«Mitt selskap besøkte den forbudte by igår, alt tomt og øde med stort forfall av tidl.flotte bygninger/hoteller,» skriver Jan Grøtting Simonsen

Viser residensen til Elisabeth Tayler/Rich. Burton.Nå bare ei rønne som ingen får røre,før tyrkisk invasjon i 1974 : Et luxuriøst område m/ Jet Set boliger / 4-5 stjerners hoteller !

På Kypros i flott sommervær på besøk i den forbudte by.  

Befinner meg på Kypros med reisefølge på 29.personer.Flott « sommer» vær , en dukkert i Middelhavet kl.0800 med 23.grader.
Mitt selskap besøkte den forbudte by igår, alt tomt og øde med stort forfall av tidl.flotte bygninger/hoteller. Dette var, før tyrkernes invasjon i 1974, Jet set stedet i Europa/Asia. FN- styrker har ansvar for vaktholdet. For tiden tjenestegjør engelske styrker Varosha området.
Grekere som den gang ble jaget ut av sine hjem var en stor tragedie.De forlot hjemmene uten eiendeler og idag står kjelene på komfyren, jakker henger over stoler osv.Tyrkkyprioter og greskskyperioter kan ikke bli enige om delingen av øya,en separasjon snart 50. år tilbake.
Vår rikspolitiker Barth-Eide forsøkte i sin tid å mekle på vegne av FN, heller ikke han lykkes.
Jeg anbefaler leserne å få et godt innblikk av den spente situasjonen i 1974 ved å lese romanen av Victoria Hislop : Tittel, Soloppgang.Situasjonen for øyfolket er fremdeles uløst, nesten 50. år etter den tyrkiske invasjonen.»
I dag drar jeg med gruppa inn på gresk område,til Larnaca.Nøye passkontroll på check-point.Nicosia, som vi besøkte for 2. dager siden er verdens eneste delte by,etter Berlinmurens fall.Politikken kan være hjerteløs og uløselig for de mennesker som er berørte.

Alle eukolyptisktrær på øya er underlagt gammel engelsk lov. Kan ikke hugges og til og med hovedveier MÅ legges rundt disse trær

En kuriositet : Alle eukolyptisktrær på øya er underlagt gammel engelsk lov. Kan ikke hugges og til og med hovedveier MÅ legges rundt disse trær, helt ubegripelig for oss nordmenn ! Jfr. Eiketreet på Kysthospitalveien v/Stavern. J

Forbud om å felle eukalyptustrær kom for ca 70-80 år siden. Dengang var  hele Kypros en engelsk koloni. For å unngå at Malariamyggen slo til på øya med sin livsfarlige feber ble disse trær plantet.Malariamyggen tåler ikke lukten av eukalyptus og slo seg dermed ikke ned på Kypros !

Hilsen Jan Grøtting Simonsen.
Min nest siste tur i år, kun Montenegro fra 7. Desember står igjen.Og da gir jeg meg med reiseoppdrag, blir jo snart 82. år.

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *