Elin Ørjasæter (født 1962) er rådgiver, lektor, forfatter og foredragsholder.
Elin Ørjasæter Foto: Hilde Unosen

Elin Ørjasæter Foto: Hilde Unosen

Ørjasæter ble cand.philol fra Universitet i Oslo i 1989 med hovedfag i samfunnsgeografi. I 2012 ble hun ansatt som førstelektor og fra 2019 som dosent ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Høyskolen Kristiania.

Hun underviser nå i HR og personalledelse på Høyskolen Kristiania i Oslo og er i Oslo et par dager i uka, og har ellers hjemmekontor i Larvik.

Bøkebloggen har tatt en prat med Elin Ørjasæter og stilt henne en del aktuelle spørsmål.

Hvorfor ble det Helgeroa når dere flyttet ut fra Oslo? 

Jeg har en lang Larvik-historie. Mamma og pappa kjøpte et småbruk til feriebruk i 1972 i Hedrum, så der var jeg mye i alderen mellom 10 og 20. Deretter kjøpte de hytte i Nevlunghavn i 1991, som min søster nå har overtatt. Så ønsket vi oss tilbake til Nevlunghavn og fikk kjøpt en tomt i Sørskogen i 2013, som vi bygde hytte på i 2015. Der har vi bodd det meste av året i mange år, og vi har vekslet mellom å være folkeregistrert i Oslo og Larvik. Nå bygger vi hus i Helgeroa, men vil beholde hytta i Sørskogen. Nå får vi endelig kort vei til hytta!

Du har helt sikkert fulgt med på det som skjer i kommunalpolitikken i Larvik. Hvilke saker har opptatt deg og hvorfor?

Plansaker er «hot stuff» i Larvik kommune. Det er store verdier og sterke interesser på alle kanter. Så plansakene følger jeg med på, og her er Bøkebloggen mye mer på ballen enn Østlands-Posten. Så er jeg opptatt av helse- og omsorgsfeltet, kanskje fordi mitt eget fagfelt er organisasjon, ledelse og arbeidslivsspørsmål. Og helse- og omsorgssektoren er en sektor med mye folk i arbeid!

Når en blir nominert av et politisk parti, betyr det at en har saker som en vil kjempe for. Hvilke saker vil du fokusere på?

Jeg tror jeg skal være litt ydmyk… selv om det kanskje ikke kler meg, ha ha. Jeg må først bli kjent med partiet lokalt og se hva de er opptatt av. Men på nasjonalt nivå er Senterpartiet det partiet som står meg nærmest. Det er et næringsvennlig og forsvarsvennlig parti, med et relativt konservativt verdisyn og med særlig fokus på distriktene og landbruket. Det passer meg bra. Jeg meldte meg inn i Senterpartiet for flere år siden uten å hatt noe verv i partiet i Oslo.

Du har tidligere vært bokanmelder i Dagbladet og personaldirektør i Damm Forlag. Ditt firma Ørjasæter A/S  spesialiserte seg innenfor topplederstillinger i kulturlivet. Da er det vel rimelig å anta at du kommer til å være opptatt av kulturelle spørsmål?

Nei! Absolutt ikke. Jeg er lite kulturinteressert, veldig lite faktisk, til å ha kulturlivet så tett innpå meg som jeg har hatt hele livet. Jeg «kan» kultur, men synes andre spørsmål er mye mer interessant. Som kommuneøkonomi, arbeidsmarked og arealplanlegging.

Hvilket utvalg ønsker du å bli medlem av?

Nå blir jeg neppe valgt inn i kommunestyret det første tiåret, så det får bli en dagdrøm. Men det går vel fram av seg selv, i forhold til det jeg sa ovenfor… Planutvalget hadde vært drømmeutvalget! Men helse- og omsorg er like spennende, når jeg får tenkt meg om.

Hvor store sjanser regner du med at du har til å bli valgt inn i kommunestyret ved valget i høst? Tror du at du blir nominert på en sikker plass, eller at du får mange personlige stemmer? Du er tross alt et kjent person.

Jeg er helt sikker på at jeg blir nominert på en plass som garanterer at jeg ikke blir valgt inn. Det passer bra, i første omgang. Men kanskje jeg er mer frempå om fem år, da er det kommunevalg igjen.

Har du snakket mye med Senterpartiets gruppeleder Olav Nordheim?

Jeg har hatt noen hyggelige ordvekslinger med ham ja, virket som en veldig likandes kar.

Hvorfor valgte en urban kvinne som deg et parti som Senterpartiet? Du er født i Bærum og har vært bosatt i flere år i Oslo.

Jeg har aldri følt meg hjemme i Bærum, virkelig ikke. Jeg er innlandsjente, pappa var gudbrandsdøl og jeg har halve sjela mi i Øyer i gudbrandsdalen og halve sjela i Tromsø, der min mann gjennom 42 års ekteskap kommer fra. Jeg føler svært lite både for Oslo og Bærum og slik har det alltid vært. Når jeg hverken kan bo i Tromsø eller i Sør-Gudbrandsdal er Larvik det beste alternativet.

Du har ikke vært engasjert i lokalpolitikk tidligere?

Nei, og det er fordi det ikke har fristet, hverken i Bærum eller Oslo. Dessuten har jeg i perioder vært fast ansatt som politisk kommentator, og da fikk jeg ikke lov av sjefen å hverken være medlem av eller å flagge et bestemt parti.

Du var programleder for det selverklært «høyrevridde» aktualitetsprogrammet Harde Fakta som gikk høsten 2012 på TV2. På riksplanet samarbeider Senterpartiet med Arbeiderpartiet og i Larvik har det vært en del av en koalisjon mellom Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Hvilke partier ser du helst at Senterpartiet samarbeider med etter valget i høst? Ville du ikke helst foretrekke Høyre og Kristelig Folkeparti framfor Arbeiderpartiet? Hvis så, tror du at du vil få gjennomslag for det?

Det var et veldig godt spørsmål. Jeg tilhører nok den mer konservative delen av Senterpartiet. Samtidig har jeg veldig sans for fagbevegelsen og den tradisjonelle industrivennlige delen av Arbeiderpartiet. Hm… det spørsmålet der bør kanskje du og jeg dele en flaske vin over sammen… og hva med Fremskrittspartiet? Det er mye bra der også.

Hvilken rolle synes du mediene bør ha i lokalpolitikken?

Nei, ikke lur meg utpå!!! Jeg mener masse om både bloggen din og om Østlands-Posten, og ikke minst om forholdet mellom aktive bloggere, lokalmedier og riksmedier. Men dersom jeg skal overleve i denne byen må jeg holde noe for meg selv… La meg si det sånn: Jeg leser både Bøkebloggen og Østlands-Posten hver dag, i tillegg til at jeg leser fem-seks riksaviser og noen nisjeaviser. Jeg er absolutt nyhetsjunkie, jeg leser aviser på nett døgnet rundt… og den beste lørdagskvelden jeg kan tenke meg er den hvor jeg og mannen min pløyer gjennom ti aviser hver.
Men det er viktig at også mindre byer har flere medier. Det er alltid en fare for et mediehus, en avis eller en blogg blir for tett bundet opp til kildene sine. Balansen mellom å motta informasjon og å være for tett på kilden er vanskelig for mange medier.
Se bare på Romkvinne-saken i NRK for noen år siden, der var NRK åpenbart alt for tett knyttet til forsvarsadvokaten til kvinnen, som endte med å styre hele vinklingen. Ved en rikspolitisk sak vil andre medier balansere en slik vinkling. I lokal journalistikk er det færre medier, og dermed større fare for at viktige kilder kan styre journalistikken.

Bøkebloggen takker Elin Ørjasæter for intervjuet og ønsker henne lykke til!

SISTE: På kveldens årsmøte og nominasjonsmøte i Larvik Senterparti ble Elin Ørjasæter valgt inn som nytt styremedlem i partiet og nominert på plass 11 til høstens kommunevalg.

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *