Siden romjula 2020 har Morten Bakkeli ukentlig servert Bøkebloggen historier om lokale profiler fra Larvik. Men denne uka er det Morten selv som fyller år, og denne mannen fortjener selvfølgelig et eget innlegg i anledning den store 60 års dagen!

For hvem er egentlig denne vitebegjærlige og engasjerte mannen som det siste året har tryllet frem alle disse historiene for Bøkebloggen?

Morten Bakkeli i 1981. Foto: Putte Solberg.

4 februar 1962 så Morten dagens lys på fødestua på Larvik sykehus, Mor Elly, f. Nilsen lyttet på Knut Bjørnsen og Per Jorsett som kommenterte EM på skøyter.

Sammen med mor Elly fra Løkka på Torstrand, og far Edvin Anker Bakkeli fra Sandar, vokste Morten opp i Reipbanegaten 4.

Morten er både kunnskapsrik og samfunnsengasjert – og kanskje startet det allerede da han som fireåring lånte sin første bok – «Astronomi som hobby» – på biblioteket.

Da han ble eldre var planen å starte på universitetet for å studere arkeologi, men disse planene ble det ingenting av – for pugging er det verste han vet. Dessuten var han nært knyttet til familien i Larvik, og ønsket ikke å flytte til Oslo.

Dermed fortsatte han å studere på privaten, og all kunnskapen han innehar har han tilegnet seg frivillig. Særlig innen historie og musikk er han sterk, og har en lang liste over ting han har bidratt med.

Blant annet var han sjef for russerevyen «The Russet Show» i 1980-1981, der han skrev flesteparten av sangtekstene – og i 1985-1986 var han tilknyttet Radio Larvik som programleder, produsent og tekniker. Her fikk han blant annet intervjuet både Nora Brockstedt, Jens Book-Jenssen og Peter Gilmore.

I 1984-1985 var Morten medlem av Elveveikomitéen som kjempet for at Elveveien i Larvik skulle bli bygd. Hans innsats her medførte at veien ble bygd til stor glede for innbyggerne på Torstrand.

Morten har også bidratt i opprettelsen av lokale lag av Foreningen Norden i de baltiske sovjetrepublikkene Estland, Latvia og Litauen.

Morten Bakkeli 31. januar 2022. Foto: Privat

I 2012 hadde NRK en sak hvor de skrev dette om Morten: «Han har studert historie ved universitetet og bruker kontakter i Estland, Russland, Latvia og Sør-Korea for å utdype sine artikler om styreformene i disse landene.» Les hele saken her. 

Han har også vært artikkelforfatter på Wikipedia siden 2007 og ble senere artikkelforfatter og administrator på Lokalhistoriewiki.no.

Bøkebloggen ønsker Morten lykke til på den store dagen 4 februar 2022 og vi håper på mange nye historier i løpet av 2022.

Arne Sandnes

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *