Willa Synøve Marcussen Schou (født 25. januar 1994 i Tønsberg) er tidligere sprangrytter og nåværende jockey. Som sprangrytter representerte hun Brunlanes og Stavern Rideklubb. Willa ble i mai 2023 profesjonell jockey etter totalt 70 seire i karrieren.

Willa Schou Foto gjengitt med tillatelse av Willa Schou.

Foreldrene var dykkeinstruktør og teknisk ansvarlig på Tordenskiold Divecenter, Tore Schou (1962–), og parfymeri-innehaver Ingeborg Marcussen (1959–2022). Faren ble født i Tønsberg, og moren ble født i Larvik.

Willa Schou Foto gjengitt med tillatelse av Tore Schou.

Willas barndomshjem var Bøkkerbakken 8 i Larvik. I 1999 flyttet hun og faren til Kongeskogveien 9 i Stavern. Willa bor per 2023 i en leilighet i Bærum kommune.

Bøkkerbakken 8 Foto: Morten Bakkeli

Kongeskogveien 9 Skjermdump: google.maps

Willa gikk på idrettslinjen ved Sandefjord videregående skole.

Det var gjennom to kusiner, som satset innen sprangridning, at Willa fikk interesse for hester. Tre år gammel satt hun på en hesterygg for første gang. Da Willa var fem år gammel, fikk hun sitt første ridekurs på Brunla gård og rideskole i gave av tanten og onkelen. Kaldblodstraveren Waldemann ble Willas favoritt. Etter det betalte bestemoren, bestefaren og moren hennes for ridekurs, slik at Willa kunne ri flere ganger i uken. Hun fikk også ri litt på Waldemann i helgene, fordi hennes far, Tore, hjalp til i stallen på Brunla. I 2007 fikk Willa sin første egne ponni. Den het Quickstepp og var en kategori 2-ponni, som hun konkurrerte med i sprangridning opp til Grand Prix-nivå. Willa fortalte følgende i et intervju med nettstedet hest.no, som ble publisert 7. mai 2021: «Hun var veldig rask, så det var mange som foreslo at jeg måtte prøve henne i ponnigalopp på Øvrevoll. Det var jeg fast bestemt på at jeg ikke skulle, for jeg skulle ikke drive med galopp.» I desember 2010 fikk Willa en spranghest, El Chico II.

Ifølge faren Tore Schou red datteren på mange ponnier, som andre ikke torde å ri på.

Willa vant bronse i kretsmesterskapet i lag for ponnier i 2008, individuelt gull i kretsmesterskapet for kategori 1-ponnier i 2010 og sølv i kretsmesterskapet i lag for juniorer i 2014.

Som junior red hun opp til 130 internasjonale CSI-amatørkonkurranser, hallmesterskap (innendørs norgesmesterskap) og Baltic Cup. Willa deltok som ponnirytter opp til Grand Prix-nivå og hadde flere plasseringer fra nasjonale og internasjonale konkurranser. Hun deltok blant annet i flere norges- og hallmesterskap, Artic Equestrian Games og Norway Grand Prix.

Willa vant sin første seier som amatør i 2017 på hesten Favilla på Øvrevoll.

Det var fullblodshesten Imperial Skylight som fikk Willa til å endre mening om galoppsporten. Den var blitt kjøpt av Hans Flesche og Tor Wiggo Ellefsen, som hun hadde blitt kjent med på Brunla gård og rideskole. Imperial Skylight var en hest som hun virkelig ble dratt mot da hun så den for første gang. Da Ellefsen ville forsøke å trene opp vallaken som hinderhest, spurte Willa om å få ri den på trening. Willa fortalte i det ovennevnte intervjuet: «– Først så Wiggo litt rart på meg og sa «men du vil jo ikke ri på galopphester», men han lot meg få ri. Da ble jeg helt forelsket i hesten, og det førte til at jeg ville begynne med galopp. Det er dyrt å satse på sprang, så jeg hadde ikke nok penger til å satse innenfor den grenen på det nivået jeg ønsket.» Willa var 19 år gammel da hun gikk over hun til galoppridning. Willa uttalte følgende: «Sprang og galopp er som langrenn og alpint. To forskjellige idretter. Da jeg startet med galopp, var jeg helt «grønn» og ikke i rett form. Det var faktisk et par løp der jeg datt av etter mål. Men jeg var ikke redd, og jeg ville lære.»

Etter hvert fikk Willa ri Imperial Skylight på Øvrevoll. Hun hadde aldri ridd på en galoppbane før, så hun visste egentlig ikke hva hun drev med. Den første gangen falt hun av, og den andre gangen tok hun opp hesten på feil side av banen (På Øvrevoll er det en fast langside hvor man tar opp hesten). Willa fikk også ta amatørlisensen med Imperial Skylight og ri ham i noen løp.

Willa skjønte fort at hun trengte mer ryttertrening. I januar 2016 ble hun tilbudt en jobb hos Annike Bye. I begynnelsen pendlet Willa fra Larvik til Oslo for å ri for henne på trening. Willa måtte stå opp klokka fire hver morgen. Hun flyttet i mai samme år til Oslo og tok med seg El Chico II. Willa jobbet for Annike i halvannet år innen hun våren 2017 begynte å jobbe for Niels Petersen. Willa hadde kun vært hos ham i tre dager da hun fikk et tilbud om å reise til Frankrike for å jobbe med noen av hans løpshester der nede, som hadde stått der nede i vintertrening og som hadde fem uker igjen av oppholdet. Willa takket ja.

Petersen pleide å sende hester til Dubai om vinteren for å la dem trene og konkurrere der. Vinteren 2017/2018 reiste Willa til Dubai for første gang. Det var sammen med Niels søster, Marianne, som også er annentrener på stallen. Året etter ble det ingen tur til Dubai- Vinteren 2019/2020 fikk hun sjansen på ny, men denne gang uten Marianne. Hun hadde brukket ankelen et par dager før avreisen og fikk derfor ikke blitt med som planlagt. Dette førte til at Willa — sammen med jockey Per-Anders Gråberg – fikk hovedansvaret for Petersens hest, samt at Petersen selv pendlet fram og tilbake mellom Norge og Dubai.

Willa tok sin første seier som amatørjockey på hesten Favilla på Øvrevoll og ble amatørjockey-champion i Norge i 2018 og 2019 (Champion er den jockeyen i sin kategori – amatør, læring eller profesjonell – med flest seiere gjennom en hel sesong).

Hun vant 1. oktober 2019 sitt første utenlandske løp, HM Dronningens Ærespræmieløb, i Danmark, og hun var den eneste norske rytter som deltok. I anledning dansk galoppsports 160-årsjubileum gjestet dronning Margrethe II av Danmark løpet. Hun tildelte Willa pris og vandrepokal. Willa fikk også drikke champagne med dronningen.

Willa uttalte følgende i et intervju med Østlands-Posten i avisas utgave av 2. oktober 2019: «Hesten jeg red var den minst spilte hesten før løpet. Jeg hadde heller aldri ridd på den banen før. Det er en veldig teknisk bane og man må egentlig ha ridd på den flere ganger for å bli med på dette løpet. Men treneren min Niels Petersen og den danske treneren Flemming Poulsen fikset det slik at jeg fikk dispensasjon til å bli med allikevel.»

Willa representerte Norge i Longines Fegentri World Championship for Lady Riders (verdenscupen for kvinnelige amatørryttere) i 2018 og 2019. Hun ble sammenlagt nummer to i verdenscupen i 2019.

Hun tok ut lærlinglisens i 2020. Willa ble lærlingschampion 2020 med 14 seire og lærlingschampion 2022 med 19 seire. I 2022 ble hun også nummer to i jockeystatistikken i Norge blant de profesjonelle. Willa ble lærlingschampion 2022 på Göteborg Gallop i Sverige. Hun ble skandinavisk lærlingschampion 2022 (mestseirende jockeylærling i Skandinavia) med 27 seire.

Willa vant norsk mesterskap for toåringer på Øvrevoll med hesten Take A Chill Pill, trent av Annike Bye Hansen, i 2022

Morten Bakkeli.

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *