Når norske kommuner mister kontrollen rykker staten inn.

5 august har spaltist Kjell-Magne Rystad et innlegg i Nettavisen om kommuner som har havnet på Robek listen. Han skriver blant annet dette i saken:

«12 kommuner er for tiden under statlig administrasjon fordi de har satt økonomien over styr.»

«Lokalpolitikk dreier seg om de nære ting. Kommer skolen til å legges ned? Blir sykehjemmet sikret videre drift? Hvor skal den planlagte veien gå? Eller blir eiendomsskatten justert opp enda en gang?»

«I praksis dreier mye av dette seg om økonomi. Har kommunen og fylket orden på driften slik at de tjenestene innbyggerne forventer kan leveres?»

«Kommuneøkonomi har i mange år vært en gjenganger i det politiske ordskiftet inn mot valgene. I Norge er staten søkkrik, mens kommuneøkonomien ofte beskrives som bare elendighet.»

«Siden Norge fikk lokalt selvstyre i 1837 har det vært et lokalt ansvar å holde orden på lokal offentlig økonomi i kommuner og fylker.»

«Velgerne i de 12 Robek-kommunene bør tenke på hvem i lokalpolitikken som kan finne vei ut av uføret når de går til valg 11. september.» Les hele innlegget i Nettavisen her.

Observerer i denne saken at disse 12 kommunene er små kommuner med innbyggertall fra 445 (Træna) til 9607 (Fauske) med driftsresultater i 2022 på 4,3% (Træna) og 5,8% (Fauske).

Til sammenligning er ennå ikke Larvik kommune på Robek listen men innbyggertallet i Larvik er i 1 kvartal 2023 48290 personer. Driftsresultatet for 2022 var -05%.(Larvik)

Hva skjer hvis Høyre og FRP i Larvik fjerner den nylige innførte eiendomsskatten i 2024? Vil Larvik kommune igjen havne på Robek listen hvis dette skjer?

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *