Det har blitt hevdet at Larvik kommune har gjort altfor lite for å hedre de kvinnelige personlighetene. Riktignok har Edle Hartmann Schjødt fått en plass oppkalt etter seg, men ingen av æresborgerne er kvinner.

Bøkebloggen kommer her med et forslag. Hvorfor ikke oppkalle den nye barokkhagen ved Herregården etter grev Ulrik Fredrik Gyldenløves datter, Margrethe Christiane Augusta Danneskiold-Laurvig: Grevinne Margrethes hage. Hun er den eneste larvikskvinnen som har vært statsoverhode, og det mener vi må hedres. Margrethe var regent i det tyske grevskapet Leiningen-Westerburg-Neuleiningen. Slektsforsker i Leiningen, Hans Heiberger, beskrev henne i 1983 som «sannsynligvis den viktigste regenten som satt på grevens trone.»

Barokkhagen ved Herregården burde kalles «Grevinne Margrethes park».

Margrethe Christiane Augusta Danneskiold-Laurvig (født 18. juli 1694 i Larvik, død 8. juli 1761 i Grünstadt) var en dansk-norsk adelskvinne, gift grevinne til Leiningen-Westerburg-Neuleiningen.

Portrettet hennes, malt i 1788 av Johann Adam Schlesinger, kan beskues i det gamle rådhuset i Grünstadt.

Margrethe Christiane Augusta Danneskiold malt av Johann Adam Schlesinger i 1788.

Hun var den yngste datteren til den danske stattholderen i Norge, grev Ulrik Frederik Gyldenløve (1638-1704), en utenomekteskapelig sønn av kong Frederik III av Danmark, og dennes tredje hustru Antoinette Augusta von Aldenburg (1660-1701), datter av grev Anton I von Aldenburg.

Direktør for danske Vestindisk-guineisk Kompagni, grev Ferdinand Anton Danneskiold-Laurvig (1688-1754) var hennes bror. Friherre Waldemar Løvendal (1660-1740) var hennes halvbror, mens admiral Christian Conrad Danneskiold-Laurvig (1723- 1783) og marskalk Ulrik Løvendal (1700–1755) var hennes nevøer. Gjennom farens halvsøster Anna Sophie av Danmark hadde hun kurfyrst av Sachsen og konge av Polen, August den sterke (1670-1733), som fetter.

Hun giftet seg på Augustenborg 23. februar 1711 med grev Georg II Carl Ludwig von Leiningen-Westerburg-Neuleiningen (1666–1726), som allerede var blitt enkemann to ganger, og brakte en stor formue inn i ekteskapet. Sammen fikk de fem sønner og fire døtre.

I 1716 lot Margarethe og mannen oppføre Oberhof slott i Grünstadt som bolig. Deres malte alliansevåpen befinner seg i Stiftskirche St. Severus Gemünden.

Oberhof slott i Grünstadt. Foto: Immanuel Giel (2012)

Etter ektemannens død 4. mai 1726 styrte Margarethe Christiane Augusta grevskapet Leiningen-Westerburg til 8. april 1740 som verge for sønnen Georg Carl I August Ludwig.

Martinskirche Grünstadt ble sterkt skadet under Den pfalziske arvefølgekrig i 1689. Et nytt langhus, som grevinne Margarete von Leiningen-Westerburg-Neuleiningen og grev Georg Hermann zu Leiningen-Westerburg-Altleiningen la grunnsteinen til og som de lot oppføre i barokkstil i årene 1726 til 1736, ble påbygd det gamle tårnet. I 1731 skjenket Margarethe en kunstferdig utformet nattverdtallerken til kirken.

Grevinnen døde 8. juli 1761 og ble gravlagt 10. juli klokken 03.00, med et stort følge, i Neuleiningen-krypten i Martinskirche Grünstadt.

Morten Bakkeli

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.comhvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *