Johan Martin Normandbo (født 9. juni 1895 i Brunlanes, død 4. juni 1954 i Larvik) var innehaver av en herreeekvipering. Foreldrene var gårdbruker Anders Jacobsen (1872–1945) fra bruksnummer 1 under gården Normandbo og Karen Johanne Isaksdatter (1867–1907) fra bruksnummer 1 under gården Berg. Begge foreldrene var født i Brunlanes.

Martin Normandbo Foto: privat

Martin Normandbo Foto: privat

Ifølge folketellingene 1900 og 1910 bodde Normandbo sammen med sin familie på bruksnummer 1 under gården Normandbo. Folketellingen 1920 oppga at han bodde i Johan Sverdrups gate 7. En tid bodde han i Greveveien 26 i Larvik. Normandbo giftet seg aldri.

Som ganske ung begynte han sin utdannelse som handelsmann i A. Bendixens herreekvipering i Torget 1 (Thirudgården). Normandbo åpnet 7. mars 1925 forretning i Sigurds gate 3. Han kjøpte i 1941 Sigurds gate 2, flyttet forretningen dit og opparbeidet den til å bli én av de større innenfor denne bransjen. Etter Normandbos død i 1954, ble forretningen overtatt av Sverre Willy Olsen, som var visergutt der.

Her var butikken før 1941 Bilde: privat

Her var butikken før 1941 Bilde: privat

Han kom tidlig med i Larvik Sangforening, der han sang annenbass. Normandbo bidro meget til at foreningen fikk sitt eget hus. Han var høyt dekorert for sin innsats og medlem av ordenskapittelet.

Normandbo var medlem av styret til Larvik Sangforening 1925–1926. Han ble på generalforsamlingen til Larvik Handelstands Forening 29. januar 1938 valgt som nytt medlem av styret. På generalforsamlingen 26. januar 1946 ønsket Normandbo ikke å motta gjenvalg.

Han viet travsporten mye av sin interesse og var en kjent skikkelse på tribunene til distriktets travbaner.

Normandbo døde 4. juni 1954, 58 år gammel.

Normandbo Foto: Bøkebloggen

Sverre Willy Olsen overtok butikken i 1954. Nå er fjerde generasjon og oldebarnet til Sverre Willy på plass i butikken.

27 år gamle Mariann Steinsholt Olsen er datter av Morten (52) og barnebarnet til Jan Birger (80) som har vært drivere av butikken i mange år.

En stor takk til nåværende daglig leder av Normandbo Morten Stø Olsen for utlån av bilder.

Morten Bakkeli

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *