Inger Sannes (født 11. november 1953 i Sandefjord) er skulptør. Foreldrene var gårdbruker Jonn Sannes (1913–1973) og Marie, f. Andreassen (1911–2008). Begge var født i Tjølling. Faren kom fra bruksnummer 4 under gården Sandnes Store, mens moren kom fra bruksnummer 6 under gården Løve Mellom.

Jonn Sannes var fra 1939 eier og bruker av bruksnummer 1 under gården Spetalen i Tjølling, og dette var barndomshjemmet til Inger Sannes.

Hun giftet seg i 1985 med den svenske medisinprofessoren Magnus Wickman. Sannes har en sønn, datter og en bonussønn. Hun flyttet til Stockholm i 1994.

Sannes har alltid vært flink til å tegne og drømte om kunst- og håndverksutdannelse som 18-åring. Hun dro i stedet til Oslo for å utdanne seg til sykepleier. Sannes ble gravid 19 år gammel, og da virket kunstnerlivet litt for usikkert til å satse på.

Hun fikk tidlig sans for administrasjon og ledelse, tok utdannelse på Universitetet i Oslo og BI. Sannes ble oversykepleier på Voksentoppen og så headhuntet til å arbeide med organisasjonsutvikling i Accenture, hvor hun blant annet arbeidet med det nye Rikshospitalet. Til slutt var hun principal for IBM Norden i Stockholm, der hun jobbet med endringsledelse og omstillinger.

Sannes og hennes ektemann tok et halvt års permisjon og flyttet til Italia i 2000. Sannes fikk tilfeldigvis plass på billedhoggerverkstedet Studio Sem i Pietrasanto, samme studio som kunstneren Knut Steen arbeidet i. Paret kjøpte året etter et hus i den vesle byen Capezzano Monte, som ligger 250–400 meter over havet og er en del av Pietrasanta. Ifølge artikkelen Fra larvikitt til drøm i marmor, som sto i Østlands-Postens utgave av 20. september 2008, bodde Sannes der i ti av årets tolv måneder. I 2023 bor hun der i perioder når hun har større bestillinger, det vil si cirka to ganger i året.

Sannes har levd av å være skulptør siden 2003. Sannes fortalte i artikkelen Fra IBM til stein, som ble trykt i Sandefjords Blads utgave av 19. mai 2007 hvorfor hun ble skulptør: «Det begynte faktisk med en følelse i hendene. En følelse av at de ville gjøre noe annet. Og så stopper man opp midt i livet og tenker over hva man vil med resten av det.»

Stiftelsen for offentlig utsmykning i Newport News, Virginia, kom til Pietrasanta og likte en skulptur som Sannes jobbet med. Hun ble innbudt til å delta i konkurransen om utsmykningen til det temmelig nye Christopher Newport University. Sannes laget to modeller til konkurransen: Én i larvikitt og én i marmor, som hun vant med. Skulpturen er universitetets logo og pryder inngangspartiet.

Hun laget skulpturen Reflections til Kristian Ringnes.

Sannes var representert med to store marmorskulpturer på skulpturutstillingen European Sculpture – Methods, Material, Poetry, som åpnet i Edsvik Konsthall i Stockholm 5. mai 2012. Billedhoggere fra hele verden var invitert, og i alt 30 kunstnere var representert

Sannes var én av 200 skulptører som stilte ut sine tegninger i Kings Gate Gallery i London 31. august–12. oktober 2012. Hennes tegning het Il Passaggio.

2013 stilte hun ut på Midtåsen Skulpturpark i Sandefjord sammen med skulpturer fra Knut Steen.

Sannes var 2015–2019 president og visepresident for svenske Skulptörförbundet. Hun er medlem av britiske Royal Society of Sculptors og Norsk Billedhoggerforening.

Sannes ble i 2019 tildelt Oslo bys kunstnerpris.

Under er det bilder av mange av hennes arbeider og link til Inger Sannes sin hjemmeside her. 

 

ELEMENTS, Stuario marmor, til det nye NAV hovedkontoret i Oslo, november 2022 Foto: Inger Sannes

Il PASSAGGIO, Statuario marmor fra Carrara, Torsongs kirke i Dalarna, Sverige sommeren 2022 Foto: Inger Sannes

L PASSAGGIO, hvit Carrara marmor, som en del av «Läkande vandring» Frustuna kirke, Gnesta 2019 Foto: Inger Sannes

Minnesskulpturen ELLIPSE (etter flyulykken 2019 der 9 personer omkom). Skulpturen er gjort i hvit Carrara marmor og ble installert sommeren 2021 på Backens kirkegård, Umeå, Sverige. Foto: Inger Sannes

FN Minnesskulpturen PEACE, hvit Carrara marmor, installert sommeren 2021 i Nabbviken i Strängnäs, Sverige Foto: Inger Sannes

FN Minnesskulpturen PEACE, hvit Carrara marmor, installert sommeren 2021 i Nabbviken i Strängnäs, Sverige Foto: Inger Sannes

EGGET (700 kg) Carrara marmor, Mallorca, Spania (privat kunst samler), 2017 Foto: Inger Sannes

EGGET (700 kg) Carrara marmor, Mallorca, Spania (privat kunst samler), 2017 Foto: Inger Sannes

Iskulpturen SOURCE, 1000 kg. Isskulptufestivalen 1000 vintrar, Uppsala, Sverige 2016 Foto: Inger Sannes

Skulpturen NEW ELEMENTS, Carrara marmor, to meter høy, Sky Garden, Hong Kong, 2015 Foto: Inger Sannes

Skulpturen ELEMENTS, 12 ton, 4 meter høy, Carrara marmor, Christopher Newport University, Virginia, USA 2008 Foto: Inger Sannes

 

En stor takk til Inger Sannes for supplerende opplysninger og for å ha stilt bilder til disposisjon.

Morten Bakkeli

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *