Hans Gjertsen (født 21. november 1918 i Larvik, død 23. april 1961 samme sted) var revyforfatter.

Hans Gjertsen Foto: utlånt av Hans Erik Gjertsen

Foreldrene var bakersvend Hans Gjertsen og Karen Beate f. Larsen. Faren var født i Tjøme, mens moren var født i Larvik. Adressen ved fødselen var Nedre Bøkeligate 3 i Bøkelia. Hans Gjertsen giftet seg 20. november 1943 med Rigmor Schou fra Larvik.

Nedre Bøkeligate 3 Foto: 1881.no

Etter handelsutdannelse begynte han på kontoret til Augestads Tobakksfabrikk, der han arbeidet i mange år. Senere ble Gjertsen – etter et kort opphold i Oslo – ansatt ved Norsk Impregneringskompani A/S. Ved sin død hadde han stillingen som lønningsbokholder.

Helt fra Larvik Dramatiske Selskap ble dannet i 1941 var Gjertsen aktivt med og stod som hovedforfatter til en rekke revysuksesser. Han var som et sprudlende oppkomme da det gjaldt idéer og hadde en enestående evne til å skape en vise som «satt». Gjertsen mottok for «Skomaker, bli ved din lest» prisen for beste vise skrevet av en amatør 1. desember 1956. Den ble utdelt av Norske revyforfatteres forening. Formannen Arne Svendsen skrev at visen i høy grad fortjente prisen. Den ble framført av Carsten Byhring.

Hans Gjertsen Foto: utlånt fra Hans Erik Gjertsen

Gjertsen var også en ivrig Larvik Turn-patriot. Gjertsen var medlem av finanskomitéen og av fotballgruppas styre.

Hans kollega i «Dramaten», Karl Andresen, beskrev ham slik i en nekrolog, som ble trykt i Østlands-Postens utgave av 24. april 1961: «Han hadde et smittende humør, var vittig og slagferdig og kunne som få holde store forsamlinger i ånde med muntre historier og fornøyelige replikker. Hans Gjertsen hadde en ekte lyrisk åre som han flittig benyttet. Hans sanger ved mange slags anledninger var legio. En skattet prologforfatter var han også.»

Hans Gjertsen ble 42 år gammel.

Morten Bakkeli

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *