Denne saken fra et sykehjem i Oslo ble publisert i VG og Bøkebloggen skrev om saken 14 august 2023. Les saken her. 

24 august 2023 ble det publisert et leserbrev i avisen Gjesdalbuen med overskriften «I dag må du nesten være døden nær og så dement at du er ute av stand til å ta vare på deg selv, før du kommer på hjem.»

Her er litt av det som er skrevet i saken og nedenstående skrevet med blått er sitat fra leserbrevet i Gjesdalbuen.

Ingenting er verre for helsa enn å sitte i lenestolen og se TV hele dagen.

Da jeg vokste opp, bodde mine to oldefedre på gamlehjem. De var begge i 80-90 årsalder, mentalt friske, og forholdsvis spreke til bens også. Grunnen til at de var på gamlehjemmet var at de var enkemenn, og den gangen var det slett ikke vanlig at menn kunne bo alene hjemme og stelle for seg selv. Det var de ikke vant til, så da ble det gamlehjemmet.

Der hadde de sitt eget rom, der de kunne ta med seg litt av det de hadde hjemmefra, være sosial sammen med de andre i det felles oppholdsrommet, spise middag i spisestuen – middag som selvsagt var laget på kjøkkenet i etasjen under. Hvis de ville ha fred og ro var det bare å gå inn på rommet.

I dag må du nesten være døden nær og så dement at du er ute av stand til å ta vare på deg selv, før du kommer på hjem, og da er det et sykehjem. I tillegg til de som jobber på sykehjemmene, må kommunen også ha mange som tar seg av de som bor hjemme.

Det letes stadig etter løsninger som kan gjøre hjemmesykepleien mer effektiv og at de kan ha mer tid til hver person.

Fysisk trening, sosialt samvær og kreativ aktivitet på ett og samme sted. Dette bør kunne bygges av et byggefirma, gjerne organisert som borettslag med lav inngangsbillett.

En slags gamlehjem anno 2000-tallet? Les hele innlegget fra Gjesdalbuen her. 

Sitat slutt.

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *