Min mor kjøpte kassetten Torry Enghs –76 hos Holst Musikk og fikk da vite at en musiker fra larviksdistriktet var med i bandet. Det var Helge Eftedal. Jeg ble første gang kjent med Helge, da jeg arbeidet med diskografien i 1987. Senere traff jeg ham flere ganger på byen, og da pratet vi alltid om musikk. Jeg husker ham som  krøllhåret og meget sympatisk.

Helge Eftedal (født 16. mai 1951 på Nanset i Hedrum kommune, død 31. januar 2019 i Larvik) var gitarist og sanger. Foreldrene var snekker Ole Asbjørn Eftedal (1912–1999) fra Nanset og Birgit Margaret Hansen (1916–2006) fra Larvik. Faren var en habil fiolinist. Helges barndomshjem var Nansetveien 95 («Jægersheim»). I 1972 kjøpte Ole Asbjørn Eftedal Meldals vei 16 («Dovland»).

Helge var musiker nesten hele sitt yrkesaktive liv, men jobbet i perioder både på Agnes fabrikker og Smelteverket. Det var imidlertid for sine idrettsprestasjoner at han først gjorde seg bemerket i lokalavisa. Helge tok en sjetteplass for gutter i 2. klasse i Nanset skoles årlige skirenn i Tutvedtbakken 29. februar 1960 og en andreplass for gutter i 4. klasse (andre skøyter) på distansen 400 meter med tiden 69.0 i Nanset skoles årlige skøyteløp på Fram stadion 2. februar 1962.

Helge ble også nummer to for gutter i 6. klasse (lengdeløpsskøyter) på distansen 400 meter med tiden 53.4 i Nanset skoles skøyteløp på Fram stadion 24. januar 1964 og nummer fem for gutter i 7. klasse (lengdeløpsskøyter) på distansen 400 meter med tiden 57.0 i den samme skolens skøyteløp på Fram stadion 29. januar 1965.

Helge hadde tilnavnet «Natta». I et intervju med Østlands-Posten, som stod på trykk i avisas utgave av 19. mai 2001, fortalte han hvorfor han fikk det navnet: «I Norge kunne det være lange strekninger mellom spillestedene. Jeg lå derfor alltid og sov i turnébussen når vi var underveis, og var lysvåken om natta. Derav navnet. Det ble aldri nødvendig å bestille hotellrom til meg, he he.»

Helge sa i en artikkel i Østlands-Posten, som ble trykt i avisas utgave av 7. mars 2015, at han fikk tilnavnet da han spilte med Toten-banden Torry Enghs, og at det var Tore Hansen i Unit Five som gav ham det: «Etter en spillejobb og alle guttene var på vei til å legge seg sånn i firetida på morran, dukket jeg opp. Nei, se hvem som kommer der! O helga Natt! Sa Tore Hansen. Og dermed var det gjort.»

Helge var bare 12 år gammel da storebroren Thor Arve (Tommy Dodd) påla ham å spille sologitar. De startet opp i det lokale Nanset-baserte bandet The Jokers 19. desember 1964. Den første spillejobben var på Godtemplarlokalet på Nanset. The Jokers endret i 1965 navn til The Darkfighters og spilte samme år på Vestfoldutstillingen. Bandet ble senere til Cops Ltd. Helge spilte sologitar og sang. Cops Ltd. ble nummer tre i vestfoldmesterskapet for poporkestre i Skoppum 2. september 1967. Da to av medlemmene forlot bandet i 1969, bestemte Helge sammen med Ole-Jørgen Tangen og Einar Christensen å fortsette som trio. Høsten 1969 dro Cops Ltd. på sin første danmarkturné. De hadde tidligere spilt i Sverige.

I slutten av juli 1969 hadde noen gutter fra Nanset bestemt seg for å starte et nytt orkester. Det ble oktetten Opus 7 med Thor Arve som leder. Helge spilte gitar og sang, men var fortsatt medlem av Cops Ltd. Opus 7 ble nummer én i Vestfold-mesterskapet i pop, som ble holdt på Borreborg i Skoppum 19. oktober 1970. Orkestret skiftet etter mesterskapet navn til East West. Under Barkåkerdagene 18. juni 1971 tok East West and Friends (utvidet til elleve medlemmer) førsteplassen i Vestfold-mesterskapet for poporkestre.

Helge ble i 1971 medlem av Tommy Dodds orkester. Han ble 1. januar 1975 sologitarist i Torry Enghs, hvor han var i fire år. Deretter ble det en periode med New Action og så Frequency.

Cops Ltd. gjenoppstod, da Larvik Musikkforum 19. desember 1980 arrangerte «julejam» på Cafena. Bandet opptrådte også på «julejam» på Lace andre juledag 1987. Helge spilte gitar i det nye bandet No Waltz, som medvirket i Larvik Musikkforums «påskejam» på Lace skjærtorsdag 1988. Senere ble han med i bandet Maxi. Helge utgjorde sammen med broren Thor Arve trubadurduoen Tommy & Helge.

I 1994 spilte Helge gitar og sang i det nystartede bandet Green Fields, som bestod av veteraner fra det lokale musikkmiljøet. Under navnet Grønne marker var det ett av femten band fra Musikkhuset som bidro med en låt til en CD-utgivelse i 1996. I 1999 var Helge medlem av duoen Nattskiftet sammen med sin tidligere kollega fra Cops Ltd., Olaf Klunderud.

Helge medvirket blant annet på albumet Torry Enghs –76.

Helge omkom i en brann i sitt hjem 31. januar 2019. Han ble 67 år gammel.

Natta1 – YouTube

Stor takk til Helges bror Thor Arve Eftedal som har stilt bilder til disposisjon for Bøkebloggen.

Morten Bakkeli

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *