Foto:Folkehelseinstituttet

 

Flåtten har ikke tatt ferie !

I Norge finner vi skogflåtten stort sett langs kysten fra Oslo til Helgeland. Det er spesielt mye flått langs kysten på Sørlandet.

Skogflåtten har mange ulike navn i Norge. Skaubjønn, skaumann, skogbjørn, tege, hantikk, blodmidd, kinnflått, påte, sugar m.m. er alle navn som brukes, men som oftest kalles den bare flått eller skogflått. Den suger blod av fugl og pattedyr, inkludert mennesker, og har i den forbindelse potensial til å overføre en del sykdommer.

Skogflått er en midd. Den har åtte bein, og ikke noe tydelig skille mellom hode, bryst og bakkropp. Les mer om skogflåtten på denne linken.

Skogflåttencefalitt, eller TBE som sykdommen også kalles er en sykdom forårsaket av et arbovirus kalt TBE-virus. Viruset finnes først og fremst hos smågnagere, og kan smitte til mennesker via flåttbitt.
I motsetning til Borrelia-bakterien hvor det er liten risiko for smitte de første 24 timene etter flåttbitt, kan TBE-viruset overføres umiddelbart etter et flåttbitt. Les mer om TBE-viruset på denne linken.

TBE er en potensielt farlig infeksjon som kan gi langtidsplager dersom man får betennelse i nervesystemet, og ikke bare den milde forfasen. Både problemer med det kognitive (hukommelse, konsentrasjonsvansker, søvnproblemer etc.) og andre plager som hodepine, lammelser og balanse- og bevegelsesproblemer kan ramme opp mot en tredjedel av pasientene som har hatt alvorlig TBE.

Det var totalt 26 tilfeller av TBE i Norge i 2018. I 2017 var det 16. En vet ennå ikke hvorfor det var en økning i fjor.

Det var 6 tilfeller av TBE Larvik i 2018, og 8 tilfeller i Porsgrunn (kommunen med flest tilfeller).
Til sammenlikning så var det tilsammen 3 tilfeller  i Mandal, Kristiansand og Arendal.

Det er som regel ikke mulig å bekjempe flått i naturen.

Du bør bruke lange bukser og dekke deg til ved anklene når du ferdes på områder med mye flått. Du kan også redusere risikoen for flåttbitt ved å smøre myggmidler som inneholder DEET eller Icaridin på klærne dine.

Snakk med veterinæren om resept på midler mot flått for å beskytte hunder og katter.

Det er viktig at du kontrollerer deg selv, hunden og katten, etter turer områder med mye flått. Husk at flåtten gjerne oppsøker skjulte og tynnhudede steder som knehaser, lyske, armhuler og området bak ørene. De kan også finnes andre steder på kroppen.

Du finner masse informasjon om flått og TBE på Folkehelseinstituttet på denne link. 

Flåttsenteret på Sørlandet Sykehus er en nasjonal kompetansetjeneste som jobber for å øke kunnskapen om diagnostikk og behandling av flåttbårne sykdommer. Flåttsenteret tilbyr informasjon og rådgiving om flåttbårne sykdommer. De driver også med forskning, fagutvikling, informasjonsarbeid og kurs/undervisning. Senteret er ikke en behandlingstjeneste, men kan gi råd og veiledning per e-post og telefon og tar imot henvendelser fra både helsepersonell, pasienter og andre som har spørsmål om flåttbårne sykdommer. Du finner mer informasjon om Flåttsenteret på denne linken. 

 

Les også innlegget “Prosjekt Husebykroken omsorgsboliger.” på denne link. 

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *