5 oktober 2023 har HK Nytt publisert saken «Disse tre matbutikkene er ulovlig søndagsåpne. Her bryter Larvik kommune loven.» Saken setter fokus på søndagsåpne butikker på Øya i Larvik. 

Her er litt av det som er skrevet i saken 5 oktober 2023 og nedenstående skrevet med blått er sitat fra saken.

Lokalpolitikerne i Larvik har gitt tre butikker lov til å holde åpent på søndager. Men det er ulovlig, ifølge Statsforvalteren.

I all hovedsak er det ikke lov med søndagsåpne butikker, ifølge helligdagsloven. Men det fins unntak. Kommuner kan søke Statsforvalteren om å bli såkalte «typiske turiststeder».

Innvilges søknadene, kan butikkene innenfor bestemte geografiske områder ha lovlig søndagsåpent.

En av dem er Larvik. I 1999 ga Fylkesmannen i Vestfold (nå Statsforvalteren) Ula, Kjerringvik, Nevlunghavn, Helgeroa og Stavern status som typiske turiststeder.

21 år senere – i 2020 – ville kommunen at også Gloppe skulle bli et typisk turiststed. De søkte Statsforvalteren som godkjente søknaden med en forskrift. Dermed kunne Meny Blinken på Gloppe ha søndagsåpent.

Kommunaldirektøren anbefalte å avslå søknadene og argumenterte slik, ifølge kommunens sakspapirer.

Men det er ikke kommunaldirektøren som bestemmer. Det er politikerne – i dette tilfellet de folkevalgte i Hovedutvalget for miljø, kultur og næring i Larvik kommune.

Stikk i strid med kommunaldirektørens anbefaling vedtok politikerne at de tre butikkene kunne åpne dørene den sjuende dagen i uka. 

– Kommunen kan ikke godkjenne steder som typiske turiststeder da denne myndigheten ligger til Statsforvalteren, sier fagsjef Anna Karin Hauge ved Statsforvalteren i Vestfold og Telemark til HK-Nytt.

Statsforvalteren er et kontrollorgan og kan undersøke om butikkene følger loven. 

– Jeg skal opprette en sak og få dette undersøkt, sier Hauge til HK-Nytt. Les hele saken fra HK Nytt her.

Sitat slutt.

Da er det bare å vente på saken fra Statsforvalter som vil havne på bordet til de nyvalgte politikerne i Larvik.

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *