Reinholdt Fredrik Boll (født 25. juli 1825 i Fredriksvern, død 18. juni 1897 i Kristiania) var kunstmaler. Foreldrene var kommandørkaptein Peter Ivar Boll og Anna, f. Koch.

Ingrid Reed Thomsen skrev i Norsk kunstnerleksikon at Boll var best kjent som marinemaler med bilder av seilere på åpent hav, kystlandskap med fiskerbuer og losboliger, en motivkrets han var kjent med fra barnsben av. Hun skriv videre at selv om han aldri oppnådde friskhet i fargebehandlingen, var han en talentfull maler, som nøt anseelse i sin samtid både som kunstner og kollega.

Hjulbåten ‘Kronprindsesse Louise’ ved Færder.

Fjordlandskap. Foto: Anno Glomsdalsmuseet

Jarlsberg og Laurviks Amtstidende skrev i sin nekrolog, som kom på trykk i utgaven av 19. juni 1897, at Boll i guttedagene hadde vært lærling i avisas trykkeri, men at han etter en kort stund oppgav forsøket på å bli boktrykker og et senere forsøk på å bli handelsmann.

Boll fikk 1847–1855 sin utdannelse ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, fra 1850 med professor Vilhelm Melbye som lærer, samt i Düsseldorf i 1855. Til tross for det korte oppholdet i den tyske byen, ble det svært viktig for hans kunstneriske utvikling.

Fra Josefinegate [akvarell]

Homansby i Christiania (Efter en tegning av Reinholdt Boll) [xylografi]

I 1856 slo Boll seg ned i Christiania og hører med dette til den første gruppe med norske malere som bosatte seg i hjemlandet. Han foretok mange reiser til fots i Norge. Da Aasmund Olausson Vinje dro til fjells hvert år, var det oftest i lag med Reinhold Boll og Ernst Sars. Reisene gav Boll motiver til en rekke tegninger, som han leverte til nordiske tidsskrifter. Han fikk betydning for Erik Werenskjolds illustrasjoner til de norske folkeeventyrene, siden det var ham som hadde gitt ham det rådet at han skulle reise til Sve i Vågå.

Boll besøkte i 1874 Island og reiste i 1879 til Middelhavsområdet med opphold i Spania, Hellas og Det ottomanske riket.

Han er blant annet representert i Nasjonalgalleriet i Oslo med ett maleri og 13 tegninger.

Reinholdt Boll døde 18. juni 1897, 71 år gammel.

Bilde: Reinholdt Boll.  Foto: Ukjent. Hentet fra boken Norges kunst : jubilæumsutstillingen : 1814-1914.

Morten Bakkeli

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *