Larviksdistriktet har bidratt med forbausende mange personer på TV-skjermen. Vi kan nevne Ragnar Baartvedt, Richard Herrmann, Phie Slaatta og statsmeteorolog Jan Ole Flæten. I den senere tid har vi Line Elvsåshagen, Gisle A. Gjevestad Agledahl og Halvor Bakke. De to siste er homofile. Agledahl er den første skeive profilen i vår serie.

Gisle August Gjevestad Agledahl (født 20. oktober 1990 i Tønsberg) er journalist og programleder på TV. Han er også aktiv som foredragsholder og konsulent innenfor dokumentarjournalistikk, seksualitet og identitiet, og sosiale medier. Gjevestad hadde en personlig spalte i ungdomsbladet Det Nye januar–desember 2018, ofte med temaer rundt psykisk helse. Han var konsulent ved Nordisk Ministerråd august–desember 2022, hvor han innledet en debattserie rundt i Norden og skrev en think piece om hvordan det nordiske samarbeidet kan møte utfordringene til LHBITQ+–personer i området.

Larvik Seilforening gikk vinteren 2001 ut for å rekruttere unge seilere til klubben. Agledahl var én av de 15 som deltok på nybegynnerkurset.

Gjevestad tok sølv i NM i Pokémon-kort i 2002.

Han var elev ved Larvik Kulturskoles kunstskoleavdeling på Bøkeskogen Kultursenter, som var et tilbud til alle gutter og jenter fra 6 til 18 år. Elevene fikk grunnleggende opplæring i farge, form og komposisjon.

Agledahl sang i Nanset Ten-Sing.

I ungdomsårene jobbet Gjevestad i en klesbutikk.

Agledahl var med på å starte SOS–Rasisme i Larvik og markerte årsdagen for Krystallnatten 9. november 2004 ved å delta på en stand på Nordbyen kjøpesenter, hvor han blant annet vervet nye medlemmer.

Agledahl ble i november 2005 valgt som medlem av Ungdomsrådet i Larvik med ansvar for plan og økonomi.

Han gikk på musikklinja ved Sandefjord videregående skole og hadde sang som hovedinstrument 2007–2009 Ved siden av dette studerte Gjevestad realfag.

Agledahl var elevrådsrepresentant ved Sandefjord videregående skole. Da han skulle ta fatt på siste året der i 2008, var det i grunnen aldri tvil: Han skulle bli russepresident. Gjevestad uttalte dette i et intervju i Sandefjords Blads utgave av 9. oktober 2008: «Jeg har alltid vært engasjert i mine omgivelser og liker å få ting til å skje, så å stille som kandidat til vervet som russepresident falt egentlig ganske naturlig.» Han måtte ikke desto mindre innom tenkeboksen før han bestemte seg. I egenskap av å være russepresident holdt Gjevestad 17.-mai talen i Sandefjord i 2009.

Han studerte journalistikk, fordypning i tekst og eksamen i TV, ved Høgskolen i Oslo 2010–2013. Agledahl har en bachelorgrad derfra.

Han var journalist og fotograf i Østlands-Posten 2010-2012, hvor han var med på graveprosjektet Fattigdomsbløffen, som i 2012 vant A-pressens pris «Hederlig omtale». Det tok for seg hvordan statlige fattigdomsmidler blir skuslet bort i administrasjon uten at de når de fattige.

Han var styremedlem i Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo (2010–2011), medlem av Velferdstinget i Oslo (2010–2011) og styreleder i studentmagasinet ERGO (2011–2013).

Agledahl var journalist, fotograf og redigerer i Oslo Nights 2010–2012. Han var journalist i Dagbladet Magasinet 2011–2015,hvor han blant annet skrev «Diettbløffen», «#superstjerner» og «Gledessprederen». Agledahl var tilknyttet VGTV som regiassistent i 2012 samt som prosjektkoordinator og utvikler for interne produksjoner 2013–2014.

Agledahls første jobb i NRK P3 var i redaksjonen til P3morgen som researcher og gjestebooker september–oktober 2013. Han var tilkallingsvikar for humor og underholdning på P3Morgen og P3 nett 2014–2015.

Agledahl var castingansvarlig i Plan-B TV for serien Kongen på haugen i 2015.

Agledahl jobbet 2015–2016 i NRK P3s TV-redaksjon som konseptutvikler, publiseringsansvarlig og manusforfatter. Han utviklet nye konsepter for Leo Ajkic og Line Elvsåshagen i tillegg til at han var nettansvarlig for Tara & Vegard.

Agledahl var nettansvarlig for TV-seriene Line jorda rundt (som ble sendt på NRK3 30. september 2015–4. november 2015) og Line dater Norge (som ble sendt på samme kanal 5. oktober–9. november 2016). Begge seriene var med Line Elvsåshagen.

Han vant Gulltaggen for sosiale medier i 2016 og ble samme år kåret til «Årets overraskelse» under Social Media Awards. Gjevestad vant Gullruten som manusforfatter for TV-serien Line redder verden… litt i 2017 og ble samme år kåret til «Årets sosiale medier-rådgiver» under Social Media Awards.

Agledahl stod bak kampanjen «Jævla homo», som startet 7. mars 2017. Gensere og kapser med logoen «jævla homo» ble delt ut til profiler og kjendiser, som viste sin støtte gjennom å legge ut bilder av seg selv på Instagram med disse klærne på. Agledahl uttalte at planen var å knuse «jævla homo» som skjellsord og å ødelegge det negative rundt ordene.

Gjevestad erindret i et intervju i Østlands-Postens utgave av 14. september 2017 at det var da han gikk på videregående skole at han begynte å lure på sin egen seksualitet. Han sa til foreldrene sine: «Jeg vet ikke om jeg kommer hjem med en gutte- eller en jentekjæreste.» De svarte «så spennende». Det var først var da Gjevestad flyttet til Oslo og falt for en gutt at han skjønte at han var skeiv.

Gjevestad avslørte i et intervju som ble publisert på nettstedet p3.no 7. mars 2017 at også han er full av fordommer: «Eg syns det er vanskeleg at kjærasten min er gutt. Men samstundes har eg så inderleg lyst til at det ikkje skal ha noko å seie kva kjønn kjærasten min er. Sjølv om eg har vore i eit forhold eit par år no, klarar eg ikkje riste av meg følelsen av at noko er gale. At eg ikkje høyrer heilt til, og at eg berre blir «ein homo» i andre sine auge.»

Kronikken Ingen er bare en «jævla homo», som ble publisert på NRK-nettsiden Ytring 7. mars 2017, hadde 430.000 visninger på Facebook.

Gjennom prosjektet som skulle bli til dokumentarserien Jævla homo ville Agledahl prøve å få svar på spørsmål rundt sin egen identitet og seksualitet. Målet var å bli kjent med skeive miljøer og møte den motstanden han var så redd for. Agledahl utforsket hvorfor han selv syntes det var vanskelig å være homofil.[17] Serien ble sendt pa NRK1 18. september-16. oktober 2017 og bestod av fem episoder. Den ble nominert i kategorien «Årets TV-serie» før nettstedet Gaysirs arrangement GayGalla 2018.

Agledahl har siden markert seg som en tydelig stemme i samfunnsdebatten og var én av semifinalistene i Vixen Influencer Awards 2018.

Han har laget TV-dokumentarer, hvor han har jobbet både foran og bak kamera. Agledahl stod i 2019 for regien på Amnesty International-samarbeidet Tyrkia uten filter, som tok for seg brudd på menneskerettighetene. Han var sammen med Azar Ebrahimi og Ante Bjelland ansvarlig for regi og manus til fjerde episode Gutter og følelser samt sammen med Ebrahimi og Maria Rivedal ansvarlig for regi og manus til femte episode Feminazzi av TV-serien F-Ordet med Ulrikke Falch. Agledahl skrev sammen med Naja Søtje Thomsen manuset til TV-serien Avkledd med Jenny Skavlan. Den var på åtte episoder og ble vist på NRK i 2019.

Agledahl var programleder for morgenflaten i P3sommer juni–august 2019.

Agledahl og Vilde Bratland Erikstad var 2019–2020 programledere for Innafor, en personlig og undersøkende TV-dokumentarserie på fem episoder som utforsket miljøer og fenomener som utfordret en ung generasjon.

I 2020 ble han kåret til én av «D2s ledestjerner», Dagens Næringslivs årlige kavalkade over unge personer som redaksjonen tror vil gjøre verden mer bærekraftig, gjennom gode idéer, handlekraft eller lederegenskaper.

Agledahl var februar–oktober 2021 journalist og researcher hos TV Wonder.

Gjevestad har siden juni 2021 vært daglig leder for Utakt AS, et produksjonsselskap som lager innhold for ulike medieplattformer.

Gjevestad vant prisen for «Årets kampanje» under Social Media Awards i 2021 og vant samme år Gullruten som journalist for TV-serien Innafor.

Han etablerte høsten 2022 den veldedige organisasjonen INSJ sammen med Isabelle Ringnes og Jenny Skavlan, et initiativ som har som mål å heve det etiske og faglige nivået på den norske influencer-bransjen.

Agledahl var 2021–2022 også programleder for Brytning, en podkast på syv episoder om kunst, det å finne sin plass og å bryte normer. Poden var en del av Nasjonalmuseets bidrag til markeringen av Skeivt kulturår i 2022, hvor Nasjonalmuseet og andre kulturaktører markerte at det var 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge.

Agledahl  var mars–april 2022 journalist og researcher for TV-serien Lisenskontrolløren.

Agledahl var i 2022 én av profilene i årets sesong av Bloggerne på TV 2, hvor seerne fikk bli med på overgangen fra by til bygd, da han flyttet fra Oslo til Fyresdal i Vest-Telemark over en liten periode.

Agledahl Gjevestad var mars–april 2022 journalist og researcher for TV-serien Lisenskontrolløren.

Se et klipp fra «Hvem er best til å lyve av Ulrikke Falch og Gisle Agledahl?»her.

(1) Ulrikke Falch og Gisle Agledahl: Den beste løgneren – YouTube

Morten Bakkeli.

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *