De eldre TV-seerne vil huske henne som kanalverten fra Larvik som var beveget etter å ha sett den amerikanske filmen Den siste bredd.

Kirsten Schøyen (født 23. januar 1946 i Risør) er en tidligere kanalvert på NRK Fjernsynet. Foreldrene var tannlege Finn Harald Schøyen (1916–2012) fra Volda og Martha Helene «Veslemor» Heisholt (1922–2011) fra Rjukan.

Kirsten Schøyen Foto: NRK

Finn Harald Schøyen hadde egen praksis i Søndeled (nå en del av Risør kommune) 1942–1946, hvor han også var skoletannlege. Familien flyttet til Larvik, da Schøyen i mars 1946 overtok praksisen etter Olaf Mjelva og samtidig ble skoletannlege for Hedrum.

Den første bostedsadressen i Larvik var Tallak Nielsens gate 3. Finn Harald Schøyen kjøpte i 1950 tomta til Parkalleen 14 og lot oppføre et hus der.

Tallak Nielsens gate 3 Foto: Bøkebloggen

Parkalleen 14 Foto: Bøkebloggen

Kirsten Schøyen giftet seg første gang 5. august 1968 med stud.tech. William Sørensen (fra 1970: Seterelv) og andre gang 19. september 2009 med Terje Behringer. Sammen med den første ektemannen fikk Schøyen to døtre.

Schøyen var som gymnasiast 1962–1964 medlem av ungdomsredaksjonen til Larvik Morgenavis samt medlem av redaksjonen for russeavisa 1964. Hun tok samme år examen artium ved engelsklinjen på Larviks kommunale høyere almenskole. Schøyen arbeidet som guide for turistinformasjonen i Larvik sommeren 1965. Schøyen bodde i Oregon fra 1964 til 1965. Her studerte hun bl.a. latin og amerikansk språk og historie. Amerikansk og engelsk språk er omtrent det samme.

Hun var under ski-VM i Holmenkollen 1966 assistent for det amerikanske TV-teamet.

Schøyen fullførte i 1971 historisk-filosofisk embetseksamen ved Universitetet i Oslo.

Hun holdt første pinsedag 1981 tale på Utflytterdagen i Larvik. Schøyen var konferansier på jubileumskonserten til Stavern og Brunlanes Gutte- og Jentekorps 25. april 1982 samt på Skolemusikkorpsenes Festivaler 1982 på Hovlandbanen 19.–20. juni.

Hvordan Schøyen ble hallodame, ble omtalt i en artikkel i Verdens Gangs utgave av 21. august 2010: «Det var en kveld i 1965 og faren hadde plassert stoler foran TV-apparatet, slik han pleide å gjøre hver fredag og lørdag. De ble plassert i en rekke, slik som i en kinosal, for på den tiden var TV en sensasjon […] På kjøkkenet sto moren og smurte kanapeer, og på den nye Tandberg-TV’n i stuen fikk faren se Inger-Lise Haug, Norges første hallodame, vakker som en flyvertinne. Dette var like før Kirsten skulle flytte til Oslo for å studere ved Universitetet, og faren savnet henne allerede, og nå fikk han en idé. «Kan ikke du få deg en slik jobb i Oslo, så kan vi ha deg her i stuen hele tiden», sa han til datteren, og sånn ble det.»

Etter en audition fikk Kirsten Schøyen jobb i NRK med en lønn på NOK 65 pr kveld. Hennes første arbeidsdag var 6. november 1965.

Schøyen var ansatt som kanalvert på NRK Fjernsynet etter Haug 1965–1967. Hun var fra januar 1971 en kort tid tilbake i staben som kanalvert etter et fravær på 3 ½ år. I mellomtiden hadde Schøyen studert ved Norges Lærerhøgskole i Trondheim og arbeidet i distriktsradioen (NRK Trøndelag). På 70 tallet var hun tilbake i USA et par år, der hun jobbet jobbet i biblioteket på Cornell University mens hennes mann studerte. Fra 1973 til 1980 bodde familien bl.a. i Fredrikstad og Tromsø, der hun arbeidet som lærer.

I 1980 var hun igjen å se på skjermen som kanalvert. Schøyen var sammen med Sverre Tinnå programleder for innsamlingsaksjonen Aksjon håp på NRK Fjernsynet 10. oktober 1982. Hun var sekretær i redaksjonen til innsamlingsaksjonen Menneskeverd, som ble sendt på NRK Fjernsynet 23. oktober 1983. Schøyen var september–november 1984 sammen med Bjarne Hope programleder for serien Datastart, som bestod av ti fjernsyns- og radioprogrammer.

Schøyen var tydelig beveget, da hun skulle annonsere Kveldsnytt etter at den amerikanske postapokalyptiske langfilmen Den siste bredd ble vist 18. oktober 1982. Schøyen fortalte følgende i et intervju med avisa Nationen, som kom på tryk i utgaven av 20. oktober 1982: «Jeg reagerte vel som folk flest, og klarte ikke å kontrollere reaksjonene mine. Med det samme var jeg lei meg og fortvilt over at jeg ikke klarte å opptre mer profesjonelt. Men da det øyeblikkelig kom en rekke telefonhenvendelser fra publikum inn til studio, var jeg ikke fortvilt så lenge.» Hun avslørte at hun som ung både hadde lest romanen og sett filmen, men at sistnevnte i den dagsaktuelle verdenssituasjonen viste skremmende perspektiver. Seerne mente at det måtte være fullt tillatt også for fjernsynsmedarbeiderne å være mennesker og å vise menneskelige reaksjoner på sterke inntrykk.

Gregory Peck.i filmen Den siste bredd

I 1990 fikk Schøyen vakter av og til for NRK Buskerud/Vestfolds programmer på radio.Hun hadde fortsatt halv jobb på fjernsynet. Schøyen var også i NRK P2, da prøvesendingene pågikk der.

Hun medvirket på ett av lagene i Kokkekamp, som 2. mai 2002 ble vist på NRK1. Schøyen spilte seg selv i første episode i TV-serien Brødrene Dal og mysteriet med Karl XIIs gamasjer, som 15. januar 2005 ble sendt på samme kanal.

Klokken 00.35 natt til 21. august 2010 takket Schøyen stødig for følget som kanalvert for siste gang: «– Til slutt i vår jubileumssending takker jeg for meg med norsk komedie fra marinen. I filmen Operasjon Sjøsprøyt møter vi mange kjente skuespillere som muntert mannskap fra 1964.»

Under Larvik og Omegns Turistforening familiedag ved Vindfjellhytta 27. mars 1955 ble det avholdt en langrennskonkurranse, der ekteparet Schøyen med barna Knut og Kirsten ble best på idealtid.

Kirsten Schøyen slo i juni 1960 Ester Solum med settsifrene 6–1 og 6–0 i finalen til Larvik Tennisklubbs klubbturnering.

Her er et klipp fra NRK i 1995, NRK presenter  – YouTube

En stor takk til Kirsten Schøyen og hennes bror Knut for supplerende opplysninger.

Morten Bakkeli

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *