Sølvi Haraldseth Lysnes (født Sølvi Haraldseth 6. august 1970 i Hønefoss) er musikkpedagog og sanger (mezzosopran). I tillegg spiller hun fløyte, gitar, piano og er kordirigent. Hun er svært opptatt av forholdet mellom helse og musikk/kultur og at dette både er viktig i forebygging og behandling.

Sølvi Haraldseth Lysnes Foto: larvik.kommune.no

Siden rundt 2003 har Sølvi opptrådt med sang og pianospill på sykehjem i Larvik kommune. Hun er opptatt av at de som tar del i en musikkstund skal få høre musikk de har et forhold til; musikk de kan kjenne seg igjen i. Ofte kommer de selv med musikkønsker.

Sammen med Ane Ringheim fra Larvik Museum utarbeidet Sølvi prosjektet Fra minneboka. Målet var å gi eldre en god kulturopplevelse og å bringe tilbake og forsterke minner. I 2021 feiret Larvik sitt 350-årsjubileum, og Fra minneboka-turnéen var én av kommunens satsinger, som sikret at også eldre på sykehjem fikk ta del i jubileumsfeiringene. Temaet for jubileumsforestillingen var nær byhistorie, feiringer og merkedager. Etter dette har de gjort forestillingene Hvalfangst (Livet til sjøs og der hjemme – lokalt) og Barndom på 40–50 tallet (lokalt). Alle forestillingene har blitt suksesser.

I august 2023 ble det kjent at Sølvi skal lede et demenskor i kommunal regi sammen med Marita E. Slettevold og ansatte ved Villa Kveldssol og hukommelsesteamet i Larvik kommune.

Hun er per 22. september 2023 ansatt som pedagog ved Larvik Kulturskole, avdeling Kreativ.

Larvik kulturskole Foto: larvik.kommune.no

Foreldrene er kontrollør på jernbanen, Erik Haraldseth, og tannpleier Turid, f. Nebell. Faren ble født i Nesbyen, og moren ble født i Oslo. Erik Haraldseth hatt mange ulike arbeidsoppgaver gjennom tidene, blant annet som ordfører i Ringerike Kommune og kultursjef i samme kommune.

Sølvi er oppvokst med musikk. Faren var slagverker i Hønefoss Ungdomskorps og moren sang i kirkekoret ved Hønefoss kirke. Den tre år eldre søsteren, Anita, sang og spilte klarinett.

Sølvi var elev ved musikklinjen ved Rud videregående skole 1986–1989. Hun studerte ved Toneheim Folkehøgskole 1989–1990, der hun tok halvårsenhet i musikkterapi. Sølvi hadde også praksis på en institusjon for mennesker med psykisk utviklingshemming. Høsten 1990 begynte hun på Barratt Due musikkinstitutt, der hun gikk på barnehage-/grunnskolerettet linje. Målet var å arbeide i barnehager og skoler eller ved spesielle institusjoner. Sølvi avsluttet studiene i 1993. De siste årene har hun tatt noe videreutdannelse.

Sølvi startet tidlig å synge (bare tre år gammel) og å opptre sammen med sin eldre søster, Anita. De underholdt både på eldresentre og ulike arbeiderpartisamlinger de første årene. Da Ringerike AUF og Ytre Ådal AUF arrangerte hyggekveld for pensjonistene i Trygdeblokken 24. mars 1976, sang Sølvi sammen med Anita, mens Herbert Sandli trakterte trekkspillet.

Sølvi begynte først å spille fløyte i Ullerål skoles musikkorps i 1979 og senere i Hønefoss Ungdomskorps. Etter at hun flyttet til Larvik spilte hun fløyte i Larvik Ungdoms Musikkorps.

Ringerike Arbeiderpartis kvinneutvalg og AOFs kulturutvalg arrangerte 16. august 1985 et hyggemøte på Servicesenteret i Krokenveien 19, der det ble underholdning ved Ruste’s kvartett samt Anita og Sølvi Haraldseth.

Sølvi var medlem av Ringerike Pikekor i åtte år. Hun opptrådte som solist med koret ved flere anledninger. Under en kortur til daværende Leningrad (nåværende St. Petersburg) i 1980-årene var Sølvi solist på en russisk folketone. I tiden på Toneheim Folkehøgskole var hun medlem både av skolens kor og kammerkoret. To kvinnelige elever ved skolen oppfordret Sølvi til å søke om opptak i Norges Ungdomskor. Hun prøvesang i januar 1990 og var med på den første prøvesamlingen i februar. Koret vant i august en førstepris i den internasjonale korkonkurransen i Arezzo i Italia.

Hønefoss Gladjazzensemble stilte for første gang med en sangsolist på en konsert under kulturuken i Hønefoss 25. mai 1991. Irene Mårdalen fra Ringerikes blad skrev i utgaven av 27. mai at Sølvi framførte «Basin Street Blues» og «Hello Dolly» meget bra.

Norges barne- og ungdomskorforbund oppfordret Sølvi til å søke om plass i Verdens ungdomskor. Hun ble tatt opp. Sølvi reiste til Ungarn 12. juli 1991, der koret øvde i to uker. Deretter dro det ut på en omfattende turné i Ungarn, Tsjekkoslovakia, Tyskland, Belgia og Nederland. Turnéen endte i Amsterdam med en konsert i den berømte Concertgebouw. Sølvi var med i Verdens ungdomskor i to år.

Flere av Ringerike-distriktets mest lovende og anerkjente sangere og musikere ble samlet til en felleskonsert i Metodistkirken i Arcaden 18. september 1994. Sølvi sang duett med barytonsangeren Per Vollestad i to romanser av Robert Schumann til pianoakkompagnement av Ivar Anton Waagaard. Hun tolket «Almaz» og «The Rose» på egen hånd. Tor Hammerstad fra Ringerikes Blad mente i utgaven av 19. september at det var dristig av Sølvi å velge nettopp disse sangene, men at oppgaven var bestått.

Sølvi giftet seg i Larvik kirke 3. august 1996 med Ståle Lysnes. Han er trompetist i Larvik Ungdoms Musikkorps. Sammen har de fått sønnen Nikolai Lysnes og datteren Sofie Lysnes.

Sølvi var i september 2000 én av de nyansatte pedagogene ved Larvik Kulturskole som sto for den nye avdelingen «Kreativ førskole».

Hun var én av tre engasjerte lærere fra Larvik Kulturskole som sto bak forestillingen Kom, se her i min kikkert på Munken kino 6. mai 2001. Barn fra åtte barnehager i distriktet var med.

Sølvi var dirigent for juniorkorpset til Larvik Skolekorps under juniorkorpsmatinéen i Munken kino 21. mars 2004.

Sølvi var dirigent for Bislet studentkor 1992–1993 og Bakkebykoret i Larvik 2011–2012. Hun har også dirigert ulike barnekor og vokalensembler i kulturskoleregi.

Hun spilte rollen som Seline Olesdatter i Herregårdsspillet, Charlotte Amalie – Grevens datter, i 2008.

Hun var dirigent for junior- og aspirantkorpsene til Nanset Skolekorps 2013–2014.

Under Kulturnatta i Larvik 9. november 2019 holdt Eva Therese Johansen, Jan Ivar Eikeland og Sølvi en konsert med jazzpregede toner, Stjernedryss i høstmørket.

Gruppa Kreativ Vokal – med kollegaer fra Larvik Kulturskole, avdeling Kreativ – begynte å øve sammen i Corona-tiden. Sølvi er ett av seks medlemmer. Gruppa opptrådte for første gang 21. juli 2022, og det var i Larvik kirke.

80-årsdagen for deportasjonene av jødene i Norge ble 26. november 2022 markert på Larvik bibliotek, hvor blant annet Sølvi framførte «Månestrålen», som Marie Sachnowitz sang på dekket til fangeskipet D/S «Donau».

Hun sitter per 22. september 2023 som teamleder for denne avdelingen.

Sølvi tok også initiativet til at det skulle bli tilrettelagt musikkundervisning for både unge og eldre i Larvik.

 

Morten Bakkeli

 

 Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.comhvis dere har noe på hjertet.