25 september i 2021 kunne vi lese om prissamarbeid mellom de største matkjedene. Nettavisen skrev blant annet dette:

Konkurransetilsynet mener dagligvareaktørene har bedrevet ulovlig prissamarbeid gjennom bransjenormen. Avtalen har gitt en regulert praksis av prisjegere i konkurrerende matbutikker.

Lavpriskjedene, Kiwi, Rema 1000 og Extra kjemper stadig en priskrig for å vinne kundene, og det er i disse butikkene prisjegerne jevnlig skal ha overvåket hverandres priser.

Tilsynet mener prisjegervirksomheten kan ha bidratt til brudd på konkurranseloven, og drevet opp prisene i norske dagligvarebutikker. Les hele saken her.

Bøkebloggen ble tipset om at dette ikke har endret seg nå i 2023. Sist torsdag mellom klokken 10:00 og 13:00 besøkte vi  Rema 1000 Olavsgate, Meny Larvik sentrum og KIWI Nanset og sjekket disse 8 varene.

Vi ble meget overrasket over at alle de tre butikkene har på øre samme pris på alle produktene. Derfor sendte vi mandag en mail til informasjonssjefene i kjedene og stilte disse spørsmålene til alle tre:

«Torsdag formiddag mellom klokken 10:00 og 13:00 gikk vi en runde i disse tre butikkene i Larvik sentrum og sjekket disse 8 varene.» Se vedlagte priser.

«Merkelig at dere alle tre har på øre samme pris på alle produktene ? Oss bekjent er dette tre forskjellige «billig» kjeder.»

«Har du noen kommentarer til dette? Dette må jo være pris samarbeid mellom kjedene?» 

Kommunikasjonsavdelingen i KIWI svarte oss opp etter bare 30 minutter og skrev følgende:

«Det er selvsagt ikke prissamarbeid mellom kjedene. Det er beinhard konkurranse om kundene, og det har blitt veldig tydelig de siste ukene.»

«Vi ble overrasket over hvor mye COOP Extra og Rema økte prisene 1. februar. Fordi KIWI, som eneste kjede i Norge, holdt igjen, så valgte de å følge etter på mange av varene. Det viser at konkurransen fungerer, og beviser at KIWI er prispresseren. Uten KIWIs prispress ville nemlig det norske folk ha betalt mye mer for maten i dag. Prisene du viser til er altså et resultat av at de andre kjedene har valgt å følge etter KIWI.»

Se for eksempel gjerne mer om det i disse sakene:

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/on7xAK/ekspert-spaar-mindre-prishopp-enn-ventet-etter-kiwi-grep

https://www.tv2.no/nyheter/innenriks/derfor-dropper-kiwi-prisokningen-na/15468268/

«Kundene har fått med seg at KIWI er billigst, først og fremst fordi vi faktisk er billigst, og de vet også at det er vi som presser prisene. Hadde det ikke vært for KIWI, så hadde kundene betalt mye mer for maten sin i dag. Se for eksempel en undersøkelse her:» https://www.nettavisen.no/okonomi/folket-har-talt-kiwi-knuser-rema-1000-og-extra/s/5-95-907999

«Vi lover at vi alltid skal kjempe for å være billigst, og at vi aldri vil øke prisene mer enn nødvendig. Vi gir oss aldri på pris!»

Kommunikasjonssjefen i Coop svarte opp etter 6 timer og skrev følgende korte tilbakemelding:

«Coop driver ikke med prissamarbeid, og jobber hver dag for å ha de laveste prisene. Extra har offensive planer med en rekke tilbud og kampanjer, hvor du vil se eksempler på at vi har andre og lavere priser enn konkurrentene våre. Noen varer er utsatt for ekstra hard konkurranse, og der kan du oppleve at prisene noen ganger er tilnærmet like, fordi konkurransen om å være billigst er så tøff. » 

Leder for kommunikasjon i Rema 1000 svarte opp først i dag etter at vi purret opp og skrev følgende korte melding:

«Nei, det er ingen samarbeid, men tvert imot veldig har konkurranse som er årsaken til at prisene er like. Akkurat som torghandlerne i gamle dager gikk over torget og sjekket prisen til konkurrentene, så sjekker vi prisene hos våre konkurrenter for å hele tiden kjempe om å være billigst.»

Til info så har vi tatt samme runden i de samme butikkene i dag 14 februar 2023 og prisene var  nøyaktig det samme i dag.

Dette må jo være en sak som Konkurransetilsynet bør se på igjen siden dette ble slått hardt ned på i 2021?

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *