Det var Bøkebloggens fredagsprofil 17. november 2023, Steffen Johanssen, som fortalte oss om ham.

Amund Sigurdssønn Karlsen (født 1. mars 1988 i Tønsberg) er skuespiller, regissør og forfatter. Som skuespiller har han erfaring fra TV, teater, film og NRK Radioteatret. Karlsen er blant annet kjent fra humorseriene Jul i Blodfjell på TVNorge og Parterapi på NRK.

Amund Sigurdssønn Karlsen. Foto: Siren Høyland / Det Norske Teatret

Barndomshjemmet var «Granheim» (nåværende Bålsrødveien 9) i Tvedalen i Brunlanes kommune.

Foreldrene er Sigurd Karlsen (1947–2023) og Reidun, f. Torbjørnsen (1948–). Faren jobbet i steinbruddet i Tvedalen, i Storås Lundhs Labrador, og var formann der. Han jobbet også i flere andre brudd i løpet av karrieren. Moren jobbet på E-verket på Bakkane og senere på Larvik og Lardal E-verk. Karlsen fortalte følgende i et intervju med Bøkebloggen: «Men først og fremst husker jeg henne som Arbeiderpartipolitiker, hun satt i kommunestyret og jeg ble døpt 1. mai i Tanum Kirke (den første som ble det), og jeg var med på kommunestyremøter fra jeg var nyfødt og møtte datidens toppolitikere i meget ung alder.»

Sigurd Karlsen ble født i Tvedalen, og hustruen Reidun ble født i Sandefjord. Hun har hele livet bodd i Tvedalen fram til hun flyttet til Langhus med sønnen da ektemannen døde i april 2023.

Amund Sigurdssønn Karlsen begynte å spille baryton i Berg skolekorps i 1996. Han spilte trommer og piano på Larvik kulturskole parallellt.

Karlsen gikk på medie- og kommunikasjonslinjen ved Thor Heyerdahl videregående skole 2004–2007.

Karlsens første teateropplevelse var Herregårdsspillet med Svein Tindberg i rollen som grev Ulrik Frederik Gyldenløve i 1990-årene. I et intervju i Østlands-Postens utgave av 16. november 2020 fortalte Karlsen at han ble frelst, og at han nok trodde at kunstnersjelen i ham våknet allerede da.

Karlsen ble i 2007 tatt opp på forfatterlinjen ved Danvik folkehøgskole i Drammen. Da han så vennskapet og samholdet mellom elevene på teaterlinjen, misunte han dem. Etter en snau uke bad Karlsen rektoren om å bli forflyttet dit. Denne sa ja. Karlsen fikk i oppdrag å framføre en monolog for de andre elevene. Det ble Sigbjørn Obstfelders dikt «Jeg ser». Neste utfordring ble rollen som Estragon i Samuel Becketts Mens vi venter på Godot. Premieren ble en suksess. Dramalæreren mente at både oppsetningen og rolletolkningen var strålende. Der og da bestemte Karlsen seg for at det var å opptre i skuespill han ville. Karlsen gikk på Danvik folkehøgskole til 2008.

Han ble høsten 2008 tatt opp på studiet drama og teaterkommunikasjon ved Høgskolen i Oslo i påvente av at skuespillerdrømmen skulle bli noe mer. Det ble et kortvarig studium før han endret kurs og fullførte en bachelor i teater på høgskolen i Oslo, med regi som en del av studiets siste år. Det var åtte elever på studiet. Karlsen hadde regieksamen siste semester, og Lilleskogen av Jesper Halle var hans eksamensforestilling. Det var en dyster fortelling om barn og overgrep.

Karlsen spilte i mars 2012 i stykket Borgen på Lilleborg kirke i Oslo.

Han var 2014–2019 sufflør ved oppsetninger på Det Norske Teatret, Riksteatret og Oslo Nye Teater.

Karlsen skapte Thorbjørn, en TV-serie på 45 episoder som ble publisert på Facebook 2018–2020. Han spilte tittelrollen i samtlige episoder og regisserte fem av dem.

På litteraturforspillet i Larvik bibliotek 28. juni 2019 under Larvik og Stavern Litteraturfestival hadde Karlsen og Brit Elisabeth Haagensli et Wildenvey–program.

Karlsen spilte rollen som teolog Molvik i Det Norske Teatrets oppsetning av Henrik Ibsens Villanda som hadde premiere 23. januar 2020. Ensemblet i Villanda fikk Heddaprisen i 2020.

Karlsens diktsamling Lyset sprenger katakomben kom i 2020.

Oslo Nye Teater satte opp forestillingen Kjellermennesket, som var basert på Fjodor M. Dostojevskijs roman Opptegnelser fra et kjellerdyp (Записки из подполья). Monologen ble framført av Karlsen i Teaterkjelleren i Centralteatret 17. september 2020. Regien var ved Marianne Sævig.

Amund Sigurdssønn Karlsen på plakaten til Det Norske Teatrets oppsetning av Kjellarmennesket i 2023. Foto: Maud Lervik / Det Norske Teatret

I oppsetningen av Nesjarspelet i Helgeroa 28. juni–1. juli 2021 spilte Karlsen rollen som Olav den helliges engelske hirdbiskop Grimkjell. Ifølge tradisjonen hadde han en viktig rolle i kristningen og organiseringen av den tidlige kirke i Norge.

Østlands-Postens utgave av 17. oktober samme år kunne man lese at Karlsen de siste årene hadde jobbet mye med lyrikkformidling, og at han hadde laget en rekke forestillinger bygd på tekstene til flere markante forfattere. Karlsen opptrådte både alene og sammen med musikere og andre skuespillere. Han var ved en rekke anledninger tilknyttet Det Norske Teatret med sine lyrikkprogrammer. Karlsen besøkte flere ganger Larvik bibliotek med disse programmene: Han fortalte om Gunvor Hofmo på kaffe & lyrikk 30. september 2017, om Inger Hagerup på lyrisk lørdag 7. april 2018, om Hans Børli på en lyrisk lunsj 20. oktober 2018, om Åse Marie Nesse på lyrisk lørdag 30. mars 2019, om Kolbein Falkeid på lyrisk lørdag 12. oktober 2019 og om Børli igjen på lyrisk lørdag 7. oktober 2023.

Karlsen ble tilknyttet Det Norske Teatret i 2011. Han begynte som teatervert ved siden av studiene. Karlsen begynte med sceniske oppdrag på lunsj og lyrikk i 2013. Han har blant annet vært regiassistent for Stein Winge og andre. I tillegg har Karlsen vært omviser, da han er glad i teaterhistorie og kan mye om det.

Kjellarmennesket, som han spiller på Det Norske Teatret i 2023, har ikke noe med forestillingen fra 2020 å gjøre. Det er to helt ulike dramatiseringer og forestillinger. Denne forestillingen er med Gina Bernhoft Gørvell som Liza og Amund Sigurddssønn Karlsen som Kjellarmennesket. Regien er ved den prisbelønte regissøren Johannes Holmen Dahl.

Karlsen regisserte kortfilmen, Rosa champagne, som hadde premiere på Cinemateket i Oslo 16. oktober 2023. Karlsen skrev på sin Facebook-side at den i korte trekk handler om å bli eldre og miste retningen i livet. Alle hovedrollene ble spilt av kvinner mellom 78 og 86 år. Blant disse var Solfrid Heier, Eva von Hanno og Kari Simonsen.

Roller

TV-serier

 • Orkestergraven – vitne (2009)
 • Suksesskolen – Pjotr (2015)
 • Kollektivet – gjesteroller (2015)
 • Jul i Blodfjell – Glenn Erik Soot (2017)
 • Thorbjørn – Thorbjørn (2018–2020)
 • Parterapi – Vemund (2019)
 • Maxi Taxi Driver – Nadias nabo (2021)
 • Flex – medvirkende (2022)
 • Cammo – hotellmanager (2023)

Teater

 • Villanda – Molvik – Det Norske Teatret (2020)
 • Kjellermennesket – Oslo Nye Teater (2020)
 • Kjellarmennesket – Det Norske Teatret (2023)

Kortfilmer

 • Elsker – Sven Erik (også regi) – 2020
 • Helt – Stig Olsen (kun rolle) – 2021
 • Cryonics – Mannen (også regi) – 2022
 • Rosa champagne – (kun regi) – 2023
 Morten Bakkeli

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.comhvis dere har noe på hjertet.