Mari Bjørgan (født 7. november 1950 i Stavern, død 30. november 2014 i Oslo) var revyartist, skuespiller og sanger. Foreldrene var Pelle Bjørgan (1925–2001) og Elsa, f. Ekenes (1928–2011). Faren kom fra Oslo, og moren kom fra Larvik. Barndomshjemmet var Brunlaveien 131. Mari Bjørgan hadde en bror og en søster. Under Utflytterdagen i Stavern 9. juli 1995 holdt hun utflytternes tale og ble utnevnt til æresborger av byen. Bjørgan uttalte engang: «Jeg har alltid hatt en dårlig karakter, men jøss så mye glede jeg har hatt av den.»

Mari Bjørgan Foto: nrk.no

Da den amerikanske skuespilleren Ben Murphy (kjent fra TV-serien Alias Smith and Jones) var på besøk i Oslo, forelsket han seg i den lyshårede Stavern-kvinnen. De ble et kjærestepar, og Murphy ringte Bjørgan daglig fra USA i den tiden som forholdet varte. Hun giftet seg med Mike Stone på Hawaii 17. mai 1978. Bjørgan var på 1980-tallet kjæreste med Jon Eikemo, som hun hadde spilt sammen med i Tønsberg-revyen Eg ser deg utfor klubben.

Bilde: Kjekke Ben Murphy var forelsket i Mari Bjørgan.

Hun deltok i skøytekonkurransen på Kaken-banen 25. januar 1958. Hun ble nummer fem på 200 meter – med tiden 1,34,4 – i Klasse I, jenter.

Under skolemesterskapet på skøyter på Kaken-banen i januar 1959 ble Bjørgan nummer syv på 200 meter – med tiden 1,03,3 – i Klasse 2, jenter. Hun ble imidlertid «bare» nummer 16 på 350 meter – med tiden 1,38, 8 – i Klasse jenter 8–9 år under skøyteløpet på Kaken-banen 8. februar 1959.

Bjørgan ble nummer fem på 400 meter – med tiden 1,44,6 – i 3. klasse, jenter under Stavern skoles skøytemesterskap på Kaken-banen i februar 1960.

Under Stavern skoles skøytemesterskap på Kaken-banen 17. januar 1963 ble Bjørgan nummer fem på 400 meter – med tiden 1,33,3 – i 6. klasse jenter, bandyskøyter.

Hun var én av ni fjerdeklassinger fra Stavern skole, som i februar 1961 holdt kakeutlodning til inntekt for de nødlidende i Kongo. Det kom inn NOK 341,39, som ble overrakt politimesteren. Han sendte dem direkte til Norges Røde Kors’ Kongo-aksjon.

Etter å ha gått på Larvik yrkesskole reiste Bjørgan til Oslo for å prøve seg som mannekeng i «Seventeen». Siden gikk turen til Göteborg, der hun jobbet i 2 ½ år. Bjørgan flyttet tilbake til Oslo.

Hun hadde 11. oktober 1979 sin teaterdebut på ABC-teatret i revyen Press i pysjen, der hun opptrådte sammen med Øystein Sunde, Ivar Medaas og Kari Svendsen. NTBs medarbeider mente at Bjørgan parodierte Wenche Myhre med en slik eleganse at det gnistret.

Hun medvirket – sammen med Jon Eikemo, Kari Svendsen, Jon Skolmen og Kirsti Sparboe – i Tønsberg-revyen Eg ser deg utfor klubben, som hadde premiere på Hotell Klubben 4. juli 1980. Bjørgan spilte i revyen Slottstappet, som hadde premiere på Chateau Neuf 15. september 1984. Øvrige medvirkende var Arve Opsahl, Dag Frøland, Elisabeth Granneman, Kari Svendsen og Kjell Halvorsen. Året etter opptrådte hun i revyen Norge i våre hjerter sammen med Opsahl, Frøland, Granneman, Sparboe og Svendsen. Revyen hadde premiere på Chat Noir 16. september 1985.

Hun medvirket i rollen som Josefa i operetten Sommer i Tyrol, som hadde nypremiere på Hotell Klubben 27. juni 1986. Hennes motspillere var blant annet Rolv Wesenlund, Leif Juster og Aud Schønemann.

På Hotell Klubben var det 25. juni 1987 premiere på revyen Hotel i særklasse, der Bjørgan opptrådte sammen med Anne Marie Ottersen, Sparboe, Carsten Byhring, Ola B. Johannessen og Lasse Lindtner. Østlands-Postens utsendte skrev i sin anmeldelse Hotell særklasse» på Klubben som stod på trykk i utgaven av 27. juni 1987, at Mari Bjørgan burde krediteres for stort mot til å stille opp i rollen som outrert sexbombe og at det i alle fall ble atskillig mer fart både i forestillingen og i publikum fra det øyeblikk hun dukket opp på scenen sist i 1. akt.

I forbindelse med Chat Noirs 75 års-jubileum 16. november 1987 ble det avholdt en gallaforestilling. Gallapublikumet fikk møte Dag Frølands ensemble i jubileumsrevyen La belle epoque: Jack Hansen, Veslemøy Sparre, Granneman, Bjørgan, Svendsen og Opsahl. Forestillingen ble vist på NRK Fjernsyn 5. desember 1987.

