Fredag 2 desember 2022 publiserte både Østlands-Posten og Bøkebloggen et innlegg skrevet av Thore Brastein.

Kort tid etter publisering på Bøkebloggen kom det raskt kommentarer på Facebook og også Karin Frøyd fra Larvik Venstre kom med støtte på innholdet i Brasteins innlegg.

Bøkebloggen sendte derfor en mail til gruppeledere, ordfører og kommunedirektør med link til Brasteins innlegg og oppfordret til å kommentere det som var skrevet.

Det var kun Birgitte Gulla Løken som svarte opp og hun ba Bøkebloggen å trykke svaret hennes, men at det gjøres i sin helhet. Her er hele Gulla Løkens tilbakemelding.

«Jeg har bare så vidt skumlest Braastein sin kommentar, men skal se grundigere på den i løpet av helgen. Flott at Karin Frøyd er så aktiv. Hun er vel pensjonist? For egen del har jeg full stilling som daglig leder i Telemark, med en daglig reisevei på 9 mil, i tillegg til det å være folkevalgt. Politikk i Larvik er ikke noe man kan leve av, med mindre man er ordfører eller varaordfører. De siste tre helgene har i sin helhet gått med til budsjettarbeid i Høyre. Jeg har også familie og selv om jeg forsøker å følge med på Facebook må jeg dessverre si ifra om at det for meg er umulig å følge med, og svare opp, 24/7.»

«Selv om jeg kun har tittet raskt på kommentaren du ber meg om å kommentere aner det meg hvilket spor den går langs. Du som på en prisverdig måte er opptatt av samfunnsfenomener; ville det ikke være interessant å undersøke hvorfor godt voksne, hvite menn er så sinte? Dette er nemlig et fenomen, ikke bare i Larvik, men i hele landet. Eller i hele verden, og fenomenet er den direkte årsak til at Donald Trumph ble president i USA! Sinte, godt voksne, hvite menn er en gruppe som har gitt seg selv en enorm definisjonsmakt, særlig hva angår by- og stedsutvikling. En gruppe som selvfølgelig har mye nyttig livserfaring, men som har en overraskende liten interesse for hva kommende generasjoner mener og tenker?»

«Fenomenet interesserer meg så mye at da jeg tok en MBA på Handelshøyskolen BI i fjor undersøkte jeg dette. Jeg brukte en case fra jobben min hvor jeg bl.a er prosjektleder for et prosjekt kalt «Vannvegens fortellinger». Det går ut på at de seks kommunene Telemarkskanalen renner gjennom skal få hvert sitt kunstverk. Til nå er to ferdigstilt og et under utarbeidelse. Det følger et fast mønster: godt voksne hvite menn raser og mener installasjonene vil rasere stedet de alltid har bodd på. Når prosjektene er ferdigstilt, da stilner derimot motstanden. Soria Moria på Dalen var den første installasjonen, den har blitt en enorm suksess, mottatt DOGA (Design og arkitektur) prisen, bilder av kunst-badstua har vært utstilt i biennalen i Venezia og kunst-badstua er kåret til Nordens flotteste. Lokalt kan vi jo se tilbake på motstanden som i sin tid var mot Farris bad. Stikkordet for fenomenet er «motstand mot endring» – noe som blir en sterkere og sterkere i boenhet jo eldre man blir.»

«Vi går inn i en valgkamp og jeg antar Bøkebloggen vil være aktive, og be oss som stiller til valg om å kommentarer. Sakene bloggen produserer presenteres som artikler, og når du kontakter oss politikere gjøres det i intervju-form. Men realiteten er at Bøkebloggen på forhånd har tatt stilling, og det vi gis anledning til er å forsvare oss. Jeg skal gi et eksempel som får frem poenget mitt:»

«Overskriften i en artikkel publisert på Bøkebloggen 14. oktober 2022 har overskriften «Er dette grunnen til at Manvik og Riis Gjersten har engasjert seg i politikken i Larvik? Senere i artikkelen konkluderes det med at «Og her vil nok kommuneadvokaten innstille på at både Manvik pg Riis Gjertsen er inhabile i saken» Siden har Norges fremste jus-professor konkludert med at disse to ikke er inhabile, noe Bøkebloggen ikke har anstendighet til å opplyse om.»

«Bøkebloggen er altså ikke et redaktørstyrt, uavhengig medium, og kan heller ikke forvente å bli behandlet som det. Bøkebloggen er en aktør i den politiske debatten, det er for så vidt helt greit, – det som ikke er greit er at dere forsøker å fremstille dere som noe annet.»

«Så er det positivt at Bøkebloggen bidrar til engasjement og debatt, og jeg skal svare opp de gangene jeg finner tid i kalenderen.»

«Lykke til.»

Birgitte Gulla Løken. 

Vi syntes dette var så kraftig kost fra en Høyre politiker som har ambisjoner om å bli Larviks neste ordfører i september 2023 at vi svarte henne opp i en mail lørdag kveld med kopi til til den politiske ledelse:

«Hei Birgitte Gulla Løken»

«Tusen takk for tilbakemeldingen og at du ønsker at Bøkebloggen skal trykke ditt svar. Det vil komme senere.»

«Men ønsker å komme med noen tips til deg hvis du har som mål og vinne valget i september 2023.»

«Hvis du har ambisjoner om å bli Larviks neste ordfører så skal en ordfører være samlende. Han eller hun skal også være ordfører for meningsmotstanderne.»

«Du anvender her i tilbakemeldingen betegnelsen «sinte hvite menn», et uttrykk brukt om erkekonservative menn i USA og Australia, som er motstandere både av borgerrettsbevegelsen og kvinnefrigjøringskampen. Det har også blitt brukt av Michael Kimmel i boka »Angry White Men: American Masculinity at the End of an Era» fra 2013.»

«Gjennom å plassere kritikerne av byutviklingen i Larvik i samme bås som Trumps tilhengere, der mange er konspirasjonsteoretikere og kritiske til demokratiet, støter du en stor del av kommunens befolkning fra deg. Også en stor del potensielle Høyre velgere i kommunen.» 

«Du må forstå at mange vil oppfatte det å bli kalt for en «sint hvit mann» som stigmatiserende og krenkende. Hvis du hadde lest de kritiske kommentarene på »Bøkebloggen», hadde du sett at noen av dem kom fra kvinner.»

«Du må forstå at ønsket om det beste for byen er uavhengig av om en befinner seg på den politiske venstre- eller høyresiden. Å bringe inn et uttrykk, som betegner politiske tilstander i USA og Australia, inn i lokalhistoriske forhold, er helt feil.»

«Ønsker samtidig alle en god helg!» 

«Mvh
Arne Sandnes»

Tror du Høyre i Larvik vil miste stemmer fra «Sinte, godt voksne, hvite menn» ved neste kommunevalg?

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *