«Derfor står kommunen i fare for å miste en stor ressurs – tilliten og engasjementet fra alle oss frivillige,» skriver Thore Brastein.

Foto: Bøkebloggen

Dra meg baklengs inn i fuglekassa!

Eller var det baklengs inn i fremtiden?

Er virkelig den store humoristen, tegneren, filmskaperen og forfatteren Kjell Aukrust oppstått fra de døde og bosatt seg i Larvik Kommune eller er det bare kommunens nye Høyreordfører som har tatt ørlite for mye tran?

Ikke at jeg tror ordfører Erik Bringedal eventuelt har tatt tranflasken til munnen og tatt noen ekstra store slurker, han er nemlig både frisk og godt trent og sterk nok til å tåle en støyt, – den gamle håndballspilleren.

Men, nå er vi i gang igjen!

Ca. 100 dager etter innsettelsen av vår nye ”samarbeidsregjering” av Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet smeller det i busker og kratt. En må faktisk klype seg i armen og lese gjennom lokalavisa for å lete etter noe eller noen som kanskje mangler. Hvor er FrP nå da? Burde ikke Per og hans regjeringskåte/-fiendtlige parti nå stått på barrikadene sammen med de ”tre store” og sørget for at det ikke blir ”grått, kjedelig og søvndyssende”?

Valgte de å gå ut eller?

”Fra spøk til revolver” sa ofte gamle overlærer Aasheim på Rombær’n i mine guttedager.

For de av oss som har et stort hjerte for byen og kommunen og som gjennom de senere 5-10 årene, har engasjert oss for dens ve og vel (les gjerne alle vellag), kommer ikke situasjonen som verken noe nytt eller som noen stor overraskelse.

Hva da?

Jo,  – splid, uenigheter i enigheten, hvem skal bestemme, hvem er størst, hvem er best. Også alle de andre. De som ikke har fått bli med, men som må sitte på kjellerlemmen? Per, Hallstein, Erik S, Gunnar og Stig. Også alle de andre. De som verken blir spurt om å bli med, men som fortsetter å sitte der, år etter år og periode etter periode. De fortsetter å sitte der, men ikke helt forstår at de er valgt inn i formannskap og kommunestyre som en stemme for alle oss andre. De bare sitter der. De sliter på taburetten sin uten å benytte seg av mulighetene vi (oss vanlige innbyggere) har gitt dem.  De er ”aldri” på talerstolen fordi de har munnkurv eller bare er listefyll.

Uten at de ikke alltid kjenner til eller vet om sakenes realiteter?

Sånn er det blitt! På’n igjen! Omatt og omatt!

 

I de samme gamle sporene!

”Når man blir konfrontert med de samme utfordringene og valgene, og fortsetter å ta dårlige valg, – da vil man aldri tilegne seg ny klokskap”! – sa en vis mann eller kvinne engang.

Det er kanskje to hovedårsaker til at Larvik alltid blir stående å stampe imot, – i til dels grov sjø?

For det første mangel på faste og visjonære planer og målsettinger med korte, mediale og lange variabler som kan påbygges med gode og faste evalueringer?

For det andre at både de folkevalgte og administrasjonen ikke tør, vil eller evner å innse eller forstå at det er en stor grad av kompetanse, frivillighet og stort engasjement blant kommunens innbyggere. Larvikensere som ærlig, oppriktig og uten føringer ønsker å bidra?

Min klare erfaring og viten er at begge årsakene gjør seg gjeldene i skremmende stor grad.

Manglene forståelse og kanskje dessverre direkte motvilje og frykt for den verdien og ressurs som ligger der ”gratis” av kjærlighet til sin egen by, for sitt nærområde, sitt familieliv og kommunens fremtid.

Har lyst til å trekke fram et eksempel som klart forteller mye om svakhetene inne i veggene i Larvik Kommune:

Lørdag 1. februar hadde ØP en helside om at Venstre-politiker Ingrid Strümke ivret for at Bøkkerfjellet skulle få sin rennesanse som en av kommunens flotteste parker og tårnet som et signalbygg. Veldig flott!

For ca 5 år siden presenterte Gro Hybbestad fra Larvik Bys Vel, Terje Antonsen fra VelStelt og undertegnede fra en av byens herreklubber et flott prosjekt for Larvik Kommune. Vi fikk til et møte og kommunen stilte med ”hele” seks ansatte fagansvarlige og konsulenter. Vi presenterte et felles prosjekt. Vi stilte til møte med egen lysdesigner og presenterte lys i trappene fra Fjellveien, ny skiferlagt trapp med nytt smijernsrekkverk, lyssatte trær og tårn, flere sittegrupper, barnepark og visuell skilting fra Torvet og fram til en av kommunens flotteste profiler – Bøkker’n.

Det skulle skinne og synliggjøres fra innfartsveien fra Stavern, fra Fritzøe Brygge og Indre Havn og Tollerodden. Kommunens representanter hadde rosende ord om prosjektet og skulle behandle det intern og komme tilbake?

Det var det!

Ingen tilbakemelding? Det ligger i en skuff i kommunens administrasjon!

Kunne tatt opp flere tanker og ideer som er forelagt administrasjon og tidligere ordfører, – men det stopper opp? Det er ikke verdt forsøket?

Derfor henger Larvik etter!

Derfor står kommunen i fare for å miste en stor ressurs – tilliten og engasjementet fra alle oss frivillige.

Jeg tror det er frustrasjon og hva heter det nå, – var det politikerforrakt?

 

Thore Brastein

 

PS Erik! Du får ikke nye, spennende og velutdannende barnefamilier til Larvik ved å legge ned barnehager.

Det får du ved å øke salget av en innovativ kommunal utvikling. Les gjerne: fortell og vis oss hvordan Larvik skal utvikle et bærekraftig næringsliv med spennende arbeidsplasser. Har ikke du og Larvik en næringsavdeling i administrasjonen?

Du får bare noen måneder til å overbevise oss.

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *