Hvorfor fortsetter den politiske ledelsen, med ordfører Rune Høiseth (Ap) i spissen å låne til Larvik kommune mister sin økonomiske frihet?


foto: larvik.kommune.no/stortinget.no

Borgere: «Ikke tilgi dem – de vet hva de gjør når de kjører Larvik konkurs!»

En kommune kan ikke gå konkurs. Dette fordi en kommunes forpliktelser alltid vil bli betalt. Derfor kan en kommune med allerede alt for høy gjeld, som Larvik, fortsette å låne, helt til kommunen blir satt under offentlig administrasjon av fylkesmannen, og blir en ROBEK kommune. Etter dette må fylkesmannen godkjenne alle kjøp helt fra toalett papir og såpe til nye investeringer. Som ROBEK kommune er den økonomiske handlefriheten og selvbestemmelsen opphevet. Dette som en konsekvens av uansvarlighet.

Hvorfor fortsetter den politiske ledelsen, med ordfører Rune Høiseth (Ap) i spissen å låne til Larvik kommune mister sin økonomiske frihet?

Det mangler ikke på advarsler fra rådmannen om å redusere låneopptak. Rådmannen anbefalte, senest i mai, å avvente restaurering av Festiviteten, men lånekameratene i Ap, anført av kulturelskeren Bast (V) i spissen, denne gangen, mente han at kommunens innbyggere glatt kunne betjene ytterligere noen titalls millioner i gjeld.

Tenkes det innad i posisjonen at de er ute når gildet skal betales?

Men det spiller vel egentlig ingen rolle for Larvik Ap når de mister makten etter valget i september 2019 om det er feks. 4000 mill. eller 4020 mill. i gjeld?
Godt anført av moderpartiets Jonas Gahr Støre, faller Ap, med Larvik Ap som en sten mot bunn. Med en politisk ledelse som kjører kommunen i grøfta med å låne til langt over pipa, vil det gå galt til slutt. Hvem skal så rydde opp etter «lånekameratene?»

Flere forsøk fra opposisjonen med H i spissen på å stoppe vanviddet, og fra det nye partiet Bedre Larvik, som også har foreslått tiltak og måtehold, får ikke gehør. Det blir som å skvette vann på gåsa eller som å tale for døve ører.

Det er nesten så en skulle tro at målet er å kjøre kommunen i grøfta. For på denne måten gjøre det økonomisk svært utfordrende for skifte som kommer og de som tar over etter september 2019. Det vil bli en stor utfordring å rette opp alle feila fra i går.

Det må nødvendigvis bli en massiv snuoperasjon med en helt ny kurs. Hold ut og hold fast!

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *