Harda Pauline Horntvedt (født Harda Pauline Aasheim 25. juni 1932, død 30. august 2008 i Lardal) var revyskuespiller. Foreldrene var skogsarbeider Harald Aasheim (1910–1978) og Laura Pauline, f. Haugene (1914–1983).

Harda Horntvedt. Foto stilt til disposisjon av datteren Kari Horntvedt.

Hun giftet seg 28. desember 1957 med bilreparatør Thorvald Horntvedt (1925–2014) fra Svarstad. Sammen fikk de datteren Kari.

Horntvedt arbeidet på Hannevold pensjonat i Styrvoll, Hospits «Heimen» i Larvik, Vindfjellhytta, i en forretning og som renholder i Lardal Sparebank.

Horntvedt scenedebuterte som tyveåring i Svarstad Vels revy i 1952, hvor hun spilte gitar og sang. Så ble det ikke noe mer før Anne Marie Flaathe fra Svarstad Ungdomslags amatørteatergruppe høsten 1982 ringte og spurte om Horntvedt ville være med som scenearbeider på lokalrevyen Vårslipp. Hun syntes at det hørtes morsomt ut, men endte på scenen. Horntvedt fortalte dette i et intervju med Sissel Oxholm, som sto på trykk i Østlands-Postens utgave av 9. august 1986: «Og dermed var det gjort. Dattera mi trudde hu så syner da jeg stod og kjefta som verst i gymsalen. Til henne hadde jeg fortalt at jeg skulle være suffløse!» I samme intervju fortalte Horntvedt at gode tekster betyr veldig mye: «Hvis en virkelig føler at teksten sprudler, gir en automatisk alt en kan.»  Hun avslørte også at hun var litt svak for Kari Diesen og Lalla Carlsen.

Tønsberg Blads journalist Inger Lise Børringbo mente imidlertid at Horntvedt liknet på Arvid Nilssen. Hun skrev følgende i en artikkel i avisas utgave av 29. juli 1989: «[Horntvedt] har et kjeveparti som jobber akkurat likt med hans. Det skrå blikket, den sakte gangen, den innadvendte humoren. Dette er søstra til Arvid Nilsen [sic] i utseende og væremåte.»

Horntvedt spilte i noen av bygderevyene til ungdomslagets amatørteatergruppe: Vårslipp (1983), Bygdevask (1984) og I siste lita (1987) I Vårslipp hadde man ingen spesiell regissør. De tolv aktørene i revyen var alle med på å legge opp det hele, skrive tekster, lage kostymer og kulisser osv. I Bygdevask skrev amatørteatergruppa alt stoffet til revyen selv og sto også for instrueringen med hjelp av visesangeren Trygve Hoff. Han falt så for Horntvedt i sketsjen Støv på hjernen at han bestemte seg for å ta henne med på et Vestfold Ungdomsfylking-stevne i Ramnes samme sommer.

Horntvedt medvirket i revygruppa Lattergals sommerrevyer: Lattergal (1988), Egg (1989, der hun blant annet framførte «Hardas vise»), Javel (1991), Hardaguttene i Bøkeskogen (1992), Det Seiler (1993), Bryllupspesten (1994) og Hoys på landet (1998). De tre første samt den femte og sjette ble framført på Sjøbodamfiet i Tønsberg, den fjerde ble framført i Bøkeskogen i Larvik og den siste ble framført på Sjue gård i Høyjord. Her et opptak fra Lattergal, 1988 – Råkk i Dåkk.

Kulturkvelden til VUF i Svarstad 6. februar 1986 ble sendt direkte i distriktsprogrammet for Buskerud og Vestfold på NRK P1. Tore Sandmoe skrev i Østlands-Postens utgave av 7. februar 1986 at monologen, som Horntvedt framførte, var ett av de artigste innslagene i sendingen.

I amatør-revyshowet Full vuffe, som ble oppført under VUFs sommerstevne i Vivestad 8. juni 1986, spilte Horntvedt en «pensjonert eksosrype». I juni og juli samme år medvirket hun i revyen Sommerbrygg på Sjøbodamfiet i Tønsberg. Vestfold Amatørteaterråd sto som arrangør.

Horntvedt medvirket i Styrvoll Ungdomslags revyer Det året det var så bart (1989), Hotell Lardal (1990), Bygdesnadder (1991 – der hun blant annet parodierte Birgitte Seyffarth), K.A.O.S. (som sto for Kulturelle amatører og spellemenn, 1993), Fra lek til laks (1994) og Det kilær i magæn (1995).

Under den offisielle åpningen av laksetrappa i Hvittingfoss 22. juni 1989 framførte Horntvedt ei laksevise.

Under bygdekveldene på Gylnarheim i Kvelde 1. september 1990 og på lokalet Breidablikk i Styrvoll 14. april 1991 ble skuespillet Halvpensjon framført. Sissel Brathagen skrev det spesielt for Horntvedt, Marit Brattås og Aslaug Elgesem. Halvpensjon II – med de samme skuespillerne pluss Jan Erik Karlsen – ble blant annet framført under bygdekvelden i Kvelde juni 1991 og på høstfesten til Hvarnes ungdomslag på lokalet Bjerkly 9. november samme år.

Horntvedt framførte en prolog under Styrvoll Ungdomslags 90-årsjubileum på Breidablikk 24. november 1990. Hun medvirket i cabarevyen Hallo Svarstad, som ble satt opp på samme sted 9. februar 1991 i forbindelse med Lardal Musikkorps’ tiårsjubileum.

Horntvedt og Inger Lise Solheim tok i felleskap initiativet til å danne Svarstad revy- og teatergruppe. Det fant sted i februar 1992. Horntvedt var aktør i revyene Blir’i med? (1992), Harru hørt det? (1993), Elleville Usannheter (1994), SEXOGNITTI 2 (1996) og Lakseglis (1998).

Hun vandret med tonefølge i programmet Sommerminner, som ble sendt på NRK P2 7. august 1990.

Horntvedt ble tildelt Lardal kommunes kulturpris i 1990.

Hun døde 30. august 2008, 76 år gammel.

Morten Bakkeli

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *