Jeg har valgt å anonymisere de to NS-lensmennene, dersom de fremdeles har familier som bor i Larvik. De er derimot omtalt med både for- og etternavn i Eirik Veums bok Nådeløse nordmenn Gestapo 1940–1945.

Ekstra alvorlig var det at Hans Petter Kristensen ble arrestert i Prinsegata 31. Johan Sverdrup eide bygningen 1847–1857. Han var parlamentarismen far og én av forkjemperne for demokrati i Norge. Det britiske flagget inneholdt frihetsfargene rødt, hvitt og blått og var under den andre verdenskrig et symbol på demokrati og kampen mot  nazismen.

Hans Petter Kristensen (født 19. juni 1908 i Larvik, død 30. august 1942 i Sachsenhausen) var vulkanisør og motstander av de tyske okkupantene under den andre verdenskrig.

Hans Petter Kristensen Foto: utlånt av Tom Kristensen

Foreldrene var vognmann Reinert Kristensen (1876–1953) og hustru Hanna Kristine, f. Hansen (1874–1943). Faren var født i Brunlanes, og moren var født i Tjølling. Adresse ved fødselen var Sigurds gate 18.

Sigurds gate 18 Foto: Bøkebloggen

Kristensen giftet seg 16. februar 1936 med ekspeditrise Elsa Kristine Løwe (1910–1997). Hun ble født i Drammen, men hadde flyttet til Nanset. Sammen fikk de sønnen Bjørn Reinert Kristensen, som også ble vulkanisør.

Hans Petter Kristensen tok aftenskole samt snekker– og vulkanisørutdannelse. Han startet i 1934 opp vulkaniseringsverkstedet Gummi-Service i kjelleretasjen til Prinsegata 31 i Larvik.

Prinsegata 31. Fra 1934 lokalene til «Gummi–Service». Foto: Morten Bakkeli (2010)

Kristensen ble i november 1940 arrestert første gang, anklaget for å ha skjelt ut noen tyskere, men ble løslatt i desember samme år.

NS-lensmannen i Lardal underrettet 28. oktober 1941 sin NS-kollega i Hedrum om at det hang et britisk papir/pappflagg på veggen til Gummi-Services kontorlokaler. Dagen etter ble innehaveren Kristensen arrestert av det tyske sikkerhetspolitiet. Han satt i Grini fangeleir fra 28. november 1941 til 3. april 1942 og ble så sendt til fangeleiren Sachsenhausen, hvor han døde 30. august 1942. Kristensen ble bare 34 år gammel.

Etter Hans Petter Kristensens død i 1942 drev hans kone Elsa bedriften videre med hjelp av svogeren Bjarne Kristensen. I siste halvdel av 1950 årene begynte sønnen Bjørn Reinert i bedriften.

Gummiservices gamle bygg på Hovland Foto: utlånt av Tom Kristensen

Neste år feirer bedriften 90 års jubileum og det er nå tredje generasjon Kristensen som er eiere. I dag er det brødrene Petter og Tom Kristensen som leder bedriften.

Gummiservices nåværende bygg Elveveien Foto: utlånt fra Tom Kristensen

Stor takk til Tom Kristensen for utlån av bilder.

Morten Bakkeli.

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *