Tor Gudmund Gundersen (født 2. mars 1930 i Larvik, død 6. juli 2018) var teatermaler, skuespiller, sanger og barneunderholder. Hans foreldre var Thorvald Gundersen (1901–1987) og Ada, f. Han Zehmann (1905–1984). Faren var født i Larvik, og moren var født i USA. Tor Gundersen var storebroren til og sangevangelist i Misjonsforbundet, Arvid Gundersen (1935–1965), og sangeren/gitaristen Trond Gundersen (1947–1976). Adressen ved fødselen var Øvre Fritzøegate 10 på Langestrand. Tor Gundersen bodde i ungdomsårene i «Bjørnebo» (nåværende Bjørnsons vei 1) på Nanset. Faren kjøpte i 1954 «Rønningen» på Agnes i Brunlanes kommune.

Øvre Fritzøegate 10; Langestrand

Tor Gundersen giftet seg med Anne-Marie Lund (1933–1992) fra Larvik. Sammen fikk de sønnen, gitarist og kunstmaler Tor Gunnar Gundersen (1954–).

Tor Gundersen. Bilde stilt til disposijon av Tor Gunnar Gundersen

Sammen med Holger Haug og Svein Jan Haugen hadde Gundersen ansvaret for dekorasjonene til Dramatens vårrevy Mars-seilasen, som hadde premiere på Munken kino 29. mars 1955.

Tor Gundersen sammen med hustruen Anne-Marie og sønnen Tor Gunnar. Bilde stilt til disposisjon av Tor Gunnar Gundersen

Gundersen arbeidet i 20 år ved reklameavdelingen til malerfabrikken Jotun i Sandefjord og en kort periode hos Albert Bøe i Larvik innen han i 1975 fikk stillingen som teatermaler ved Den Nationale Scene i Bergen. Gundersen var også en dyktig karikaturtegner, som bidro både i bøker, trykksaker ved teatret og til intern underholdning i miljøet.

Kona til skuespilleren Peter Bredal var spesiallærer ved en skole i Bergen. Han tok ofte turen innom skolen for å underholde barna. Bredal tok en dag med seg Den Nationale Scenes faste maler, Tor Gundersen. Når en skulle fortelle eventyr, var det viktig at gjøglingen ble illustrert på en mest mulig gøyal måte. De ville etablere et oppsøkende barneteater i Bergen, men Den Nationale Scene hadde ikke råd til bil. To sykler og en kjerre til å frakte rekvisitter på ble alternative transportmidler. Navnet på teatergruppen ble derfor Sykkelteatret. Det ble lansert like før sommeren 1981.

Bredal og Gundersen og Bredal hadde tre eventyr, som de vekslet på å spille, og to av dem ble vist på NRK Barne-TV 23. og 30. oktober 1983. I løpet av to år knappe år spilte Bredal og Gundersen rundt 230 forestillinger for tusenvis av barn.

Han hadde rollen som livskunstneren Indigo i Barne-TV-seriene Regnbuebyen (1984, 1985) og Gullars (1990). Gundersen medvirket på LP-platen Gullars (Mariann MLN 3085), som ble utgitt i 1985.

Gullars – Gullars – Tror du på spøkelser. Gullars? – NRK TV

Geir Amundsen, som spilte Gullars i de to ovennevnte seriene, kom med følgende minneord om Gundersen i Bergens Tidende 12. juli 2018: «Han var en sprudlende personlighet som satte pris på oppmerksomheten. Han var raus med fansen, og tok seg alltid tid til å slå av en prat merd de han traff på gaten.»

En stor takk til Tor Gundersen sønn, Tor Gunnar Gundersen, for supplerende opplysninger og for å ha stilt bilder til disposisjon. 

Morten Bakkeli.

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *