Thorvald Christian Tveten (født 22. mai 1885 i Lardal, død 20. november 1980 i Northwood, Grand Forks County, North Dakota, USA) var immigrant og gårdbruker. Foreldrene var gårdbruker Johannes Tormodsen [Tveten] (1855–1936) og Trine Bedrine Christiansdatter (1859–1916). Faren ble født i Gjerpen, og moren ble født i Lardal. Tormodsen var 1881–1891 eier og bruker av gården Øvre Tveiten (Opstua) i Lardal.

Thorvald var den fjerde i en søskenflokk på syv: Fem søstre og én bror.

Da Thorvald ble konfirmert i Larvik kirke 22. april 1900, var adressen Steingata 1.

Steingata 1 Foto: Bøkebloggen

Ifølge folketellingen 1900 bodde familien i Løkkeveien 10A (nåværende Greveveien 10A). Farens yrke var oppgitt som glassverkarbeider og sønnens yrke var oppgitt som murerlærling.

Greveveien 10A Foto: Bøkebloggen

Johannes Tormodsen Tveten dro ut fra Norge 24. august 1903 med USA som reisemål. Sønnen Thorvald reiste sammen med sin lillebror Torger ut fra Norge 5. april 1904 med USA som mål. Årsak for emigrasjonen til begge var «efter faderens ønske». Moren og Thorvalds søstre ble igjen i Norge.

Ifølge nettstedet Find a Grave arbeidet Thorvald som gårdsarbeider i Mayville-området i North Dakota fram til 1911, da han ble bureiser i Williston og var gårdbruker der i noen år. Thorvald giftet seg i 1921 med Beata Sondreaal (1886–1957). Sammen fikk de sønnen Thelmar Burton. Ektparet drev gårdsbruk i nærheten av Hatton og øst for Northwood innen de flyttet til Avon Township, hvor de drev gårdsbruk fra 1937. Beata døde 12. februar 1957. Thorvald pensjonerte seg som gårdbruker i 1973.

Thorvald ble intervjuet av Erik Bye i programmet Prærieportretter, som ble vist på NRK Fjernsynet 28. februar 1970.

Skjermdump. Ca. 18 minutter og 30 sekunder  inni TV-programmet kommer intervjuet med Thorvald Tveten.
Amerika-reportasje – Prærie-portretter – NRK TV

(11) 84 year old Norwegian farmer, 1969 – YouTube

I intervjuet uttalte Thorvald at han gjerne skulle ha besøkt Larvik, dersom han hadde anledning til det. Journalist Per Nyhus foreslo i Østlands-Postens utgave av 2. mars 1970 at de ansvarlige for byjubileet burde gi ham denne anledningen, invitere ham til evenementet neste sommer og la ham være én av hedersgjestene. Nyhus skrev videre at Thorvald kunne inngå i et lokalt underholdningsprogram ledet av Bye. Denne svarte følgende: «Det skal nok bli råd med det – bare si til jubileumsgutta nede i Larvik at de må spandere denne turen på Torvald [sic!].» En leser foreslo en innsamling av tikroner blant byens borgere for å finansiere reisen og oppholdet.

Om de ansvarlige for byjubileet ble kontaktet, hva de svarte, eller om Thorvald selv ble forespurt, vites ikke. Det ble i hvert fall ikke igangsatt en kronerulling.

Thorvald døde 20. november 1980, 95 år gammel.

 

Morten Bakkeli

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *