Enkelte mennesker vet man hvem er, selv om man bare bruker fornavnet. I USA hadde man Elvis, og i Larvik-distriktet hadde man Alfhild. Dette ble bekreftet av datteren Aud Michaelsen, som fortalte at det ble sendt et brev som var adressert til «Alfhild. Larvik». Det kom fram.

Under et besøk hos O. Borgen Møbelforretning i 1969 fortalte Alfhild gledesstrålende at hun skulle overta driften av Finakiosken på Bommestad. Det var på Hovlandbanen Kiosk at min familie og jeg første gang kjøpte is fra Hennig-Olsen, og vi syntes den smakte mye bedre enn Diplom–Is.

Alfhild Michaelsen (født Alfhild Rismyhr 22. april 1926 i Sandar, død 10. oktober 1998 i Larvik) var pølsebu-innehaver. Foreldrene var fyrbøter til sjøs Alf Edvin Rismyhr (1904–1973) og Borghild Johanne, f. Berntsen (1904–1978). Faren ble født i Sandar, og moren ble født i Hedrum.

Adresses ved fødselen var Grønåsveien 32. Alfhild Rismyhr giftet seg 30. juli 1949 med politikonstabel Arne Ingulf Michaelsen (1922–1990) fra Tønsberg. Ekteparet bodde i Meldals vei 4 (Grønli Søndre) på Nanset. Alf Edvin Rismyhr hadde kjøpt eiendommen i 1946. Borghild Johanne Rismyhr overtok den ved ektemannens død, og Aud Michaelsen kjøpte den av henne sammen med sin bror, Finn Rismyhr, i 1974.

Meldals vei 4. Foto: Bøkebloggen

Michaelsen vokste opp på Virik i daværende Sandar kommune. Det var også der hun kom ut i arbeidslivet, bare 15 år gammel, i begge kolonialforretningene som den gang fantes på stedet. Der lærte hun mye, ikke minst kundebehandling. I Larvik arbeidet Michaelsen både i kjøtt- og fiskeforretning, en tid også i konditori. I 1960-årene ble Michaelsen ansatt som butikkdame hos O. Borgen Møbelforretning i Larvik.

Hun arbeidet i pølseboden til Thorleif Karlsen i Nansetgata, men hadde lyst til å starte for seg selv. Hovlandkiosken hadde bare blitt brukt tre måneder i året, og Michaelsen så potensialet for helårsdrift. Hun ringte daglig leder av Hovlandbanen A/S, Reidar Rimstad, og spurte om det var mulighet for leie. Det var det. Hovlandsbanen Kiosk A/S åpnet 29. september 1968. Michaelsen hadde fått trykt opp 1000 flyveblader, som ble lagt i postkasser i nærområdet. Flyvebladet var også billett til et gratislotteri, der det ble trukket ut to vinnere blant de 200 første besøkende. Gevinsten var ti stykker «pølsespesialer». En slik bestod av pølse, rundstykke, ketsjup, sennep og løk. Kiosken ble drevet på handelsbrevet til datteren Aud. Michaelsen hadde handelsskole, men på den tiden var det slik at dersom man var gift med en offentlig tjenestemann, kunne man ikke hente ut handelsbrev. Arne Ingulf Michaelsen var – som nevnt ovenfor – politimann.

E18 gikk på den tiden rett forbi kiosken, og det har vært mange sultne trailersjåfører som har spist der. Michaelsen var kanskje den første som begynte med det man i dag kaller «Ola-pakker». Aud Michaelsen fortalte dette i et intervju med avisa Østlands-Posten, som ble trykt i avisas utgave av 22. september 2018: «Vi sto hjemme på kjøkkenet og smurte matpakker til trailersjåførene. Fire halve skiver, med godt pålegg, jeg mener de kostet tre kroner.»

Alfhild Michaelsen hadde helt spesielle regler. Dersom det kom unge kjærestepar i luken, som kysset litt, eller dersom kunder hadde tyggegummi i munnen, fikk de ingen servering.

Michaelsen ble pensjonert i 1994, og datteren Aud overtok driften.

Michaelsen drev fra 1969 og trolig fram til begynnelsen av 1971 også Finakiosken på Bommestad. Hun la ned driften på grunn av dårlig fortjeneste og at arbeidet med ny E 18 var kommet godt i gang.

Michaelsen døde 10. oktober 1998, 72 år gammel.

En stor takk til datteren Aud Michaelsen for supplerende opplysninger.

Morten Bakkeli.

 

Larviksblogger Kona til skrev denne saken om Alfhild i september 2019. Les «50 år med krydder på kulene» her.  Takk til bloggeren for lånet av bilder.

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *