Dette er en artikkel om Jan Grøtting Simonsen, slik han selv ønsker å ha den framstilt gjennom intervjuer med Bøkebloggen og andre media.

Jan Grøtting Simonsen (født 9. januar 1938) er wagnerhornist, pensjonert kaptein i feltartilleriet i Forsvaret og tidligere tilknyttet handelsnæringen. Han er fra 9. apri 2017 foredragsholder for eget foretak. Simonsen holder ofte foredrag om Larvik Borgermusikks historie.

Jan Grøtting Simonsen. Foto stilt til disposisjon av Jan Grøtting Simonsen.

Han er fra 8. august 2016 wagnerhornist i Divisjonen for Frelsesarmeen Telemark og fra 22. september 2021 wagnerhornist i FA-Brass, Frelsesarmeen, Skien korps.

Wagnerhorn. Foto stilt til disposisjon av Jan Grøtting Simonsen.

Simonsen ble fra starten 16. april 2015 medlem av gå-trim-gruppa til Frisklivsentralen i Larvik kommune, som trimkonsulent og «humørkonsulent i ulønnet stilling», slik han selv omtaler seg.

Foreldrene var tekniker Trygve Kristian Simonsen (1901–1975) og Henriette Eriksen, f. Grøtting (1913–2009). Faren ble født i Larvik, mens moren ble født i Tjølling. Han kom fra Torstrand, og hun kom fra bruksnummer 1 under gården Grøtting. Jan Grøtting Simonsen hadde en yngre bror og en yngre søster.

Hans morfar, Karl E.Grøtting, mottok Kongens fortjenestmedalje i 1961 for sitt arbeide som folkevalgt i Tjølling kommune. Han representerte Arbeiderpartiet og var en tid også varaordfører.

Jan Grøtting Simonsen vokste opp på bruksnummer 1 under gården Grøtting. Barndomshjem fra 1941 var «Solåsen» (bruksnummer 2 under gården Grøtting, Grøttinglia 8 A). Han bodde senere i C A Larsens vei 6 på Østre Halsen, en firemannsbolig oppført av LABO. I 1983 flyttet Simonsen til Nordliveien 13 i Hedrum.

Ekspeditør Simonsen giftet seg nyttårsaften 1960 med den ungarske flyktningen og syerske hos Harald Christensen Trikotasjefabrikk i Larvik, Eva Edit Mèszàros (1939–2015) fra Miskolc. Hun hadde vært student ved Den ungarske landbrukshøgskolen og deltok i arbeider- og studentopprøret i 1956. De hadde møtt hverandre ved en ren tilfeldighet en varm maikveld i 1959. Sersjant Simonsen hadde kvelds- og nattevakt som daghavende offiser i militærleiren i Fredrikstad, da Mèszàros kom syklende. Hun spurte på gebrokkent norsk om veien til Skjeberg, som gikk rett gjennom leiren. Det korte møtet ble til et kinobesøk uken etter, og senere til et helt liv sammen. De fikk en sønn og en datter.

Eva Edit og Jan Grøtting Simonsen gjentok sine bryllupsløfter i den katolske kirken i den ungarske byen Kiskörös, da de feiret gullbryllup nyttårsaften 2010.

Etter at jentene i Larvik Håndballklubb hadde vunnet Europaligaen med finalen i Budapest/Ungarn samlet en kjempestor bilkortesje seg på Larvik Torg og med Bøkedampen i front.

Han var sjåfør for minitoget Bøkedampen – med visse avbrudd – 1995–2013. I 1996 begynte Simonsen også å legge inn et guidet program, som ble meget godt mottatt av passasjerene. Fra sin tid som sjåfør for Bøkedampen trekker han fram følgende begivenhet i et intervju med Bøkebloggen, som blir lagt ut på nettet 22. desember 2023: «Etter at jentene i Larvik Håndballklubb hadde vunnet Mesterligaen i håndball for kvinner med finalen i Budapest/Ungarn samlet en kjempestor bilkortesje seg på Larvik Torg og med Bøkedampen i front. Med finalistene ombord beveget kortesjen seg helt ut til Bergslihallen på Østre Halsen. Jeg hadde ordnet med politieskorte, fordi Bøkedampen kjørte sjelden i fart over 25 km/t.» Simonsen ble 20. juni 2013 utnevnt til æresmedlem av Larvik By (butikkenes interesseforening) for sin innsats med Bøkedampen. Han ble overrakt blomster og en gave av daglig leder Ole M. Holthe i Larvik By.

Simonsen begynte å spille ess-kornett i Østre Halsen Guttemusikkorps som niåring i 1947. Han gikk i 1954 over til Halsen Ungdomskorps, hvor han senere ble utnevnt til æresmedlem. Simonsen spilte trompet/b-kornett i korpset.

Janitsjarensemblet ved Halsen Ungdomskorps startet i november 1976 under ledelse av Simonsen.

Jan Grøtting Simonsen. Foto stilt til disposisjon av Jan Grøtting Simonsen.

Han spilte B-trompet i Larvik Storband fra 1972.

Simonsen har vært med i Larvik Veterankorps siden det ble startet i 1983. Han spilte først B-kornett og de siste 15 årene wagnerhorn. Simonsen dannet også undergruppen «Nonetten» i 2006.

Han begynte å spille wagnerhorn i messingsekstetten Larvik Borgermusikk 26. oktober 1989. Hans oldefar, Kristian Simonsen, spilte B-kornett i ensemblet 1875–1905.

Simonsen tok forskjellige tilleggsutdannelser i Forsvaret, blant annet innen såkalt ABC-verntjeneste på Hvalmoen i Hønefoss, det vil si vernetiltak i forbindelse med et eventuelt atomangrep, biologisk eller kjemisk krigføring. Han fikk i den sammenheng flere instruktøroppdrag praktisk talt over hele landet. Simonsen var også utdannet ved Liaisonskolen og var tilknyttet liaison- og etterretningstjenestene. Han husker at det virkelig var spent under Cubakrisen i 1962. Simonsen var på den tiden tilknyttet etterretningstjenesten og luftovervåkingen i Brigade Nord på Bardufoss. Han fortalte i et intervju med Østlands-Posten i utgaven av 8. januar 2013 at det ble mye jobb og svært lite søvn den mest nervepirrende uken, og at dette var den mest spennende uken i hele hans tid i Forsvaret.

Simonsen ble beskikket som sersjant i 1959, fenrik i 1960, løytnant i 1974, avanserte til kaptein i 1982 og dimitterte fra Forsvaret i 1995. Han hadde på slutten tjeneste som etterretningsoffiser ved Brigade nr. 8 i Rogaland, stasjonert i Stavanger.

Simonsen gikk ett år på handelsskole. Han var den første avdelingsbestyrer da Vestfold Samvirkelag etablerte avdeling 21 i Rekkevik i 1961. Simonsen var avdelingsbestyrer ved Vestfold Samvirkelags avdeling 4 i Byskogen i Larvik 1966–1967. Simonsen jobbet med klær hos Islann Junior i Øvre Torggate 1966–1985. Han var butikksjef mesteparten av tiden, men overtok som daglig leder etter at hans nærmeste sjef, Einar Islann, døde i 1979. I tillegg hadde Simonsen jobb som innkjøper i det landsdekkende kjedefirma Samtex A/L, senere kalt Matchkjeden. Han var ansatt som markedssjef på Hovlandbanen A/S 1989–1994. Foruten å selge inn utstillerplasser engasjerte Simonsen artister av ymse slag og var konferansier fra scenen for blant annet Jahn Teigen, Elisabeth «Bettan» Andreasson, Dizzie Tunes, Jørn Hoel, Steinar Albrigtsen og Lena Phillipsson. Sistnevnte danset han sågar med på hovedscenen, foran cirka 10.000 tilhørere og med kona og de to tenåringsbarna som meget flaue tilskuere, slik han fortalte det i det ovennevnte intervju med Bøkebloggen.

Da Simonsen i 2016 trente seg opp etter et hjerneslag, så han at Aller Travel søkte etter en reiseguide på Lanzarote. Han fikk jobben 26. oktober etter å ha danket ut 20 andre søkere. Simonsen sluttet våren 2023. Han ble kjent som én av Norges eldste reiseledere og spesialiserte seg på følgende destinasjoner: Amazonas’ regnskog i Brasil, den spanske øya Lanzarote, Rovinj og Umag i Kroatia, Munster i Tyskland og ikke minst hans favorittland Ungarn, med hovedstaden Budapest og Sentral-Europas største innsjø, Balaton.

Han var formann for Halsen Ungdomskorps 1961–1965 og 1971–1973. Simonsen var PR-sjef for musikkfestivalen for distriktets skole- og ungdomskorps, som Halsen Ungdomskorps stod som arrangør for 18. juni 1972. Han ble under Halsen Ungdomskorps’ tradisjonelle frokost 17. mai 1974 overrakt en vakker sølvskje med gravering som korpsets takk for hans arbeid med de nye uniformene.

Simonsen ble på det konstituerende møtet til Larvik Storband 15. februar 1972 valgt til formann og PR-sjef.

Han ble på Tjølling formannskaps møte 19. februar 1975 valgt til medlem av 17. mai-komitéen for Østre Halsen.

Halsen Ungdomskorps var arrangør for det siste kretsstevnet til korpsene i Vestfold og Buskerud 14. og 15. juni 1975. Simonsen var stevnets PR-konsulent.

Han var i flere år kasserer for Larvik Veterankorps.

Simonsen var administrativ leder og PR-ansvarlig for Larvik Borgermusikk 1990–2000.

Simonsen var formann for Halsen Borettslag (HABO). Han har også vært PR-ansvarlig for Larvik Veterankorps’ treff i Bøkeskogen 10. juni 2001.

Simonsen ble i mai 1999 medlem av interimsstyret til Bøkeskogen og Kilens venner.

Simonsen ble 30. april 1983 overrakt Norges Musikkorps Forbunds fortjenstmedalje for sin store innsats for korpsmusikken.

 

Morten Bakkeli

 

 Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.comhvis dere har noe på hjertet.