Bøkebloggen vil gjøre leserne oppmerksom på at dette er den første artikkelen, der Erik Johanssen forteller om sitt virke som forfatter. Det har ikke vært artikler om dette i Østlands-Posten.

En stor takk til Erik Johanssen for hyggelige telefonsamtaler. Han har vist stor interesse og aktivt deltatt i utformingen av artikkelen.

På Bøkebloggens spørsmål om Erik Johanssens beskjedne produksjon av to hørespill sammenliknet med broren Steffens tolv hørespill og fire TV-filmer, svarte han: «Jeg har hatt så mange interesser.»

Også en stor takk til Jan-Kristian Vikeiane Schriwer, administrator for Facebook-gruppa NRKs historie, som la ut Johanssens to grøssere. En stor takk til Roy Nilsen som tipset oss om bildet av Furuholt.

Bøkebloggen legger også ut Erik Johanssens to grøssere.

Erik Andreas Johanssen (født 15. desember 1937 i Hedrum) er tidligere selger, forfatter av grøssere og amatørkunstmaler.

Erik Johanssen. Foto stilt til disposisjon av Erik Johanssen.

Foreldrene var disponent for eget firma med godtebutikk på Rutebilsentralen og diverse agenturer Ole Andreas Johanssen (1902–1995) og hjemmeværende Joran, f. Persen (1905–1995). Faren ble født i Brunlanes, mens moren ble født i Hedrum. Hun kom fra Furuholt og var datterdatteren til Alfred Andersen. Erik Johanssen var nummer to i en barneflokk på fem. Han hadde én eldre og én yngre bror samt en yngre adoptivsøster. Broren Steffen har blant annet skrevet manus til flere hørespill og TV-filmer for barn på NRK.

Erik Johanssen fortalte det slik i et intervju med Bøkebloggen, som ble lagt ut på nettet 1. desember 2023: «Født på Furuholt den svært snørike vinteren 37/38 (15.12.1937) og ble med på flyttelasset opp til Herregårdsbakken 5C i 1939 (der Steffen kom til verden).»

Furuholt. Flyfoto fra 1948. Fjellanger Widerøe / Vestfoldmuseene

Erik Johanssen giftet seg 25. mai 1963 i Larvik kirke med fotoassistent Wenche Skintvedt (1942–). Hun ble født i Oslo, men bodde da på Nanset. Sammen fikk de to døtre og en sønn.

Etter en rask tur innom middelskolen ble det noen år til sjøs. Johanssen avla kystskippereksamen i Marinen og gikk på styrmannskolen i Sandefjord 1959–1960. Han ble ansatt i salgsavdelingen på DenJa i 1960 og var der fram til han ble pensjonist i 2009.

Erik Johanssen. Foto stilt til disposisjon av Erik Johanssen.

Erik Johanssen laget hørespill sammen med brødrene Ole Per og Steffen hjemme i Herregårdsbakken 5C fra Erik og Steffen var i tenårene og fram til de var et stykke ut i tyveårene. Steffen Johanssen fortalte dette i et intervju i Østlands-Postens utgave av 26. april 1986: «Vi fikk lydbånd i huset, og med det spennende muligheter. Sammen skrev vi grøssere, og mobiliserte så slekta som aktører. Resultatet ble gjerne framført 3. juledag.»

De tre brødrene Ole Per, Erik og Steffen Johanssen før de laget bloddryppende hørespill med lydeffekter hjemme i Herregårdsbakken 5C. Foto stilt til disposisjon av Erik Johanssen.

I intervjuet med Bøkebloggen fortalte Erik Johanssen om hva som var hans inspirasjonskilder: «Jeg er vokst opp med blant annet Detektivmagasenet. Jeg har langt over 1000 eksemplarer, der Knut Gribb og hans medarbeidere Harald Brede og Finn Jerven kjemper en innbitt kamp mot det farlige og listige firkløveret Thomas Ryer, hans venninne Marion Allvard (Panteren), Simon Farr og Olga Barkova. Med en komplett samling av «Maske-serien» hadde jeg et godt grunnlag for å skrive mine egne grøssere. Jeg begynte nærmest på folkeskolen med norske stiloppgaver (som jeg elsket) og skrev historier, som stort sett gav meget gode karakterer, men med et lite vedlegg med lærer Bredveis røde blyant på siste side «Meget godt skrevet Erik – men innholdet er tvilsomt.»»

Erik Johanssen er kreditert som forfatter av to hørespill: Ettersøkte er farlig (sendt på Natt-ta-ta 18. mai 1973) og En morder går ombord (sendt på Natt-ta-ta 15. februar 1974). Ettersøkte er farlig ble i mange år etterpå sendt som reprise hver påskeaften. Det hendte i november og Etter lyn kommer torden ble ikke antatt.

Etter at Ettersøkte er farlig ble sendt, fikk Johanssen mange hyggelige hilsninger fra venner, familie og fremmede, blant annet en venneflokk i Drammen som gratulerte og ville at han skulle skrive en forsettelse. Til Bøkebloggen fortalte Johanssen følgende: «Jeg har en plan når jeg begynner på historien, men mye kan også ta en annen retning underveis. Det som gjorde at Ettersøkte er farlig slo an og ble en «höjdare«» for meg, var nok slutten, som ble som den ble (og ved å skrive en fortsettelse hadde ødelagt hele poenget).»

På spørsmålet om hvordan det kom seg at Johanssen fikk hørespill antatt på NRK, svarte han at broren Steffen Johanssen hadde god kontakt med Totto Osvold.

Johanssen mente overfor Bøkebloggen at en god grøsser må være spennende og gjerne med en overraskende slutt.

Erik Johanssen var elev av Kristian Ullenes på Larvik Friundervisning med noe oljemaling, men har ellers mest drevet med akvarellmaling og har bare hatt med akvareller på utstillinger. Johanssen begynte å male i 1982.

Johanssen var formann for bedriftsidrettslaget på DenJa i mange år, formann for Larvik Svømmeklubb 1975–1979 og viseformann 1979–1981.

Han er medlem av Larvik Dokumentarsamlerforening, der tre av medlemmene, Bjørnar Borgersen, Tor Buaas, Jan Erik Waale har skrevet boken Made in Larvik, som utkom i 2023.

Ettersøkte er farlig ble sendt i Natt-ta-ta 18. mai 1973.To ektepar skal tilbringe helgen på en hytte på Hardangervidda. På vei til hytta hører de en foruroligende melding på radio: Morderen Karl Brobakken har rømt fra Gråholm sykehus for sinnslidende. Hør sendingen her, Natt-ta-ta 18. mai 1973

En morder går ombord ble sendt i Natt-ta-ta 15. februar 1974. Høsten 1956 går leiemorderen Rico von Wolff ombord i en gammel polsk lastebåt i Dunkirk for å reise til Stockholm. Det viser seg at han ikke er den eneste med den type kompetanse ombord. Hør sendingen her.  Natt-ta-ta 15. februar 1974.

 

Morten Bakkeli

 

 Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.comhvis dere har noe på hjertet.