Bøkebloggen har spurt Morten Bakkeli om å komme med noen tips om hvor han finner stoff til alle de kjente personene som han skriver om på Bøkebloggen.

Her kommer tipsene hans.

«Jeg tenkte at jeg her skulle komme med noen tips vedrørende slektsgranskning. I dagens samfunn, hvor folk flytter meg på seg enn før, er det mange som ønsker å søke sine røtter. Her finnes det mange hjelpemidler. Jeg har også lagt ut lenker.»

«Først: Er du sikker på at det ikke allerede finnes noen som har lagt ut opplysninger om medlemmer av familien din på nettstedet «Geni»? Jeg har her brukt Thor Heyerdahl som eksempel. Skriv navnet på den personen du leter etter og Geni på Googles søkefunksjon. Dersom du får treff, finner du en rekke navn: Personens foreldre, besteforeldre, oldeforeldre, tippoldeforeldre, søsken, barn, tanter, onkler, søskenbarn osv. Disse navnene er oppført med blå skrift. Trykk på navnet, så får du opplysninger om vedkommende.»

Skjermdump: Geni

«De fleste av dagens byfolk stammer fra folk som bodde på landet og da er bygdebøkene til stor nytte. De er lagt ut digitalt på Nasjonalbibliotekets nettsted. Jeg bruker «Hedrum bygdebok» som eksempel. La oss si at viss du søker etter Lars Olsen og vet at han bodde på gården Reinemo, kan du søke både på Lars Olsen og på gårdsnavnet. Du trykker på det vesle forstørrelsesglasset øverst og skriver enten Lars Olsen eller Reinemo der.»

«Historisk Befolkningsregister er også et bra redskap. Skriv for- og etternavn i de to søkefeltene. Vet du for eksempel om fødselsår og fødested, kan du bruke «avansert søk». Der dukker det opp fakta fra mange ulike kilder, blant annet folketellingene.»

«Folketellingene er til veldig stor nytte. Det har blitt holdt folketellinger i Norge blant annet i 1801, 1865, 1875, 1885, 1891, 1900, 1910 og 1920. Disse er lagt ut på internett.»

«Hvis du har fødselsår til din slektning og vet hvilken kirke han/hun ble døpt i, er klokkerbøkene eller ministerialbøkene til stor nytte. Skriv for eksempel «Født, Larvik Kirke og fødselsåret» i søkefeltet til Google, får du opp vedkommende klokkerbok eller ministerialbok.»

«Av personvernhensyn er personer født i 1929 eller senere unntatt offentligheten. Her kan adressebøkene være til hjelp, også hvis du vil vite hvilke adresser din morfar eller farmor har hatt. Adressebøkene for Vestfold 1937, 1939, 1941, 1943, 1946, 1948, 1950, 1952/43, 1954/1955, 1956/57, 1958/59, 1960/61, 1962/63, 1964/65 og 1966/67.»

Under har dere en del linker til de forskjellige søke mulighetene.

Lenke: Hedrum bygdebok. 2 : Gårder og slekter i Hedrum sogn (nb.no)

Lenke: Histreg – Forside

Lenke: Søk etter personer i folketellingen fra 1885 – Digitalarkivet

Lenke: Innhold for Klokkerbok For Larvik Prestegjeld, Larvik Sokn 1909-1920 (0707P) – Skanna arkiver – Arkivverket (digitalarkivet.no)

Lenke: Adressebok for Vestfold fylke og Drammen : med skatteligninger. 1956/57 (nb.no)

Morten Bakkeli.

 

Les saken om Larvik bibliotek og dommen fra rettssaken her.  

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *