Moren min hadde kjøpt singlen Dengang Jesubarnet fødtes og fortalte meg at det var to brødre fra distriktet som medvirket: Trond og Arvid Gundersen.

Trond Adler Gundersen (født 10. mai 1947 i Larvik, død 12. mars 1976) var sanger, gitarist, komponist og tekstforfatter. Hans foreldre var Thorvald Gundersen (1901–1987) og Ada, f. Han Zehmann (1905–1984). Faren var født i Larvik, og moren var født i USA. Trond Gundersen var lillebroren til teatermaleren/skuespilleren Tor Gundersen (1930–2018) og sangevangelist i Misjonsforbundet, Arvid Gundersen (1935–1965). Barndomshjemmet var «Bjørnebo» (nåværende Bjørnsons vei 1) på Nanset. Faren kjøpte i 1954 «Rønningen» på Agnes i Brunlanes kommune. Trond Gundersen giftet seg 20. januar 1968 med Wenche Aas (1951–) fra Larvik. Sammen fikk de to døtre.

Han fortalte i et intervju med signaturen K.P. i Østlands-Posten, som ble publisert i avisas utgave av 23. januar 1960, at han var Østlands-Postens avisbud nr. 41. Gundersen avslørte også at han på skolen likte seg aller best i tegnetimen.

Han spilte trompet i Stavern og Brunlanes Gutte- og Jentekorps.

Gundersen ble opptatt som speider i Frelsesarmeen kvelden før Søndagsskolens dag 4. juni 1961 av ungdomssekretæren, Einar Olafsen. Av yrke som voksen var han dekoratør.

Da Arvid Gundersen og Oddbjørn Lønskog manglet en barnestemme til sangen «Dengang Jesubarnet fødtes», fikk Trond Gundersen forsøke seg som plateartist. Den ble spilt inn som A-siden til en single 4. september 1959. Dette falt så heldig ut at plateselskapet Iversen & Frogh A/S utgav ytterligere tre singler med ham: Barnetro/Barnebønn (sammen med Arvid Gundersen), Gud vil jeg skal være et solskinnsbarn/Deilig krone, deilig krans og Ingen min nød og smerte forstår/Småsporven.

Dengang Jesubarnet fødtes ble en «bestseller» og var blant toppene ved julesalget i Larvik i 1959. På Søndagsskolens dag 4. juni 1961 framførte Gundersen et par sanger til eget gitarakkompagnement, blant annet en norsk versjon av den kjente negro spiritual «Nobody Knows». Han framførte flere av sine «grammofonsanger» på Larvik Speidergruppes juletrefest på Frelsesarmeen 2. januar 1962.

Gundersen hadde en klar og ren guttestemme. Tekstuttalen var tydelig. Stemmeskiftet ødela foreløpig en videre sangkarriere. Gundersen fortalte til Janke Mürer i et intervju, som ble publisert i Østlands-Postens utgave av 23. august 1971, at han en to, tre år tidligere hadde tatt kontakt med sitt gamle plateselskap, som imidlertid var engstelig for å lansere ham på ny med sanger om krig og fred, ettersom han var kjent fra før fra den kristelige sjangeren.

The Willmanns. Foto stilt til disposisjon av Tina Gundersen

Trond Gundersen var sologitarist og den mannlige vokalisten i The Willmanns, som ble dannet i Stavern i 1965. Bandet var «langhåret» og hadde utstyr for vel NOK 40.000. The Willmanns hadde spilleoppdrag på en rekke større og mindre steder i landet med danserestauranten «Rondo» i Oslo som høydepunkt i desember 1965.

Sammen med sin kone Wenche var Gundersen i et selskap hos svigerforeldrene. Der var også en barndomsvenninne av svigermoren sammen med sin ektemann, den tidligere svenske orkesterlederen Svend Hellgren. Gundersen framførte noen sanger i løpet av kvelden. Hellgren var overbegeistret. Noen få dager senere ringte han og bad Gundersen om å sende ham et lydbåndopptak med noen prøver. Sjefen for underholdningsavdelingen i Sveriges Radio hørte opptaket, der Gundersen for øvrig sang uten bakgrunnsmusikk. Programlederen Claes af Geijerstam, kjent fra 1960-talls bandet Ola & The Janglers og programmet Öppet hus, sikret seg lydbåndet. Begge uttrykte sin store interesse for denne ukjente norske sangeren og forlangte ham over til Sverige umiddelbart.

Søndag 22. august 1971 dro Gundersen til Sverige for prøveinnspilling. Det ble tre ukers intens jobbing. Han sikret seg platekontrakt med selskapet Olga Records. Det ble grunnlagt i 1964 av Åke Gerhard, som var manageren til The Hep Stars 1963–1969. Bandet var også plateselskapets største suksess med åtte førsteplasser på Kvällstoppen og fem førsteplasser på Tio på topp 1965–1967. Gerhard hadde vært med på å skrive fire av de fem vinnerbidragene i Melodifestivalen 1958–1962.

Gundersen skrev både melodi og tekst til «Jag skulle önska». Han skrev melodien til «Å-la-la», og Åke Gerhard skrev teksten under sitt pseudonym Ben Hur. På «Jag skulle önska» fikk Gundersen dametrioen Whispering som støttevokalister. «Å-la-la» hadde et barnekor. Det var mer en slags morosang. Gundersen fortalte i et intervju med Mürer, som kom på trykk i Østlands-Postens utgave av 15. september 1971, at han syntes at Åke Gerhard hadde laget en morsom tekst til melodien.

«Jag skulle önska» medvirket i Kanske på Svensktoppen, men gikk ikke videre. Det ble ingen flere plateinnspillinger i Sverige.

Gundersen var vokalist i East West, Tommy Dodds orkester, Falsari og Norgasserne.

Han framførte til slutt «Fred på jord» under møtet til Larvik Lag av Hjerte-Lungesykes Forening 22. januar 1976. Gundersen døde få uker senere, bare 28 år gammel.

Her kan dere høre noen av melodiene:

Trond Gundersen Dengang Jesubarnet Fødtes 1960 – YouTube

Trond Gundersen – Gud vil jeg skal være et solskinnsbarn – 1960 . – YouTube

Barnetro – YouTube

Trond & Arvid Gundersen – Barnebønn – 1960 . – YouTube

En stor takk til Trond Gundersens enke, Wenche Aas Koch, datter Tina Gundersen og nevø Tor Gunnar Gundersen for supplerende opplysninger. En stor takk til Tina Gundersen, som stilte bilde til disposisjon.

Morten Bakkeli

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *