Jeg har søkt på Wikipedia for å finne passende kandidater til fredagenes larviksprofiler. Jeg vet hvilke personer fra Larvik som befinner seg på norsk–, nynorsk–, engelsk–, dansk–, svensk– og tyskspråklig Wikipedia. Så jeg bestemte meg for å lete på spanskspråklig Wikipedia. Der fant jeg Ida Cathrine Fjellvik fra Larvik, som også hadde spilt inn plater. Enda jeg er diskograf og har skrevet en bok om musikklivet i Larvik, var hun helt ukjent for meg. Jeg ringte Ida Cathrine. Hun mente at grunnen til at det var skrevet en artikkel om henne på spanskspråklig Wikipedia kunne skyldes at hennes band Trail of Tears hadde mange fans i Sør-Amerika. Da Ida Cathrine skrev til meg i en epost i går at hun og Trail of Tears har opptrådt på legendariske Whiskey a Go Go i West Hollywood, ble jeg imponert. Hun er én av de beste kvinnelige sangerne som kommer fra Larvik.

Ida Cathrine Fjellvik (født Ida Cathrine Fjellvik Paulsen 3. april 1982 i Tønsberg) er sanger og låtskriver, kjent for å ha vært vokalist i gothic metal-gruppen Trail of Tears. Ida Cathrine spiller også gitar og piano. Hun tok etternavnet Fjellvik i 2023.

Ida Cathrine Fjellvik Foto: privat

Ida Cathrine fortalte i 2023 at hun i dag henter inspirasjon fra mange forhold: Samfunn, klima, opplevelser og fra fiktive personer/historier, og at musikken har hatt en terapeutisk funksjon.

Foreldre er Morten Paulsen (1953–) og Ann Kristin, f. Fjellvik (1956–). Faren arbeidet på trykkeriet Larvik Offset, og moren arbeidet på Furuheim/hjemmesykepleien. Ida Cathrine har en eldre søster.

Ida Cathrine bodde i «Bally» (Frankendalsveien 72) på Frostvedt 1982–1984. Faren og moren kjøpte Sophus Bugges vei 12 A på Nanset i 1984.

Sophus Bugges vei 12 A Foto: Bøkebloggen

Ida Cathrine giftet seg 23. august 2014 på Mølen med ungdomsskolelærer og gitarist Bjørn Erik Næss (1982–) fra Larvik. Sammen har de en datter og en sønn.

Ida Cathrines talent ble oppdaget i syvende klasse på ungdomsskolen. Da hun spilte én av sine egne sanger under en praksisprøve på gitar, spurte musikklæreren om hun ville spille på skoleavslutningen. Den ble én av en rekke opptredener.

I et intervju i Østlands-Postens utgave av 27. mars 1998 framkom det at hun til da hadde skrevet en 40, 50 sanger – flesteparten på engelsk.

Ida Cathrine sang og spilte gitar fra 1996 og et par år i pop/rock-bandet Gossip, som framførte coverlåter. Øvrige medlemmer var Juni Marie Sellevik (bassgitar) og Marita Helle Tangen (el-gitar) og Sven Aage Mikkelsen (trommer).

Ida Cathrine deltok i Ungdommens kulturmønstring på Munken 28. februar 1998. ØPs medarbeider Per Marvin Tennum skrev i utgaven av 2. mars 1998 at hun med selvkomponerte viser, god formidlingsevne og en stemmekraft utover den vanlige sikret seg en billett til fylkesfinalen i Hjertnes i Sandefjord 14. mars 1998. Paulsen framførte der Lille sorte engel og You Are Fake. Hun var blant de fem deltakerne som dommerne valgte til å representerte Vestfold i Ungdommens Kulturmønstring i landsmønstringen i Olavshallen i Trondheim 8. mai samme år. I motsetning til by- og fylkesfinalene er ikke denne lagt opp som en konkurranse. Der skulle deltakerne kun profilere seg selv og sitt fylke på scenen.

Ida Cathrine Fjellvik Foto: privat

I Ungdommens kulturmønstring på Munken 30. januar 1999 imponerte Ida Cathrine, Helga Bonden og Anne-May Christensen med deres framførelse av I Know Him So Well. De var elever ved musikk-, dans- og dramaklassen på Thor Heyerdahl videregående skole og gikk videre til fylkesfinalen i Hjertnes 13. mars samme år, men kvalifiserte seg ikke videre.

Ida Cathrine sørget for det kulturelle innslaget med sang og gitar på Vestfoldkongressen i Sandefjord 8. april 1999.

Lucid Fear ble dannet i Haukerød i Sandefjord i 1999 med blant annet Ida Cathrine som vokalist. Etter en stund forflyttet bandet seg til Larvik, der det øvde i Musikkhuset i Kongegata 1. Medlemmene betegnet musikken som symfonisk ekstrem metal.

Ida Cathrine var 2000–2004 og 2007–2013 vokalist (sopran) i det Vennesla-baserte bandet Trail of Tears. At Ida Cathrine havnet i dette metalbandet var kun en tilfeldighet. På musikklinja ved Sandefjord videregående skole hadde hun klassekamerater som «kjente noen som kjente noen». Dermed bar det til audition i Kristiansand sammen med tolv andre vokalister. Ida Cathrine ble valgt ut. Kort tid etter at albumet Profoundemonium kom ut, hadde daværende vokalist Helena Iren Michaelsen blitt bedt om å forlate bandet.

I august 2000 spilte Trail of Trears under Eurorock i Neerpelt i Belgia og 4. august 2001 på verdens største heavy metal-festival, Wacken Open Air i Tyskland.

I 2001 inngikk bandet en avtale med det østerrikske plateselskapet Napalm Records om utgivelse av sammenlagt tre albumer. Det første av disse, A New Dimension of Might, ble spilt inn i Sound Suite Studio i Frankrike i løpet av februar og mars 2002. Ida Cathrine sang operavokal på albumet. A New Dimension of Might ble lansert 16. september samme år. Etter utgivelsen av platen foretok bandet en lengre turné i Europa med en påfølgende turné i Mexico i samme omgang.

Ida Cathrine sluttet i Trail of Tears i 2004. I begynnelsen av 2007 ble det gjort kjent at hun på ny var sanger i bandet. Det ble samtidig bekreftet at det i juni måned skulle opptre under Sweden Rock Festival i Norje Havsbad i Sölvesborg i Sverige.

I tillegg til de to vokalistene Ronny Thorsen og Ida Cathrine Paulsen bestod den nye utgaven av Trail of Tears også av gitaristene Pål Olsen og Bjørn Erik Næss, bassisten Endre Moe og trommeslageren Cato Jensen. Paulsen hadde opptrådt sammen med Larvik-musikerne Næss og Jensen i bandet Lucid Fear.

Trail of Tears dro 3. november 2008 til Marseille i Frankrike for å starte på innspillingen av albumet Bloodstained Endurance. Det ble sluppet på det europeiske platemarkedet sent i mai 2009 og i USA tidlig i juni samme år.

Våren 2009 gjennomførte Trail of Tears en stor turné i USA, hvor bandet blant annet spilte på legendariske Whiskey a Go Go i West Hollywood og på B.B. King på Broadway i New York City. I denne turnéen inngikk også en konsert i Mexicali i Mexico samt tre konserter i Canada: Toronto, Montreal og Québec.

Under en europaturné i november 2010 sto Athen, London, Nederland, Tyskland, Frankrike og Danmark på listen. Sommeren 2011 hadde Trail of Fears flere festivaloppdrag, blant annet på Metal Female Voices. I november samme år holdt bandet en større turné i Kina og en konsert på Taiwan.

Trail of Tears annonserte senhøstes 2012 at det hadde skiftet plateselskap fra Napalm Records til Massacre Records, og at et nytt album var i kommingen. Oscillation ble utgitt 26. april 2013, men innen den tid hadde Trail of Tears gått i oppløsning for andre gang, også nå etter bitre interne stridigheter. Ida Cathrine skrev tekster til tolv av sangene på albumet sammen med Ronny Thorsen og teksten til én sang alene.

Ida Cathrine var medlem av Ungdomsrådet i Larvik, som var samlet til sitt første møte 30. oktober 1997. Hun satt ett år.

Her kommer noen smakebiter på låtene til Ida Cathrine:

1. Grief for My Death. Lucid Fear. Hør den her.

2. Triumphant Gleam. Trail of Tears. Hør den her.

3. Room 306″. Hør den her.

En stor takk til Ida Cathrine, som har vist en stor interesse for artikkelen. Hun har bidratt med uvurderlige opplysninger og har også stilt bilder til disposisjon.

Morten Bakkeli.

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.comhvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *