lokale politiske partiprogrammene for diffuse og preget av tomme løfter? Har hele 4 av 10 innbyggere i Larvik ingen tillit til de som står på valglistene og avstår mange derfor fra å stemme? Er man tilfreds med kommunen, eller føler 4 av 10 velgerne avmakt og tenker at uansett hva og hvem jeg stemmer på, så blir det ingen endring?

Alle ansatte i kommunen som f.eks. assistenter, rådmann, renholdsarbeidere, kommunalsjefer som lærere, for å nevne noen, er ansatt utelukkende for å tjene og serve oss innbyggere. Det er det mye av våre skattepenger går til! Dette er en viktig påminnelse. Enda viktigere å huske på er at det er vi som bor i kommunen, som gjennom det kommunestyret vi har stemt frem, har det direkte overordnede ansvaret for og hvordan tjenestene ytes og oppleves, og kan styre utviklingen til det beste for oss selv. Er vi ikke fornøyd med tjenesten vi opplever, kan vi klage og igjen, vi betaler gjennom skatteseddelen for den tjenesten vi mottar. Er vi svært fornøyd med tjenesten vi mottar, er det like smart å gi ros! Er svært mange av oss fornøyde med styre og stell, vil vi gi fornyet tillit ved neste valg, eller vi har muligheten til å kaste sittende ordfører og få inn nye krefter og nytt lederskap. 

Mange ytrer seg på denne siden i Østlands-Posten og tanken har vel kanskje streifet meg, når jeg har sett et nytt leserinnlegg fra et kjent navn om en spesiell sak: «Å nei ikke nå igjen – blir han/hun aldri ferdig…!» I ettertid applauderer jeg for engasjementet vedkommende brenner for, selv om jeg ikke nødvendigvis deler samme syn. At vedkommende ikke gir opp, men standhaftig fremmer sitt syn er i bunn og grunn fantastisk! For en utholdenhet og for et engasjement! 

Den som gir seg er selvfølgelig «ikke en dritt!» Noen ganger oppnår man det man ville fordi man har engasjerte seg, og noen ganger må en til slutt innse at slaget er tapt. Da kan det være fornuftig å gi seg, men frem til det punktet, bør vi alle applaudere for at noen av oss er svært engasjert og står på for det man mener. Det krever mot å stå frem med noe nytt! Tenk hvor mange som lo når Elon Musk presenterte sin Tesla visjon. Den som ler sist – ler best. Av nye og litt der og da utradisjonelle ideer og tanker, skapes det! Jeg håper langt flere i fremtiden fra Lardal og Larvik, vil våge å engasjere og ytre seg. Kun gjennom ytring, deltakelse og engasjement, kan vi påvirke hvordan vårt samfunn og lokaldemokrati utvikler seg, og ikke minst hvordan vår nye kommune blir.

Den som intet våger – intet vinner, så delta, engasjer deg og si ifra!

 


Erik A. Sørensen
Medlem Fellesnemnda Lardal og Larvik

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *