Når jeg leser om krigens ofre fra larviksdistriktet, blir jeg grepet av skjebnen til familien Sachnowitz. Å lese om hva som hendte med Thorleif Büch-Holm framkalte også sterk følelse hos meg. Han ble angitt av sin kone og steinet til døde for et tyveri som han ikke begikk. Det var Petter Thorvaldsen som gjorde meg oppmerksom på denne mannens skjebne 25. april 2021.

Thorleif Alfred Büch-Holm (født 19. april 1907 i Larvik, død 4. mai 1942 i Sachsenhausen) var konditor og motstandsmann. Foreldrene var konditormester Otto Rudolf Büch-Holm (1879–1955) og hustru Anna Marie f. Andersen (1883–1957). Faren var født i Kristiania, og moren var født i Bygdøy i daværende Vestre Aker kommune.

Thorleif Büch-Holm. Foto: Fra Våre falne 1939–1945. Første bok (1949)

Barndomshjemmet var Brannvaktsgate 5 der faren også drev konditori frem til han døde i 1955. Konditoriet ble nedlagt i 1972 da bygget ble solgt til Ole J. Steen og Lundh familien.

Barndomshjemmet Brannvaktsgate 5. Foto: Morten Bakkeli (2010)

Büch-Holm giftet seg 24. mars 1933 med tyske Trude Stein. Hun var født i Köln.

Büch-Holm tok examen artium i 1926. Han arbeidet i farens konditori i Larvik, bortsett fra da han i 1928 studerte ved konditorfagskolen i Köln og i 1931/1932 jobbet som kafékonditor ved Café Viking i Paris. Büch-Holm fikk svennebrev i 1931 og tok senere håndverksborgerskap som konditor. Han åpnet 18. september 1933 Büch’s Conditori i Sigurds gate 2.

Sigurds gate 2, hvor Büchs Conditori holdt til. Foto: Bøkebloggen (2022)

Sigurds gate 2, hvor Büchs Conditori holdt til. Foto: Bøkebloggen (2022)

Conditorsvenn Thorleif Büch-Holm, Larvik, har avlagt svenneprøve og fikk herfor karakteren utmerket godt. Foto: Fra Norsk conditortidende 1932 Vol. 8 Nr. 1

Büch-Holm spilte på fotballaget til Nanset Idrettsforening, som i 1927 erobret kretsmesterskapet og spilte seg opp i A-klassen. Han spilte senere på fotballaget til Larvik Turn & Idrettsforening. På generalforsamlingen til sistnevnte 4. desember 1931 ble Büch-Holm valgt til medlem av markedskomitéen. Han ble på generalforsamlingen 6. november 1933 valgt til medlem av styret til Larvik Turns fotballgruppe og 8. november 1934 valgt til dets sekretær. Büch-Holm frasa seg gjenvalg på generalforsamlingen 15. november 1935. Han var dessuten medlem av uttagingskomitéen til fotballgruppa og finanskomitéen til hovedforeningen. Büch-Holm ble autorisert kretsdommer i 1934.

Han spilte på bandylaget til Idrettsforeningen Fram. På bandygruppas konstituerende møte på klubbhuset 20. desember 1931 ble Büch-Holm valgt til styremedlem. Han framsatte et forslag om at Larvik Turn måtte opprette en bandygruppe. Det ble tiltrådt av hovedstyret og enstemmig vedtatt på den felles generalforsamlingen til gruppene innen Larvik Turn 27. november 1935. Büch-Holm var bandygruppas formann fra han ble valgt på det konstituerende møtet 12. desember 1935 og fram til den ble vedtatt nedlagt i 1938.

Det ble 23. april 1930 holdt pokalturnering i klasse B i Sandefjord mellom sjakklubbene i Larvik og Sandefjord. Larvik vant 9–6. Büch-Holm var én av larvikspillerne som seiret.

Han ble på den ekstraordinære generalforsamlingen til Larvik Bridgeklubb 3. januar 1936 valgt til styremedlem. Büch-Holm og Henrik Sørensen vant i april 1935 en ekstrapremie i Aftenpostens bridgekonkurranse. De samme personene fikk i april 1938 en femtepremie i premiert klasse i Aftenpostens jubileumsturnering.

Under et møte 14. april 1928 ble det enstemmig vedtatt å rekonstruere Larvik Unge Høire. Det ble nedsatt et arbeidsutvalg, hvor Büch-Holm ble ett av medlemmene. Han ble siden valgt som medlem av styret, men trådte ut samme år da han reiste til Tyskland. Büch-Holm ble imidlertid valgt som formann i 1929.

Han var i 1930- og 1940-årene også medlem av Larvik Håndverkerforenings bokholderi- og kalkulasjonskomité.

Büch-Holm drev under den andre verdenskrig motstandsarbeid i Vestfold, samtidig som sitt virke som konditor. Han ble arrestert 1. februar 1941 etter ordre fra det tyske sikkerhetspolitiet, angitt av sin kone. Büch-Holm satt på Møllergata 19 og Grini fangeleir innen han ble sendt til Tyskland i juli 1941.

Bengt Calmeyer skriver i sin bok Skomakeren i Sachsenhausen (1990) at Büch-Holm ble sendt på en dødskommando som straff for et brødtyveri. På brakka var det stjålet en bit brød, som ble funnet i nordmannens seng. Büch-Holm ble steinet i hjel av SS i klinkermursteinsverket Klinkerwerk Oranienburg i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen 4. mai 1942. Det var en ukrainer som var tyven.

Büch-Holms urne ble hentet hjem til Norge, og 1. juli 1947 foregikk bisettelsen på Undersbo kirkegård. Avdødes bror, Olaf Büch-Holm, forrettet.

Thorleif Büch-Holm ble bare 35 år gammel.

 

Morten Bakkeli.

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *