Jeg er egentlig ingen motstander av den tiltenkte Mummiparken, for jeg er tilhenger av alle tiltak som kan føre til økt turisme i kommunen. Jeg er derimot skeptisk til om en Mummipark er en god idé. Fritz Theodor Treschow Hokholt hadde muligens temaparken Kardemomme by i Kristiansand Dyrepark i tankene. Thorbjørn Égner var norsk. Foreldre- og besteforeldregenerasjonen hadde hans lesebøker på skolen. Boka Folk og røvere i Kardemomme by ble svært populær allerede i 1950-årene, med egne sanger, plateutgivelse og radioopplesninger, og betraktes som en av de viktigste norske barnebøkene. Jeg tror de fleste av dagens barn er godt kjent med Égners univers. Spørsmålet er om de er like godt kjent med Tove Jansons figurer?

Er denne figuren representativ for norsk kultur eller for larvikskulturen? Foto: Wikimedia Commons

Er denne figuren representativ for norsk kultur eller for larvikskulturen? Foto: Wikimedia Commons

Bøkene om Mummitrollet tar utgangspunkt i Janssons barndomsminner fra sommerferier i den finske skjærgården og er altså sterkt knyttet til Finland. Vil barn kunne godta idéen om at Mummitrollet er norsk? Noen barn vil kanskje være fornøyde med å se voksne personer med noen rare hodemasker.

La meg få trekke fram et annet eksempel. Astrid Lindgrens Värld er en 130 000 kvadratmeter stor fornøyelsespark i Vimmerby i Sverige, som ble grunnlagt i 1981. Lindgren er såpass sterkt forknippet med Sverige at det hadde vært helt umulig med en slik temapark i Norge.

Joda, jeg vet at Disneyland også finnes i Paris, Tokyo, Hong Kong og Shanghai, men Disneys figurer er svært universelle. I Norge har de til og med norske navn og er tilpasset norske forhold.

Jeg tror det hadde vært mer fornuftig med en temapark i larviksdistriktet, som hadde vært tilpasset norske forhold. Hvorfor ikke en temapark med lokal forankring? Larvik har en rik historie med mange interessante personer. Den er en maritim by og er fødebyen til sjøfarere som Thor Heyerdahl, Colin Archer, Odd Ekanger, Reidar Teigen, Magnus Andersen og Oscar Wisting. Larvik Sjøfartsmuseum på Skottebrygga har altfor trange lokaler og bør komme over i en ny og moderne bygning. Et nytt sjøfartsmuseum kunne inngått i temaparken.

Thor-Heyerdah Foto: Bøkebloggen

Thor-Heyerdah Foto: Bøkebloggen

Jeg må innrømme at jeg aldri har hatt den helt store sansen for Heyerdahl. Hans teorier har enten blitt motbevist fra faghold, eller – som med Odin-teorien – blitt latterliggjort. Om han hadde rett eller ikke, klarte Heyerdahl likevel å demonstrere at fortidens mennesker kunne ha gjort lange sjøreiser og skapt kontakter mellom tilsynelatende separate kulturer. Larvik kalles jo for Heyerdahl-byen, men har vi egentlig markert det?

Moai. Foto: Wikimedia Commons.

Moai. Foto: Wikimedia Commons.

Heyerdahls liv var jo eventyrlig, og eventyr appellerer til de unge. Jeg mener at en lokal temapark burde ligge ved sjøen. Turer med kopier av Kon Tiki og Ra kunne kanskje fenget interessen. Hva med å oppføre en miniatyr-kopi av én av Påskeøyas moaier (statuer) i Larvik? Larvik ville da ha blitt det eneste stedet i Europa (bortsett fra Kon Tiki-museet) der turister kunne få se en slik statue. I andre land henger souvenirindustrien tett sammen med turistindustrien. Hvorfor ikke produsere miniatyrer av Kon-TikiRa IITigris og moaiene som turistene kan kjøpe og ta med seg hjem. De vil ha med seg minner om at de har vært i Heyerdahls fødeby.

Kanskje også turer med Colin Archers losskøyter? Å padle i kopier av kanoen, som Ekanger og Teigen reiste til Afrika med, kan også være spennende, men da tror jeg nok at de besøkende forventer ville dyr, slik som krokodiller og løver.

Temaparken kunne også ha en restaurant, der man satte opp «lokale» retter på menyen. Kanskje det hadde vært en idé å spørre æresborgerne (eller deres nærmeste pårørende) om favorittretter? Jeg tror turistene hadde satt pris på å bli servert retter som «oksestek a la Nordheim», «kjøttgryte a la Ambjørnsen» eller «pasta a la Bibalo». Når de overfor sine venner på hjemstedet forteller at de har spist favorittrettene til Larviks æresborgere, kan det inspirere dem til å besøke vår by og gjøre det samme. Apropos Heyerdahl: Hvorfor ikke inkludere tradisjonsretter fra Påskeøya eller Peru på menyen?I Storbritannia finnes det flere hoteller der det settes opp kriminal-skuespill og gjestene oppfordres til å delta aktivt i å finne morderen. Hvorfor ikke gjøre noe tilsvarende i Larvik, kanskje med Frode Eie-Larsen, Anne Holt eller Jørn Lier Horst som ciceroner?

En kunne også låne én av De hvite bussene, som larvikingen Niels Christian Ditleff var opphavsmannen til.

En miniatyrby, slik Larvik så ut for 100 år siden….

Det er mange muligheter. Noen vil kanskje oppfatte disse idéene som utradisjonelle og litt originale, men når det gjelder å trekke til seg turister, må en tenke i nye baner.

Morten Bakkeli.

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *