Jeg skrev i et leserbrev for flere år siden at det som preger en by er bygningene og menneskene som bor i den. Hvis man fjerner alt for mange kjente bygninger, forsvinner en del av byens sjel og identitet. Jeg leste med stor sorg Peter Sollis leserbrevØstlands-Posten 27. oktober 2023. Romberggata skole er godt synlig øverst i bakken for de som seiler med båter inn Larviksfjorden og er et signalbygg.

Rombær’n har utgjort en del av bybildet helt siden den ble oppført i 1886. Flere generasjoner av larviksfolk har et forhold til den, blant annet som elever. Etter at Thirudgården ble revet i 1958 har Larvik egentlig bare hatt én slottsliknende bygning: Romberggata skole. Den er bygget i nyklassisistisk stil akkurat som Det kongelige slott i hovedstaden.

Det er interessant å merke seg at politikerne i Larvik i sin tid vurderte å rive både Tollerodden og Festiviteten – to bygninger som har blitt restaurert og som brukes i disse dager. Om idéfattige medlemmer av Larvik kommune ikke vet hva bygningen kan anvendes til, er det trolig noen idérike privatpersoner som vet dette.

Da det i 1980 ble vedtatt at Romberggata skole skulle nedlegges, skrev jeg visa «Ikke legg ned Rombær’n» til russerevyen The Russet Show. Jeg vurderer å ta fram visa og skrive en ny tekst. Den nye tittelen blir «Ikke riv ned Rombær’n».

Morten Bakkeli

 

 Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.comhvis dere har noe på hjertet.