Bjørgans one woman show Norge rundt med buksa nede – med elleve rollefigurer – hadde 6. mai 1994 premiere på Snorrekompaniet i Rosenkrantzgata i Oslo. Showet ble 27. og 28. mai 1994 satt opp på Ferdinand Pub i Storgata i Larvik. I juli og august s.å. var Bjørgan tilbake med showet på Hotell Wassilioff i Stavern.

Hennes one woman show, Marinade (med undertittelen Marinert Mari Bjørgan i form), hadde 30. juni 1995 premiere på Hotel Wassilioff. Det ble også satt opp i juli og august.

Bjørgan opptrådte under folkefesten på Framhallen 28. september 1996 i forbindelse med Larvik bys 325 års-jubileum. Østlands-Postens medarbeider Nina M. Eriksen skrev i artikkelen Primas jubileumsfolkefest, som en kunne lese i utgaven av 30. september 1996, at Bjørgan bare behøvde å vise seg på scenen, så startet latteren. Hun entret scenen i flere forskjellige skikkelser, blant annet som en bunadkledd ungmøy og ei sur sladrekjerring.

I juli 1997 spilte hun i showet 101 Valentinere på Hotell Wassilioff.

I 1974 var Bjørgan vertinne i gjetteprogrammet Hvor i all verden? Hun medvirket i et ikke-planlagt toppløs-innslag i Flimra. Bjørgan fortalte dette til journalist Terje Anthonsen i et intervju, som stod på trykk i Østlands-Postens utgave av 28. juni 1975: «Jeg opptrådde sammen med Jahn Teigen og var «fin» dame med bar rygg og bare noe krims-krams over skuldrene. En bevegelse litt uvørent førte imidlertid til at krims-kramset falt ned og der sto jeg – og kunne ikke annet. Det var direktesending, og vi måtte alle late som innslaget var planlagt.» I samme intervju fortalte hun også at det verste var at hun ikke kunne synge. Bjørgan sa: «Jeg eier imidlertid ikke skam, og da noen sa at rødmen var kledelig, lot jeg det stå til.»

Hun opptrådte som sanger i programmet Øystein i fritt fall med Øystein Sunde, som ble sendt på NRK Fjernsyn 12. mai 1979.

Bjørgan medvirket i programmet Narrespeilet – med Rolf Just-Nilsen som programleder. Det gikk fire lørdagskvelder i 1980. I 1983 kunne man se henne i Manco-Vision, som ble sendt fem lørdagskvelderI 1985 deltok Bjørgan i programserien Zmock – med vitser fra galleriet – der det ble harselert litt over temaer fra kjente norske malerier. De fire som tillot seg å improvisere over disse temaene var Bjørgan, Sverre Holm, Aril Martinsen og Kari Svendsen. Bjørgan opptrådte i programmet Dag’s-revy, som ble vist 27. desember 1986. Dels inneholdt det populære innslag fra tidligere revyer, dels ble det nytt stoff skrevet for anledningen. Foruten Bjørgan medvirket Frøland, Granneman, Opsahl, Svendsen og Ole Paus.

Bjørgan og Kari Svendsen leste inn kommentarene, som ble holdt i en uhøytidelig «nattradiostil», til en 12 minutter lang film om Larvik, som ble vist i Distriktsmagasinet på TVNorge 31. juli 1990. Manuset ble skrevet av Hans-Olav Thyvold. Filmen ble produsert av Mila Media.

Gunnar Andersen inviterte Bjørgan til å delta i åpningsprogrammet til hans underholdningsserie Gunnar alias Andersen om pinlige øyeblikk. Programmet gikk på TV2 15. september 1993. Bjørgan var 10. november 1995 kveldens komigjest hos Dan Børge Akerø i programmet LørDan på NRK1. Hun deltok 5. juni 1998 i Kvinner på randen av en oppskrytt tv-aften, som ble sendt på NRK1. I tillegg til en samtale i sofakroken bidro hun med én av sine rollefigurer.

 Hennes platedebut var i 1974 med LP-platen Pans Fløyte med Jonas Fjeld Bing Bang Band. Hun medvirket også på LP-platen Teigen synger Falsk.

Polydor A/S lanserte 12. september 1975 singleplaten Learn to Love You Right/Let’s Spend the Night Together. Produsent var Johnny Sareussen. B-siden havnet som nummer tre på Europatoppen.

Bjørgan var også «syngedame» i Melodi Grand Prix.

I 1994 sto hun fram som medlem av redaktørkvartetten til Det nye Cocktail, der hun hadde ansvaret for humorsidene.

Bjørgan spilte i følgende filmer: Fifty fifty (1982), Noe helt annet (1985) og Bryllupsfesten (1989).

Hun døde 30. november 2014, 64 år gammel.

Dag Frøland presenterte nordiske kunstnere ved 75-årsjubileet for Nordens eldste revyteater – Chat Noir. Se Mari Bjørgan og Kari Svendsen i programmet på NRK her.  Og Mari Bjørgan her. 

Morten Bakkeli

 

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *